.

Danas počinje 40. europsko prvenstvo u košarci

31 Kolovoz 2017

Košarkaške reprezentacije Slovenije i Poljske danas će u 12.45 sati u finskom Helsinkiju igrati prvu utakmicu 40. europskog prvenstva. 

To će biti posljednje europsko prvenstvo koje se održava u razmaku od dvije godine, a pored Helsinkija, grupna faza će biti odigrana u Istanbulu, rumunjskom Cluju i Tel Avivu. 

U Helsinkiju nastupaju ekipe u okviru grupe A, u kojoj se još nalaze Island, Francuska, Grčka i Finska. 

Utakmice grupe B se igraju u Tel Avivu, gdje će igrati selekcije Ukrajine, Izraela, Litvanije, Gruzije, Italije i Njemačke. 

Grupa C je smještena u Cluj gdje će igrati Hrvatska, Češka, Španjolska, Crna Gora, Rumunjska i Mađarska.

U Istanbulu će se igrati mečevi grupe D u kojoj su selekcije Velike Britanije, Rusije, Srbije, Latvije, Turske i Belgije.

Prve četiri reprezentacije iz svake grupe napredovat će u grupnu fazu, koje će biti u Istanbulu. 

Pošto je Fiba Europe promijenila sistem europskih prvenstava, koja će se po novom igrati svake četiri godine, od ovog EP-a neće se igrati utakmice za plasman od petog do osmog mjesta. 

Taj Eurobasket obilježit će izostanci velikog broja zvučnih imena, tako da će gotovo sve reprezentacije nastupiti s oslabljenim sastavima. 

Tako će Španjolska, koja se svrstava među prve favorite za medalju, nastupiti bez Sergia Llulla, Nikole Mirotića, Jose Manuela Calderona, Rudyja Fernandeza, Sergeja Ibake i Felipa Reyesa.

U Grčkoj neće biti Giannisa Antetokounmpa, Nikosa Zisisa i Vassilisa Spanoulisa. Srbija je bez Miloša Teodosića, Miroslava Raduljice, Stefana Markovića, Nikole Milutinova, Nemanje Bjelice i Nikole Jokića, a Francuskoj nedostaju Tony Parker, Rudy Gobert, Florent Pietrus, Nicolas Batum, Timothej Luwaw Cabarrot.

Italija je ostala bez Danila Gallinarija, Alessandra Gentilea i Andree Bargnanija, Litvanija će nastupiti bez Antanasa Kavaliauskasa, Pauliusa Jankunasa, Robertasa Javtokasa i Domantasa Sabonisa, dok Hrvatima neće igrati Damjan Rudež, Ante Žižić, Miro Bilan, Mario Hezonja i Ante Tomić.

Prvi favorit za zlato je branitelj naslova prvaka Španjolska, a iza nje su Srbija i Francuska. Slijede Litvanija, Grčka, Turska, Hrvatska, Italija i Slovenija. Nesporni europski vladar 21. stoljeća ja Španjolska, koja je na zadnjih devet europskih prvenstava osvojila osam medalja,od kojih su tri zlatne.

 

/dnevnik.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška