.

Nafta u BiH jeftinija i do 10 feninga

14 Prosinac 2015

Cijene nafte i naftnih derivata biće snižene i do deset feninga do kraja tjedna, potvrđeno je u Ministarstvu trgovine Federacije BiH.

 

Kako je rekla Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene, smanjenje cijena u Federaciji BiH kretaće se od pet do 10 feninga, zavisno od crpke.

"Do sada imamo preko 60 zahtjeva za smanjenje cijena", kazala nam je Glibo.

Kako je ranije kazala Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine Federacije BiH, pad cijena na svjetskom tržištu se odrazilo i na cijene kod nas. Ona je kazala da je riječ o skoro rekordnom padu cijena nafte u svijetu, ali i u BiH.

"Nove cijene su 1,65-1,75 KM za dizel, dok će benzin koštati oko 1,80 KM", potvrdila je Crnalić.

Pad cijena nafte u BiH rezultat je pada cijena na svjetskom tržištu i sada se nalaze na najnižem nivou u gotovo sedam godina, ispod 36 dolara po barelu.

Vlasnici benzinskih crpki u Srpskoj snizili su cijenu goriva i do deset feninga po litru, a ukoliko vrijednost nafte na svjetskom tržištu ostane niska, moguće je i novo pojeftinjenje.

Na prodajnim mjestima "Krajinapetrola" u Banjaluci cijena evrodizela snižena je sa 1,85 na 1,77 maraka, bezolovni benzin je pojeftinio za pet feninga na 1,81, dok je "super plus" ostao na 1,89 KM, piše Glas Srpske.

Gorivo je tradicionalno najjeftinije u Semberiji, a na benzinskoj stanici "Despotović" u Bijeljini litar eurodizela je jeftiniji za deset feninga i košta 1,59 maraka. Na ovoj benzinskoj crpki pojeftinio je i benzin i vozači litar plaćaju 1,79 KM.

Vozači koji se zaustave na benzinskoj crpki "Nešković" u Gradišci umjesto 1,72 za litar eurodizela sada treba da izdvoje 1,65 KM, dok je cijena benzina ostala nepromijenjena.

Naftaši kažu da su dodatna pojeftinjena moguća već ovog tjedna ukoliko bude nastavljen trend pada vrijednosti nafte na svjetskom tržištu. Vrijednost "crnog zlata" bilježi višegodišnji minimum i kreće se oko 39 dolara za barel./biznis.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa