Ispiši ovu stranicu

Travnik u travnju domaćin Sajmu “Timod EXPO 2019”

29 Siječanj 2019

Sajam tekstila, kože i obuće “Timod EXPO 2019” bit će održan u Travniku od 24. do 26. travnja, a organizatori najavljuju da će ovaj skup biti prilika za prezentaciju proizvoda i predstavljanje postignuća u ovoj industriji, ali i prilika za razgovore o načinima njenog daljnjeg razvoja.

Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić podsjetio je na dugogodišnju tradiciju Travnika u industriji tekstila i obuće, ističući da se ona nastavlja i da raste broj uposlenih u tom sektoru, prenosi Fena.

Tu su veliki proizvođači koji su proizašli iz kombinata “Borac” kao nositelja razvoja tekstilne industrije u BiH i bivšoj Jugoslaviji, koji su iskoristili ovu tradiciju i ljudski potencijal koji imamo. Ovaj posao doživljava stalni rast, te se širi i u druge gradove SBŽ-a, a imamo i puno malih firmi koje su kooperanti velikim kompanijama, a svi zajedno zapošljavaju veliki broj ljudi, kazao je Hadžiemrić na konferenciji za novinare.

Kada je riječ o problemima ove industrije, istaknuo je da je to niskoakumulativna grana, u kojoj prevladavaju tzv. lohn poslovi, u kojima se radi za inozemne kupce, bez razvijanja vlastitog proizvoda.

U tekstilnoj industriji u SBK-u zaposleno je oko 5.000 ljudi, a kako je kazala članica sajamskog organizacijskog odbora i predstavnica Univerziteta u Travniku Amra Tuzović, Sajam će biti prilika za poslovne susrete i razgovore o modelima unaprjeđenja proizvodnje i educiranja kvalitetnih kadrova.

Ljudski resursi uvjet su za napredak i uvjerena sam da školovanjem i educiranjem u budućnosti sigurno možemo napraviti iskorak u oblasti gotovih proizvoda, kako ne bismo samo bili orijentirani na ‘lohn poslove’, istaknula je Tuzović.

Tajnik Udruge proizvođača tekstila, obuće i kože BiH Amir Međić, također, je istaknuo da je glavni problem ove industrije nedostatak kadrova, ističući kako je u ovom sektoru, prije rata, radilo 85.000 ljudi, dok je danas ostvareno 50 posto prijeratnog kapaciteta.

Tu je problem srednjeg menadžmenta. Imamo mnogo škola, ali poslodavci ne dobivaju uvijek ono što bi željeli, a to je da se mladi, nakon školovanja, brzo transformiraju i preuzmu obveze i odgovornost, rekao je Međić.

Na upit novinara kako riješiti problem iznimno niskih primanja radnika u proizvodnji, koji su temelj ove industrije, Međić je rekao da plaće moraju rasti, ali i da država treba omogućiti uvjete za to.

Ne smatram da plaće u ovoj industriji mogu biti enormno visoke, ali moraju rasti. Ljudi odlaze i imamo velike probleme, a objektivno, ne može se živjeti od 400 maraka. Kako bi do toga došlo, država treba stimulirati izvoz i omogućiti zadržavanje doprinosa na ovom nivou, a, s druge strane, može se i smanjiti ogromna javna uprava, naglasio je Međić.

Sajam tekstila, kože i obuće “Timod EXPO 2019” okupit će poduzetnike i predavače iz BiH i inozemstva, a organizatori su Općina Travnik, Univerzitet u Travniku, Vlada SBK-a te Regionalna razvojna agencija (REZ).

Sajam će biti održan uz potporu poduzetnika iz SBK-a i Društva za unaprjeđenje gradskog partnerstva Lajpcig – Travnik.

izvor