.

Madraci i kreveti iz Nove Bile u spavaćim sobama širom Europe

03 Svibanj 2016

NoBil je bio prva privatna prodavnica autodijelova u Jugoslaviji, a kada se tadašnji vlasnik odlučio na proizvodnju madraca, bila je i prva tvornica madraca u BiH. U razgovoru za Klix.ba direktorica NoBila Sandra Vukadin je kazala kako je njen otac, nekadašnji vlasnik NoBila, imao viziju da su madraci potrebni u BiH.

 

“Moj otac je imao viziju da bi madraci trebali biti u BiH, posebno nakon rata, a do tada ih niko nije pravio. Krenuli smo potpuno amaterski, odlazili u druge tvornice, kupovali madrace i rezali ih da vidimo što se nalazi unutar. Prvih nekoliko godina smo radili sa devet radnika, sa najjeftnijim madracima, a kasnije nakon ulaganja u mašinski park posao je postao ozbiljniji. Prije desetak godina smo imali prekretnicu u strategiji firme gdje smo razmišljali da li ćemo ulaziti u naše maloprodaje ili ćemo ostati veleprodaja, ali danas imamo devet maloprodajnih poslovnica u BiH”, kazala je Vukadin.

Na početku poslovanja NoBil je dnevno proizvodio oko 80 madraca u jednoj smjeni, dok danas proizvodi od 150 do 170. Razlika, osim u broju proizvedenih madraca je i u načinu pravljenja, vrste kojih ima danas preko 50, kombinacije i materijala od kojih se prave.

U kompaniji je nekada radilo devet radnika, a danas 95 osoba vrijedno radi i na vrijeme izvršava obaveze prema kupcima.

Osim što proizvode madrace i krevete po EU standardima za zemlje Europske unije, za naše područje proizvode posebne madrace i krevete koji se razlikuju po dimenzijama, obliku, materijalima od kojih se pravi.

“Činjenica je da ne vjerujemo svom proizvođaču, a naši proizvodi se izvoze za velike proizvođače širom svijeta. Dobri se primjeri u BiH rijetko spominju, ali i ja se iznenadim kad čujem da naša firma radi za neku u Evropi. Naši proizvodi u EU se prodaju jako lijepo, a strategija i napor su išli prema izvozu, tako da se u narednom periodu moramo više bazirati na naše domaće tržište”, dodaje Vukadin u razgovoru za Klix.ba.

Ono što daje vjetar u leđa ovoj tvornici za poslovanje u zemljama EU je kvalitet koji je konstantan, nakon čega im se otvaraju nova vrata za poslovanje. Danas su svi proizvodni kapaciteti NoBila maksimalno iskorišteni, te nisu u mogućnosti primiti više narudžbi.

“Bitna je konstanta kvalitete i kada se dokažete njemačkom kupcu, gdje kvalitet ne smije da pada nakon dvije isporuke, onda se tržište samo širi. Za EU izvozimo već oko devet godina jedan kamion sedmično idu samo madraci, a u narednom periodu ćemo imati i izvoz kreveta sa dva do četiri kamiona sedmično”, izjavila je Vukadin.

NoBil u planu ima proširenje poslovanja i tržišta kroz nove proizvodne pogone, a samim tim i nova radna mjesta kao i izvoz u Švicarsku, Dansku i druge zemlje.

Izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa