.

Travničanin Marko Gido na međunarodnoj kiparskoj koloniji

05 Kolovoz 2016
Inicijativom Hrvatskog kulturnog sportskog društva Kornica u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II u Sarajevu, Otvorene kuće Garevac, Matice hrvatske Bugojno i tvrtke Zorg-in d.o.o. Kornica, pokrenuta je i održana prva kiparska kolonija u mjestu Kornica koja je trajala od 23. srpanja do 1. kolovoza.

Sudionici na koloniji bili su akademski kipari; Ilija Kegelj, Dalibor Nikolić, Boris Orenčuk (Mostar), Marko Gido (Travnik), Mateja Galić (Široki Brijeg) i Mirna Pokorič (Osijek). Osvrt na nastale radove kao i cijeli projekt dao je povjesničar umjetnosti i muzeolog Nikola Albaneže iz Zagreba koji je održao i predavanje o razvoju skulpture 20. st. Koncept kolonije svodio se na to da kipari budu lišeni svakog motiva, materijala, tehnike te im je data sloboda da se izraze na suvremen način propitijući različite forme, tehnike, materijale i koncepte. Nastala djela biti će trajno izložena u eksterijeru mjesta u formi parka skulptura.

Inače Kornica je mjesto u sastavu općine Bosanski Šamc „Posavina“, župa Čardak. Prije ratnih godina župa je brojala 900 stanovnika a danas broji 30 obitelji.

/dnevni-list.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa