Ispiši ovu stranicu

FOTO: Proslavljena Cvjetnica, Nedjelja muke Gospodnje

14 Travanj 2019

Danas je u travničkim župama, kao i diljem svijeta proslavljena Cvjetnica- Nedjelja muke Gospodnje, dan kada se Crkva spominje Kristova ulaska u Jeruzalem i kojom započinje Veliki tjedan uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Nakon blagoslova maslinovih grančica ili jelice uslijedilo je misno slavlje u kojem je upriličeno pjevanje Muke Gospodnje. Vjernici su nakon mise posjetili grobove svojih najmiliji.

Velimir Bugarin: Tradicijski običaji i vjerovanja na Cvjetnicu na području Središnje Bosne

Uskrsni običaji počinju s Cvjetnicom kada se Crkva prisjeća Isusovog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe. Cvjetnica je ujedno i posljednja nedjelja korizme kada se u crkve nose na blagoslov zelene grančice jele, tise ili masline i sl.

Po dolasku iz crkve uz molitvu, blagoslovljenom vodom se prethodno blagoslovi kuća i okućnica a potom vjernici zataknu dio blagoslovljene jelice za stropnu gredu, raspelo ili sliku sveca, kako bi uz blagoslov donijela i zaštitu od groma i uroka. Ove grančice bi se također odnosile na njive i u voćnjake kako bi urodili plodom. Vrsta blagoslovljenih graničica različita je u Hercegovini i Bosni. Za katoličko stanovništvo u Hercegovini karakteristične su maslinove grančice dok su za katoličko stanovništvo u Bosni grančice jele ili kakvog drugog crnogoričnoga drveta. Spomenute grančice također su se nosile na grbove svojih najbližih, a jedno vrijeme u okolici Travnika na groblja su se nosile ovršice - vrhovi jelovih grana, dužine do jednog metra, ukrašene krep – papirom u boji ili prvim proljetnim cvijećem.

Zanimljivo je kako se u okolici Fojnice uz grančice jelovine, tisovine, šimšira, i sl. blagoslivljaju razni drveni predmeti od jelovine: teljige, špice, preslice, vretena čime se želi da blagoslov prijeđe i na njihov rad i stoku. Također, u okolici Fojnice ,u pojedinim selima, običaj je uoči Cvjetnice paliti krijesove.

Na Cvjetnicu ujutro bi se namakalo proljetno cvijeće (najčešće ljubičice) i jagorčevine u čistoj vodi, kojom bi se djeca i ukućani umivali kako bi imali lijepo lice. Uskrsni običaji počinju s Cvjetnicom kada se Crkva prisjeća Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

Nekada je bio običaj na području Viteza, Travnika, Novog Travnika i Busovače subotom uoči Cvjetnice djeca bi nabrala prvo proljetno cvijeće. Ujutro bi se namakalo proljetno cvijeće (najčešće ljubičice i jagorčevine) u čistoj vodi, kojom bi se djeca i ukućani umivali kako bi imali lijepo lice.

Pogledate današnje fotografije iz travničkih župa Dolac, Guča Gora i Ovčarevo:

 

"Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije" Dolac: 

  

 

"Župa sv. Mihovila" Ovčarevo (izvor: fb stranica župe):

    

 

"Župa sv. Franje Asiškog" Guča Gora (izvor: fb stranica župe):