.

Konferencija „Cyber kriminal i forenzika“ –neophodnost educiranja za suprotstavljanje suvremenim sigurnosnim izazovima

11 Ožujak 2016

Konferencija „Cyber kriminal i forenzika“ –neophodnost educiranja za suprotstavljanje suvremenim sigurnosnim izazovima

Na Sveučilištu/Univerzitetu „VITEZ“ u Travniku održana je 3. znanstveno-stručna konferencija "Cyber kriminal i forenzika", koju su organizirali Fakultet informacijskih tehnologija i Fakultet pravnih nauka u suorganizaciji s MUP-om KSB i županijskih Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa.

 

Terorističke  aktivnosti putem računarskih mreža, istraga računalnog kriminala, modeli digitalne forenzičke istrage, upravljanje digitalnim dokazima,osiguranje digitalnog dokaza, standardizacija procedura testiranja forenzičkih alata, pravosudni aspekt digitalnih dokaza, softverska rješenja i alati u borbi protiv cyber kriminala, vršnjačko nasilje na internetu, neke su od tema o kojima je raspravljalo više od  stotinu sudionika konferencije, na kojoj  je prezentirano više od 40 znanstveno-stručnih radova iz BiH, Hrvatske, Srbije, Velike Britanije te specijalizirani softveri za rješavanje slučajeva cyber kriminala.

Nakon cjelodnevnog rada sudionici konferencije suglasni kako je neophodno uvođenje osnovnog tečaja 'cyber kriminal i digitalna forenzika' za sve operativne službenike policije, tužiteljstva, suce, pravobranitelje i samostalne odvjetničke urede, kao i jačanje njihovog kadrovskog i materijalno-tehničkog opremanja. Uz to, naglašena je i potreba jačanja  zakonskih regulativa po pitanju izuzimanja digitalnih dokaza.

Na konferenciji je predstavljena i knjiga “Cyber terorizam – suvremena sigurnosna prijetnja”, autora Vladice Babića, stručnjaka za računalni kriminal.

 

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa