.

Dokumentarni film "Bijeli put" ovaj tjedan u Osijeku i Busovači

27 Lipanj 2017

Projekcija dokumentarnog filma “Bijeli put” redatelja Zdenka Jurilja održat će se ovaj tjedan u Osijeku i Busovači. “Bijeli put” tematizira organizaciju najvećeg humanitarnog konvoja nakon Drugog svjetskog rata koji je 1993. godine spasio 80.000 opkoljenih Hrvata u Središnjoj Bosni. Premijera filma upriličena je u Novoj Biloj, nakon čega je održana projekcija u kinu “Europa” u Zagrebu te u Mostaru.

Osijek: "Bijeli put" u sklopu obilježavanja Dana osječkih branitelja

U sklopu obilježavanja Dana osječkih branitelja Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Osječko-baranjske županije uz pokroviteljstvo grada Osijeka i Osječko-baranjske županije organizira 28. lipnja 2017. godine u 19 sati u HNK Osijek premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Bijeli put".

Dokumentarni film „Bijeli put“ govori o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ koji je organiziran u prosincu 1993. u Hrvatskoj, s ciljem dopreme hrane i lijekova u improviziranu ratnu bolnicu u Novoj Biloj koja je bila na izdisaju, a cijeloj Lašvanskoj dolini je prijetila glad. Kraj je bio u potpunom okruženju bošnjačkih postrojbi Armije BiH, a bolnica, koja se nalazila u crkvi, bila je pretrpana ranjenicima koji su počeli umirati zbog nedostatka osnovnih lijekova i medicinske opreme.

Busovača domaćin u petak

U petak, 30. lipnja 2016. godine, u kino dvorani “Theatre” Napretkova doma u Busovači, s početkom u 20 sati bit će prikazana projekcija dokumentarnog filma "Bijeli put".

“Bijeli put” realizirala je autorska ekipa iz širokobriješke produkcije “Kadar” – redatelj Zdenko Jurilj, direktor fotografije Antoni Ćorić, montažer Tomislav Topić i producent Tomislav Bubalo.

Kroz izjave brojnih svjedoka, ali i raritetnu video arhivu, koja se prvi put prikazuje na platnu, šira javnost konačno će moći vidjeti što se stvarno događalo te ratne 1993. i na koji način su ljudi u Srednjoj Bosni spašeni od golog izumiranja.

U filmu su zastupljene i neke poluigrane filmske scene kako bi se na temelju pisanih dokaza i izjave svjedoka, rekonstruirali događaji koje u to ratno vrijeme nije bilo moguće zabilježiti video kamerom.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška