.

Kada je vodu dobro popiti, a kada to baš nije najpametnije?

26 Siječanj 2018

Postoje teorije da vodu nije dobro piti uz obrok i neki nutricionisti su izrazito protiv toga, no drugi stručnjaci ističu da nema znanstvenih dokaza za to i da voda može samo pomoći. Mnogi rado popiju vodu ili sok nakon obroka, posebno ako je jelo bilo slano. Jedni kažu da osjete kako im to uspori probavu hrane u želucu, dok drugi ne vide razliku.

Protivnici ispijanja vode tijekom i nakon jela kažu da se tako razrjeđuje kiselina u želucu (remeti se njezin pH) koja je potrebna za pravilnu razgradnju hrane i njihovu apsorpciju pa cijeli proces probave traje dulje, a to može voditi probavnim smetnjama i nadutosti. Oni savjetuju da, ukoliko baš morate popiti vodu tijekom jela, jer je možda hrana suha, neka to bude gutljaj, piše 24sata.hr.

– Pijete li vodu odmah nakon jela, uplićete se u prirodno vrijeme koje je potrebno da se hrana probavi. Preporučujem ništa ne piti pola sata prije i nakon obroka. U tih 30 minuta vaš sustav ulazi u sljedeću fazu probave – objasnila je nutricionistica dr. Anju Sood za portal food.ndtv.com.

Kaže da neke studije pokazuju kako je potrebno napraviti taj razmak jer to pomaže apsorpciji bitnih hranjivih tvari.

– Pijenje vode odmah nakon jela ima tendenciju razrjeđivanja želučanih sokova, razrjeđuju se enzimi koji su bitni za probavu. To pak zna rezultirati manjim izlučivanjem probavnih enzima, a to može dovesti do žgaravice i kiseline u želucu – dodaje dr. Anju Sood.

Dr. Michael F. Picco, stručnjak s Mayo klinike se ne slaže s njom. Na pitanje da li pijenje vode tijekom i nakon jela poremeti rad probave je odgovorio:

“Ne treba se brinuti da će voda razrijediti probavne sokove ili ometati probavu. Zapravo, voda tijekom ili nakon obroka pomaže probavi.

Voda i druge tekućine pomažu usitniti hranu kako bi vaše tijelo moglo apsorbirati hranjive tvari. Voda, također, omekšava stolicu, a to pomaže u sprječavanju konstipacije.”

Kada piti vodu?

Vodu treba piti pomalo tijekom cijelog dana, samo valja pripaziti kada ju popiti prije i nakon jela. Želite li svojoj probavi napraviti uslugu, vodu popijte pola sata prije obroka jer to pomaže. Nakon jela suzdržite se od bilo kakve tekućine barem sat vremena, a ako ste pojeli nešto teško za probavu, čak i dulje, prenosi portal healthxchange.sg.

Stručnjaci kažu da je dobro popiti čašu vode sat vremena prije spavanja zbog mogućeg gubitka tekućine tijekom noći, na primjer, pojačanim znojenjem. Vodu je svakako dobro popiti i ujutro nakon buđenja kako bi se tijelo hidriralo i kako bi se uklonili nakupljeni toksini iz tijela.

Svaki organizam je individualan i dok će jedni imati potrebu stalno piti vodu, drugi neće. Najvažnije je pratiti signale vlastitog tijela.

 

 

/hms/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa