.

Poznati magazin Forbes objavio je nedavno listu najbogatijih poduzetnika u BiH u 2015. godini

03 Lipanj 2016

1.Kenan i Damir Hastor
Prevent grupacija
771,1 milijun KM
Braća Kenan i Damir Hastor preuzeli su vođenje i vlasništvo nad obiteljskim poslovnim carstvom od svojega oca Nijaza Hastora. Prevent grupacija i ASA grupa obuhvaćaju više od 20 tvrtki u BiH, kao i tvrtke u Njemačkoj, Austriji, Rumunjskoj, Španjolskoj, Brazilu, Mađarskoj i Turskoj.

Primarna aktivnost Prevent grupe je proizvodnja auto dijelova, pri čemu je vodeća proizvodnja kožnih sjedala za automobile, dok je ASA, osim u prodaji automobila i leasinga, aktivna i u osiguranju, bankarstvu, te zdravstvu.

2. Izudin Ahmetlić
Hifa grupa
681,3 milijuna KM
Hifa grupa je među vodećim veletrgovcima naftom i naftnim derivatima u BiH, na tržištu kojim dominiraju kompanije iz Hrvatske, Mađarske i Rusije. Iako je godinama jedan od vodećih igrača na naftnom tržištu BiH, Ahmetlić je počeo s diverzifikacijom poslovanja, ulažući u poljoprivrednu proizvodnju kroz vlasništvo na zemljoradničkom zadrugom Poljoprom u Sanskom Mostu

3. Senad Džambić
Bingo
570,3 milijuna KM
Vlasnik trgovačkog lanca Bingo Senad Džambić, započeo je poduzetničku karijeru još u osamdesetim godinama, držeći flipere i poker aparate, da bih devedesetih ušao u trgovinu.Poslovnu politiku Binga temeljio je na niskim cijenama i domaćim proizvodima, a s mrežom od 150 maloprodajnih objekata i 6000 zaposlenih, kao najveći domaći trgovački lanac u BiH nastoji parirati Konzumu Ivice Todorića.Bingo ima većinske udjele u još 11 kompanija u BiH, koje se bave nekretninama, proizvodnjom odjeće, grickalica, sakupljanjem otpada.

4. Tomislav Antunović
Antunović AGS
338,6 milijuna KM
Tomislav Antunović ušao je u posao s naftom krajem osamdesetih, otvarajući privatnu benzinsku crpku.Kompanija Antunović danas se, osim veleprodajom i maloprodajom nafte i naftnih derivata, bavi i nizom drugih djelatnosti u BiH i Hrvatskoj.Posjeduje hotele, skladišta i naravno benzinske crpke.

5. Svjetlan Stanić
Stanić grupa
338,3 milijuna KM
Grupacija Stanić obuhvaća osam kompanija, od kojih su dvije u Hrvatskoj. Ukupan prihod vodeće iz njezinog sastava , kompanije Boreas d.o.o. u 2014. godini je iznosio 338,3 milijuna konvertibilnih maraka. Uz veletrgovinu Stanić je počeo ulagati i u elektroničke medije, radijske i Tv postaje u BiH.

6. Pero Gudelj
FIS
307,2 milijuna KM
Pero Gudelj osnovao je svoju kompaniju u Vitezu još 1987. godine.Deset godina kasnije, 1997. otvara prvi veliki trgovački centar u BiH i to u Vitezu, gradiću u Centralnoj Bosni.Iako izvan velikih urbanih centara, zahvaljujući prije svega niskim cijenama, FIs postaje redovna destinacija za kupce iz Sarajeva i Zenice. Ubrzo Gudelj počinje s gradnjom trgovačkih centara Fis u cjeloj zemlji, a uporedo s trgovinom pokreće i vlastitu proizvodnju namještaja i tekstilnih proizvoda.U 2015 godini Fis Vitez imao je ukupan promet od 307,2 milijuna KM, 16 prodajnih centara diljem BiH i više od 3000 zaposlenih.

7. Drago Malinović
Komerc-Mali
244,2 milijuna KM
Drago Malinović počeo je 1993. godine s trgovinom građevinskog materijala da bi poslovanje proširio na proizvodnju građevinskih armatura, koje plasira i na tržišta Hrvatske i Srbije te na stanogradnju.U 2015. godini kompanija Komerc-mali iz Prnjavora imala je ukupan prihod od 244,2 milijuna konvertibilnih maraka.

8. Hamed Ramić
Euro-asfalt
217,7 milijuna KM
Hamed Ramić osnovao je građevinsku tvrtku Euro-asfalt 1996. godine , nakon završetka rata u BiH, a zahvaljujući poslijeratnoj obnovi ona je uspješno startala.Osim radova na cestogradnji i visokogradnji u BiH, Euro-asfalt se probioi na tržišta Njemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata te Mauritanije.Vlasnik je i tvrtki kćeri D inžinjering i BH Asfalt. Euro-asfalt je sa svojih 420 stalno zaspolenih u 2014. godini ostvario 217,7 milijuna KM ukupnih prihoda.

9. Petar Ćorluka
Violeta
207,5 milijuna KM
Vlasnik kompanije Violeta iz Tomislavgrada Petar Ćorluka dokazao je da trgovina i nafta nisu jedini preduvjeti za uspjeh te da se dobar biznis može napraviti i s proizvodnjom “neatraktivnih” proizvoda poput toaletnog papira i papirne galanterije.U 2014. godini Violeta d.o.o. iz Tomislavgrada imala je ukupan prihod od 207,5 milijuna konvertibilnih maraka, a sa svojim je proizvodima prisutna i na tržištima Hrvatske, Crne Gore,Srbije,Makedonije i Slovenije. Tvornice ima u BiH i Hrvatskoj.

10. Veljko Đukić
Super-petrol
182,1 milijuna KM
Vlasnik kompanije Super-petrol iz Banja Luke,čiju okosnicu poslovanja čine trgovina te prijevoz nafte i derivata.Kompanija ima pet crpki te skladišta i terminale za derivate i tekući plin, kao i hotel.U 2014. godini Super-petrol je ostvario ukupan prihod od 182,1 milijun KM, što ga čini jednom od najvećih tvrtki po prihodu među privatnim kompanijama u vlasništvu domaćih biznismena.

Izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa