.

Travničanka nakon 35 godina zapalila olimpijski plamen u Sarajevu

10 Veljača 2019

Ceremonija otvaranja EYOF-a 2019. održana je večeras u Sarajevu na stadionu Asim Ferhatović Hase pred 35.000 gledatelja na najvećem stadionu Bosne i Hercegovine, a olimpijsku baklju nakon 35 godina u Sarajevu je zapalila Travničanka Larisa Cerić.

Ceremonija otvorenja održana je pod sloganom "We create together (Stvaramo zajedno)" natjecatelji iz 46 zemalja prodefilirali su terenom.

Baklju su preuzeli članovi predsjedništva Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, a ona je iz ruku bivših olimpijskih predstavnika Bosne i Hercegovine, došla prvo do Mirsada Fazlagića, a potom do Svetlane Kitić, nekada najbolje rukometašice svijeta.

Svetlana je baklju predala Ajdinu Bašoviću, a on je donio Nedžada Fazlije koji je predstavljao BiH na više olimpijskih igara. Fazlija je baklju predao do Mirze Teletovića, a on do Žane Novaković, predstavnice BiH na OI u alpskom skijanju.

Larisi Cerić koja je zapalila olimpijski plamen, baklju je predala njena kolegica Aleksandra Samrdžić. Nakon Zagrepčanke Sandre Dubravčić - Larisa Cerić je zapalila olimpijski plamen u Sarajevu.

Podsjetimo, EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina. Organizira se zimski i ljetni festival svake dvije godine.

Na ovogodišnjem EYOF-u nastupit će natjecatelji iz Portugala, Nizozemske, Albanije, Grčke, Cipra, Njemačke, Norveške, Poljske, Irske, Rusije, Luksemburga, Rumunjske, Andore, Velike Britanije, Austrije, Slovačke, Danske, Belgije, Italije, Latvije, Mađarske, Slovenije, Estonije, Islanda, Lihtenštajna, Švicarske, Španjolske, Litve, Bugarske, Ukrajine, Švedske, Češke, Bjelorusije, Hrvatske, Francuske, Gruzije, Kosova, Srbije, Turske i naravno Bosne i Hercegovine.

Natjecatelji, njih 1.700 dolaze iz 46 zemalja, a gledat ćemo natjecanja u alpskom skijanju, biatlonu, nordijskom trčanju, snowboardu, hokeju na ledu, brzom klizanju, umjetničkom klizanju i karlingu, prenosi radiosarajevo.ba.

Igre otvorio Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, održao je govor na svečanoj ceremoniji otvorenja Europskog olimpijskog festivala mladih. No, s tribina stadiona "Asim Ferhatović Hase" čuli su se zvižduci tijekom njegovog govora.

- Želim zahvaliti Europskom olimpijskom komitetu, koji je dao da dva grada organiziraju ove Igre. Mladi će se boriti na borilištima za čast i medalju, da predstavljaju svoje zemlje i poklone se svojoj zastavi. Želim zahvaliti mladim ljudima koji su omogućili da se olimpijska baklja vrati na ove prostore. Imamo ponovno baklju mira, koja je upaljena ovdje, u gradu gdje su prije nekoliko desetljeća održane Olimpijske igre - rekao je Dodik, prenosi Dnevni avaz.

Dodik je, između ostalog, zahvalio Europskom olimpijskom komitetu, koji je dodijelio organizaciju Sarajevu i Istočnom Sarajevu te poželio dobrodošlicu mladim sportašima.

Poručio je da su mladi natjecatelji došli u zemlju različitosti, ali gdje su ljudi gostoljubivi.

- Uvjeren sam da će upaljena baklja značiti dodatnu stabilizaciju mira - rekao je Dodik, nakon čega je, ipak, dobio aplauz.

Natjecateljima i gostima je poručio da ponesu najbolje utiske iz BiH.

- Mi smo svi pobijedili. Ova organizacija, otvaranje ovog događaja je pobjeda za sve nas i za one koji nisu vjerovali u ovo - kazao je Dodik.

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa