Ispiši ovu stranicu

Na današnji dan preminuo je Ivo Andrić, nobelovac iz Travnika

13 Ožujak 2019

Na današnji dan 1975. godine je preminuo Ivo Andrić, (Travnik 9. listopad 1892. − Beograd, 13. ožujka 1975.), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine.

Svoje djetinjstvo provodi u Višegradu, gdje je završio osnovnu školu.

Godine 1903. upisuje sarajevsku Veliku gimnaziju (od koje su 1922. godine nastale današnje Prva i Druga gimnazija), a studij slavenske književnosti i povijesti pohađa na filozofskim fakultetima u Zagrebu, Beču, Krakovu te Gracu u kojem 1924. godine brani i doktorsku disertaciju na temu Razvoj duhovnog života u Bosni pod utjecajem turske vladavine.

Pedeset godina od svog prvog pojavljivanja u domenu književnosti dobio je najprestižniju nagradu u ovoj oblasti. Radi se, naravno, o Nobelovoj nagradi koja mu je 1961. godine uručena za roman “Na Drini ćuprija”, kao i za cjelokupni dotadašnji rad na “povijesti jednog naroda”.

U obrazloženju je stajalo da “njegova proza sadrži epski naboj kojim prati ljudske sudbine iz povijesti svoje zemlje”.

Iz širokog opusa književnog Andrićeva stvaralaštva izdvojit ćemo samo neka, ona najpoznatija djela: romani Na Drini ćuprija, Travnička hronika, Gospođica, Prokleta avlija, Omer-paša Latas (nedovršen), zbirke pripovjedaka Nemirna godina, Žeđ, Jelena, žena koje nema, Znakovi, Deca, Kuća na osami, putopisi i skice Staze, lica, predeli, meditativna proza Znakovi pored puta, Eseji, kritike, članci, Sveske…

Djela ovog nobelovca prevedena su na tridesetak jezika, a sve lirske pjesme, koje za njegova života nisu bile sabrane u knjigu, objavljene su posthumno, 1976. godine u Beogradu, pod nazivom “Šta sanjam i šta mi se događa”.

U Travniku spomenski pohod u povodu godišnjice smrti Ive Andrića

U povodu obilježavanja 13. ožujka, datuma smrti nobelovca Ive Andrića, Zavičajni muzej Travnik organizira Spomenski pohod kroz rodni grad književnog nobelovca.

-Namjera ove kulturološke šetnje po Travniku je upoznavanje mladih generacija sa životnim i književnim vezama Ive Andrića i Travnika. Pohod će početi u Otvorenom književnom atelieru, novom muzejskom prostoru u okviru Rodne kuće Ive Andrića, gdje će kao uvod biti spomenute okolnosti književnikove smrti 1975. godine i komemorativne aktivnosti koje su tada bile priređene u Travniku i Beogradu. Na šest memorijalnih punktova govoriće se o biografskim i bibliografskim poveznicama Ive Andrića  s njegovim rodnim gradom, i istovremeno, akcentirati neke aspekte iz arhitekture, tradicije i povijesti Travnika. – saopćeno je iz Zavičajnog muzeja Travnik.

Voditelj pohoda je Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića, spomenski pohod počinje danas u 13:00 sati u Rodnoj kući Ive Andrića a maršruta je: Otvoreni književni atelier – Elči Ibrahim-pašina medresa – mahala Osoje – Sulejmanija džamija – parni voz „Ćiro“ – Hafizadića kuća – park ispred Centra za kulturu – Otvoreni književni atelier.

 

 

 

 

 

 

 

izvor