Ispiši ovu stranicu

Pravoslavni vjernici u ponedjeljak obilježavaju najradosniji blagdan Božić

05 Siječanj 2019

Pravoslavni vjernici u ponedjeljak obilježavaju najveći i najradosniji pravoslavni blagdan Božić, kojim se obilježava Hristovo rođenje.

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva. U Hrišćanstva Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja.

Dan prije Božića, obilježava se Badnja večer, koja najavljuje Božić. Uz Badnju večer kod pravoslavaca na našim prostorima razvijene su mnoge tradicije koje su i danas žive sa svom svojom simbolikom. Na Badnji dan domaćin u seoskim pravoslavnim sredinama odlazi u šumu po hrastovo drvo – badnjak. Uvečer se badnjak stavlja na ognjište, jer hrastovo granje na vatri simbolizira svjetlost i toplotu. U gradovima je na Badnju večer, također, običaj unositi badnjak u kuću.

Prema običajima, pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Vjernici koji slave Božić dan počinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom. Vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božji – Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Božićna čestitka načelnika i predsjedateljice Općinskog vijeća Travnik

Svojim sugrađanima pravoslavne vjeroispovijesti sretno Badnje večer i Božić žele načelnik Općine, Admir Hadžiemrić i predsjedateljica Općinskog vijeća, Vlatka Lovrinović sa željom da nastupajuće Božićne blagdane provedu u dobrom zdravlju, zadovoljstvu i porodičnoj sreći.

/tntportal.ba/