.

HKD "Napredak" Busovača koncertom oduševio sugrađane

30 Prosinac 2015

Sinoć, 29. prosinca 2015. godine, je HKD Napredak, podružnica Busovača organizirao svoj tradicionalni „Božićni koncert“. Bio je to sedmi Napretkov „Božićni koncert“ i pokazalo se kako je to događaj koji iz godine u godinu privlači sve veći broj gledatelja.

 

 

Osim što je ovaj koncert svojevrsna Napretkova božićna čestitka svom gradu, ujedno je to i prilika da se mnogobrojnoj publici predstavi sve ono što su Napretkove sekcije radile u proteklih godinu dana. Ove godine su se na koncertu predstavile tri sekcije HKD Napredak podružnica Busovača, a to su folklorni sastav, mažoretkinje te izvorna pjevačka skupina. Sama manifestacija je bila i više nego dobro posjećena, a tribine u dvorani nisu bile dovoljne za sve one koji su željeli pogledati koncert i podržati rad busovačkog Napretka pa je publika morala zauzeti i dio partera.

Na koncertu su se busovačkoj publici predstavili i novi članovi folklornog sastava, a to je veteranska skupina folklornog sastava HKD Napredak podružnica Busovača. Ovo je bio njihov debitantski nastup, a pljesak oduševljenja je pokazao koliko je značajan projekt osnivanja veteranskog sastava kojega je Napredak ostvario u suradnji sa Zajednicom žena HDZ BiH kraljica Katarina Kosača OO Busovača.

Ovogodišnji program je bio vrlo raznolik. Folklorni sastav HKD Napredak, Busovača je izveo sedam koreografija, a radi se o koreografijama koje su predstavile tradicijske pjesme i plesove Busovače, Središnje Bosne, Bosanske Posavine, Dalmacije i šire, a posebno iznenađenje je bila koreografija country plesa koja je izazvala gromoglasan pljesak.

Novost na ovogodišnjem koncertu su bile i Mažoretkinje HKD Napredak podružnica Busovača. Radi se o novoosnovanoj sekciji HKD Napredak koja je s radom počela prije nešto manje od godinu dana. Ova sekcija već ima tri starosne skupine, kadetkinje, juniorke i seniorke, a na koncertu su se predstavile sa četiri koreografije od kojih je svaka starosna skupina izvela po jednu koreografiju te su za kraj izveli jednu zajedničku koreografiju.

U izjavi za portal Grad Busovača, predsjednik HKD Napredak podružnica Busovača, Josip Križanović, je kazao:
„Ovaj koncert je kruna našeg godišnjeg rada, ali i dokaz kako je HKD Napredak podružnica Busovača zaista nositelj kulturnog života Busovače. Oduševljen sam brojem posjetitelja koji su podržali ovaj naš tradicionalni koncert. Mogli ste vidjeti da je na koncertu nastupilo preko 150 naših članova što je jasan pokazatelj kolika je važnost HKD Napredak. U Društvu smo postavili jako visoke kriterije po pitanju rada u sekcijama i to se pokazalo kao jako dobar i učinkovit potez i samim tim smo unaprijedili kvalitetu rada naših sekcija. Ovdje moram pohvaliti i sekcija koje su pripremile večerašnji program, a to su Lucija Ćosić, Ana-Marija Lucić i Ivan Križanović.

Važno je istaknuti i činjenicu da bez političke i institucionalne pomoći naši rezultati ne bi bili ni približno dobri i kvalitetni kao što su sada pa ću, stoga, iskoristiti priliku i zahvaliti se predsjedniku FBiH Marinku Čavari, ŽO HDZ BiH ŽSB, ministru zdravstva i socijalne politike Nikoli Grubešiću, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB, zastupnici u saboru ŽSB Suzani Krišto, OO HDZ BiH Busovača, Predsjednici OV Busovača Mirjani Plavčić, Općini Busovača i načelniku Općine Asimu Mekiću na pomoći i suradnji u našim projektima.

A za kraj bih želio najaviti još jedna izuzetno važan projekt koji planiramo realizirati iduće godine. Naime, radi se o izdavanju knjige o običajima, napjevima, nošnji i plesovima Hrvata Busovače. Ovo je jedan projekt u koji smo ušli još prije 3 godine te je sada prikupljeno dovoljno građe kako bi jedno ovakvo djelo ugledalo svjetlo dana. Još jednom ću se zahvaliti svima koji su sinoćnji koncert učinili posebnim i zaželjet ću svim čitateljima vašeg portala Čestit Božić te sretnu i uspješnu Novu godinu.“

Pljeska na koncertu nije nedostajalo te je svaka izvedba popraćena oduševljenim pljeskom svih gledatelja koji su dupke napunili sportsku dvoranu. Nakon ovakvog koncerta, koji je oduševio sve prisutne, organizatori su na sebe preuzeli odgovornost da naredne godine Napretkov „Božićni koncert“ bude još bolji, a ne sumnjamo da će se to i ostvariti. /grad-busovaca.com/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa