.

Nemate energije i stalno ste umorni? Isprobajte ovaj recept za bogato varivo od leće

05 Siječanj 2019

U potrazi za nutritivno bogatim, zasitnim, a ukusnim namirnicama posegnite za lećom jer leća je lako dostupna mahunarka bogata vlaknima, i kao takva izvrsna je za probavu, osim toga obiluje vitaminom B i raznim mineralima.

Samo pola šalice kuhane leće sadrži čak 9 grama proteina, a dobro znamo koliko su proteini bitni za dobro zdravlje i izgradnju mišića. Dovoljno spavate, a nemate energije i stalno ste umorni? Takvo stanje organizma može biti jedan od 5 znakova da ne jedete dovoljno proteina, pšiše Zadovoljna.hr.

Leća se priprema na bezbroj načina i ne zahtijeva dugo kuhanje, što ju čini izuzetno popularnom namirnicom svuda u svijetu. A koliko često vi kuhate leću? Znate li da leća spada u jednu od 10 najzdravijih namirnica na svijetu?

Zimski mjeseci i variva se baš vole. Uz leću ukuhajte i ostalo povrće koje volite ili koje vam je pri ruci, od mrkve, celera, poriluka, krumpira, ubacite i malo domaće prodimljene kobasice, i šaku bulgura, i uživajte u pravom gustom, zimskom varivu koje grije i dušu i tijelo. U ovako bogato varivo apsolutno je nepotrebno dodavati zapršku, no ako ste od onih koji ipak vole gušće i kremastije jelo, izvadite nekoliko decilitara variva, pretvorite ga u pire štapnim mikserom, u pire dodajte vode i razrijedite pa vratite u lonac s varivom. Na taj ćete način dobiti željenu gustoću variva, a nećete ga dodatno otežati.

Sastojci:

300 g smeđe leće

1 poriluk

2 režnja češnjaka

2 mrkve

komad celera

1 žličica slatke mljevene paprike

200 ml pasirane rajčice

3 žlice bulgura

3 srednje velika krumpira

sol, papar

1 lovorov list

3 žlice maslinova ulja

Po želji: 1 par domaćih prodimljenih kobasica

Priprema:

1. Leću operite pod vodom i dobro je ocijedite. Poriluk operite, posušite i narežite na tanje kolutiće. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće ili manje kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.

2. U zagrijanu duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte češnjak koji ste prepolovili nožem pa kratko popržite te odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte otprilike 10 minuta.

3. Potom dodajte mrkvu i celer, ubacite lovorov list, pospite žličicom slatke mljevene paprike pa sve još kratko pirjajte. Dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte još 5 minuta. Zatim sve zalijte vodom (oko 1,5 l vode).

4. Ubacite leću, lagano posolite i pustite da se varivo kuha na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.

5. U međuvremenu ogulite krumpir, dobro ga operite i narežite na manje kockice pa ga nakon 20 minuta dodajte u leću. Kuhajte još dodatnih 20 minuta.

6. Pri kraju kuhanja dodajte bulgur i nastavite kuhati još 15 minuta. Po želji u ovom trenutku dodajte i prodimljene domaće kobasice. Dodatno posolite i poparite, promiješajte pa izvadite 200-300 ml variva te ga izmiksajte štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razrijedite vodom i vratite natrag u varivo. Izvadite kobasice pa ih narežite na kolutiće.

7. Poslužite toplo, u dubokim tanjurima ili zdjelicama posipano sitno sjeckanim svježim peršinom ili bosiljkom. Dobar tek!

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa