.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u subotu Hrvate katolike u toj zemlji da ostaju vjerni svojim korijenima i ne napuštaju stoljetnu domovinu tijekom mise na tradicionalnom Molitvenom danu za Domovinu, koji se održava na ostacima srednjovjekovnog kraljevskog grada Bobovca u središnjoj Bosni.

Zahvala na dar domovine

“Ovdje smo došli istaknuti kako ne želimo zaboraviti korijene. Jedno je gdje sam se rodio, a drugo gdje sam odrastao”, rekao je kardinal Puljić u propovijedi. Potaknuo je nazočne na ljubav prema svojoj domovini, te upozorio kako se preko medija nameću kompleksi ljudima da se srame vlastitog podrijetla.


“To pospješuju mediji i moderno digitalno vrijeme koje nam često nameće komplekse”, rekao je nadbiskup. Pri tom je podsjetio kako su se njihovi preci “mučili i ginuli za rodnu grudu”. 
 “Zahvaljujemo Bogu za dar domovine i molimo za njezinu stabilnost i sretniju budućnost”, moto je ovogodišnjega okupljanja na koji je u subotu podsjetio kardinal Puljić.


Molitveni dan za Domovinu započeo je tradicionalnim okupljanjem hodočasnika kod rijeke Bukovice podno uzvišenja Bobovca, nakon čega su svi okupljeni u koloni, predvođeni vojnicima koji su nosili zastave Vatikana, BiH, Republike Hrvatske i hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH, krenuli k ostacima nekoliko kilometara udaljene srednjovjekovne utvrde. 
Vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić izrazio je u pozdravnom govoru značenje mira za ova područja, ali i za uspostavu trajnog i pravednog mira. 


“Kao vjernici znamo također, da se mir tvori na različite načine, a naročito molitvom, i da se tako postaje čak sinovima Božjim. Pa, hajdemo moliti, da postojeći nesavršen mir postane pravedan! Da dragi Bog prosvijetli pameti svim protivnicima mira i molitve te da blagoslovi sve mirotvorce, kako se nikada ne bi umorili u svojim plemenitim nastojanjima izgradnje društvene sloge, poštivanja ljudskih prava i razumijevanja među ljudima i narodima”, rekao je biskup Vukšić.

Pozdravio je izaslanstvo Vojnog ordinarijata u RH koje je predvodio vojni biskup mons. Jure Bogdan, a s njima je bila i Počasna zaštitna bojna, u prepoznatljivim povijesnim odorama, te službeno izaslanstvo Oružanih snaga RH.

Povijesna utvrda

Obilježavanju Dana molitve za Domovinu nazočili su i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, zapovjednik snaga EUFOR-a u BiH Anton Waldner te predstavnici policijskih i drugih službi u kojima rade Hrvati katolici u BiH. 
Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Vinko Puljić 2002. godine u znak sjećanja na dan smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. Od tada do danas održava se na ostacima povijesne utvrde bosanskih i hrvatskih vladara Kotromanića


 

/vecernji.ba/

Udruga Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata HVO-HB u suradnji s Udrugom “Baština” obilježava “22. listopada 1944. godine- Travnička tragedija”.

Jučer je u Srednjoj školi "Busovača" održana press-konferencija na kojoj je najuspješniji busovački sportski kolektiv, Košarkaški klub "Busovača", iskazao svoja očekivanja od predstojeće sezone te službeno predstavio nove garniture dresova. Medijima i posjetiteljima su se obratili predsjednik kluba Nikica Petrović te treneri Josip Križanović i Nenad Marić. 
 
"Košarkaški klub "Busovača" u svojoj bogatoj povijesti ostvario je iznimno dobre rezultate. Na nekim od njih, a prije svega na natjecanju u svim dobnim kategorijama, mogu nam pozavidjeti i mnogo veći klubovi od našeg, posebno oni koji dolaze iz većih i ekonomskih jačih gradova. I ove godine, uz pomoć svih razina vlasti te uz pomoć naših gospodarstvenika i drugih prijatelja kluba, natjecat ćemo se u svim uzrasnim kategorijama", izjavio je za naš portal predsjednik kluba Nikica Petrović.
 
Trener seniorske ekipe Josip Križanović osvrnuo se na igrački kadar istaknuvši da i ove godine busovački klub u Prvoj ligi Herceg-Bosne sudjeluje s jednom od najmlađih ekipa, ali ekipom koja je godinu dana iskusnija i koja će pokušati napasti play off natjecanja. 
 
"U ovoj sezoni imamo i nekoliko pojačanja. To su dosta mladi i perspektivni igrači. Od njih svakako vrijedi spomenuti Benjamina Mašića, koji je prošle igrao za HOKK "Vitez", Zlatana Tepića iz KK "Kakanj" i Adema Gadžića iz Zenice. Uz to, poseban iskorak očekujemo od naših igrača koji su dulje u klubu, misleći prije svega na Denisa Milinovića, Vildana Hodžića i Ivana Babića", kazao je trener Križanović te dodao:
 
"U klubu smo ponosni na naš igrački kadar i podmladak iz Škole košarke, a uz to i na igrače iz okolnih gradova koji su prepoznali kvalitetan rad našeg kluba i koji dolaze svoju karijeru graditi kroz igranje i treniranje u busovačkom klubu". 
 
Košarkaški klub "Busovača" prvu utakmicu u okviru predstojeće sezone Košarkaškog saveza Herceg-Bosne odigrat će u nedjelju, 22. listopada 2017. godine, s početkom u 17 sati. Utakmica se igra na domaćem terenu - u dvorani Srednje škole "Busovača". Iz uprave pozivaju sve sugrađane, prijatelje kluba i druge da posjete ovu utakmicu i pruže podršku igračima u novoj natjecateljskoj sezoni vjerujući da mlada i agresivna ekipa ima imperativ rezultata ispred sebe te da su igrači u stanju to na terenu i pokazati."

Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba HDZ-ovih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u intervjuu za Dnevnik.ba govori o izmjenama Izbornog zakona, odnosima HDZ-a BiH s SDA te političkom stanju u Županiji Središnja Bosna.

Ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon BiH do Općih izbora 2018., Lovrinović smatra,  bespredmetno je  inzistirati na održavanju izbora ako se njihovi rezultati neće moći implementirati. 

"Bošnjačka politička elita djeluje protuustavno. Ne mogu se političke težnje ostvarivati kroz Izborni zakon BiH i nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH", naveo je Lovrinović. 

Bošnjačka elita želi Hrvate svesti na foklornu skupinu 

"Politički predstavnici bošnjačkog naroda silom žele uvesti građansko uređenje BiH, urediti je unitarističkim konceptima i modelima i tako Hrvate u BiH, svesti na foklornu skupinu", izjavio je Lovrinović. 

Komentirajući izjave Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA da je "Herceg - Bosna bila mučna za Bošnjake u Središnjoj Bosni", Lovrinović je rekao  kako i njemu "Izetbegovićeve izjave izazivaju mučninu". 

"Kada takve izjave dolaze od nekog na javnoj funkcijama, mora znati da, u najmanju ruku, izaziva mučninu kod onih s kojima, deklarativno, želi živjeti u BiH", mišljenja je Lovrinović.

Napomenuo je i kako su Hrvati u BiH "pristali ugraditi Herceg-Bosnu, u 'možebitnu' zajedničku budućnost ako je ima".

"Osjećaj za Herceg-Bosnu među Hrvatima u BiH neće nestati, to Izetbegović treba što prije prihvatiti, tako ćemo lakše graditi budućnost", naveo je Lovrinović. 

Tvrdi i kako bez Hrvata u BiH nema i neće biti zajedničke BiH. 

"Što sve kod Hrvata u BiH izaziva i mučninu i ogorčenje, to sve ne može ni stati u populističke izjave", tvrdi Lovrinović. 

Bošnjačka javnost i političko Sarajevu "najavljuju" potvrdu nepravomoćne prvostupanjske presude hercegbosnaskoj šestorci za udruženi zločinački poduhvat protiv tadašnjih bosanskih Muslimana i međunarodni oružani sukob Republike Hrvatske i BiH. 

Lovrinović ističe kako "nikakva presuda nijednog suda na svijetu ne može Hrvate u BiH odvesti u političku smrt kako to priželjkuje političko Sarajevo".

"Očekujem kako će iz presude nestati navodi o UZP-u i presuditi im se za osobnu odgovornost. Tisuće Hrvata i pripadnika HVO-a bili su odraz potrebe obrane hrvatskog naroda u BiH u tim ratnim mjesecima", izjavio je Lovrinović. 

Smatra i kako se ustavno-pravna prava Hrvata u BiH ne mogu i ne smiju povezivati s presudama haaškog tribunala.

"Zlonamjerno je i opasno cijeli jedan narod povezivati s ovakvim kvalifikacijama", tvrdi Lovrinović. 

"Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je obrambeni mehanizam Hrvata u BiH, jedino moguće rješenje ako se htjelo braniti i obraniti Hrvate u BiH", istaknuo je Lovrinović. 

Dodao je i kako "onim kojima smeta grb hrvatskog naroda u BiH, smetaju i Hrvati u njoj". 

Travnik mora biti uređen kao Mostar 

Lovrinović je istaknuo  kako bez cjelovitog rješenja preustroja Općine Travnik u Grad i u Županiji Središnja Bosna nema rješenja za pitanja Hrvata u Federaciji BiH i inače, odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH. 

"Središnja Bosna kralježnica je Federacije BiH, pa i države BiH. Ako se ne rješi pitanje Travnika i Središnje Bosne, nema napretka nigdje", smatra Lovrinović. 

Navodi i kako je Travnik ostao zanemaren dijelom od službene hrvatske politike u BiH, odnosno, HDZ-a BiH pa i Hrvatskog narodnog sabora. 

Hrvatska politika podlegla spinovanju Bošnjaka o Mostaru 

"Hrvatska politika u BiH kriva je jer je dopustila i podlegla spinovanja bošnjačkih medija i političke elite o Mostaru. Iz Travnika je istjerano gotovo 20 tisuća Hrvata, skoro 40 sela i naselja je ostalo zapaljeno, opljačkano i pusto. I nakon brojnih zločina u Miletićima, Bikošima, Galici, Gučoj Gori, Brajkovićima, travnički su Hrvati branili Središnju Bosnu, od Vrbasa do Lepenice", naveo je Lovrinović. 

Tvrdi i kako "ne smije biti pristanka ni na kakvo rješenje za Mostar bez istovjetnog rješenja za Travnik".  

Mostar ratni cilj bošnjačke elite 

"Medijska histerija političkog Sarajeva oko Mostara tisuću je puta jača od hrvatskih zahtjeva vezanih za preustroj Travnika", smatra Lovrinović i navodi kako su "bošnjačke elite stvorile sliku sveukupnih odnosa u kojima je Mostar njihov najveći politički i ratni cilj". 

U Tužiteljstvu BiH ne postoji predmet za ubijene hrvatske  povratnike i policajce u Travniku 

Lovrinovićeva zastupnička pitanja uglavnom se odnose na procesuirane ratne zločine nad Hrvatima u Travniku i Središnjoj Bosni te stradale policajce i povratnike kasnih devedesetih u ovoj regiji. 

"U Tužiteljstu BiH ne postoji otvoren predmet za ubojstva policajaca i povratnika u Travniku 1997. i 1998.", rekao je Lovrinović, pozivajući se na odgovore koje je dobio iz Tužiteljstva BiH i to tek nakon smjene bivšeg glavnog tužitelja Gorana Salihovića.  
 

Nema sankcija za lažna svjedočenja o ubijenim Hrvatima u Bugojnu 

Naveo je i kako su mu iz Tužiteljstva BiH odgovorili da ne postoji mogućnost sankcija za lažna svjedočenja o posmrtnim ostatcima za logore u Bugojnu. 

"Odgovor se sveo na ohrabrivanje mogućih svjedoka da daju korisne informacije s obzirom na protok vremena", naveo je Lovrinović 

Dodao je i kako  odgovor o istrazi za ubojstvo malodobnog Ive Ivoša u mjestu Sebešić kod Novog Travnika, u srpnju 1993,. "nije dobio zbog povjerljivosti istrage". 

Tužiteljstvo BiH ima selektivan pristup

"Nakon toliko godina od zločina u Dusini kod Zenice, Križančevog sela, Galice, ubojstava osmoro djece u Vitezu, nema odgovornih, jasno je da je u pitanju selektivan pristup Tužiteljstva BiH", istaknuo je Lovrinović.

SDA pokušava odmaknuti Hrvatsku od njene ustavne obveze prema Hrvatima i BiH 

Komentirajući oštru retoriku između službenog Zagreba i dužnosnika SDA oko izgradnje Pelješkog mosta u neumskom zaleđu, Lovrinović smatra, kako se sve to radi kako bi se "odmaknulo Hrvatsku od njih ustavnih obveza koje ima prema BiH".

"Hrvatska, osim što ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima u BiH, ima i ustavno pravo kao supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i SDA-ovo uzurpiranje države BiH jer njihovi stranački, pa i nacionalni stavovi, nisu i ne mogu biti službeni stavovi države BiH", rekao je Lovrinović. 

Džaferović odgovoran za zločine nad Hrvatima u Središnjoj Bosni 

Lovrinović je, podsjetimo, podržao zahtjeve SNSD-ovih zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH za smjenu  tadašnjeg predsjedatelja Šefika Džaferovića (SDA). 

"Razlozi za smjenu Šefika Džaferovića silno se tiču sudbine Hrvata Središnje Bosne u ratu i nemam to pravo to zaboraviti", rekao je Lovrinović. 

Obavještajno-sigurnosna agencija pod kontrolom ratnih kadrova SDA 

Komentirajući tvrdnje Nikole Špirića (SNSD), nedavno smijenjenog predsjednika Povjerenstva za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Lovrinović je kazao kako "dijeli Šprićeve stavove da OSA-om BiH upravljaju ratni kadrovi SDA jer nije  moguće da se netko toliko zaigrao, primjerice, bacio eksplozivnu napravu, i zato odgovarao kao za 'rušenje javnog reda i mira'". 

Blokovi izvan HNS-a BiH štetni 

Komentirajući ostanak HDZ 1990 u okvirima Hrvatskog narodnog sabora BiH, Lovrinović je kazao, kako su "novi hrvatski blokovi izvan HNS-a BiH štetni". 

"Prema izjavama lidera HDZ-a 1990, čini se kako razuma i odgovornosti prema Hrvatima u BiH, ipak ima", izjavio je Lovrinović.

 

 

/dnevnik.ba/

Danas 19.10.2017. godine s početkom u 10,00 sati održati će se sjednica Općinskog vijeća Travnik.

Otac Mehrida Pranjge zaposlen je u PS Bugojno, brat Sulejmana Lugana školuje se na akademiji u Vracama.

Početni šok i nevjerica novotravničkih Hrvata nakon nedavnog oštećenja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima bez sumnje bit će još veći kad javnost sazna činjenice o počiniteljima, odnosno saznanjima do kojih je došao Večernji list iz pouzdanih izvora. A ona govore da su među počinitelčjima koji su priznali oštečenje spomenika hrvatskim braniteljima, po nacionalnosti svi su Bošnjaci, dvojica iz obitelji policajaca, sadašnjih ili budućih.

Semir Pranjga, trenutno zaposlen u Policijskoj stanici Bugojno, s dugogodišnjim policijskim stažom u Novom Travniku, Uskoplju i Bugojnu, otac je Mehrida Pranjge nadimka Hroša, jednog od vandala, dok se Ermin Lugan, brat Sulejmana Lugana zvanog Suke školuje za policajca na policijskoj akademiji u Vracama u Sarajevu. Sramotna je to činjenica koja ne ostavlja ni trenutku sumnje da je motiv uništenja spomenika bio zastrašiti Hrvate Novog Travnika i poslati im jasnu poruku da su u ovom mjestu nepoželjni i oni i njihove svetinje. Počinitelji su učigledno računali sa tim da će biti zastićeni, jer u obiteljima imaju policajce, sadašnje i buduće.

S Pranjgom i Luganjom u vandalskom činu oštećenja spomenika i odnošenja mramornog križa teškog oko 70 kg sudjelovali su i Miralem Brnjak zvani Miki, Sabahudin Ahmić Saba, Benjamin Rizvić poznat po nadimku Benjo i Hajrudin Gereg zvani Hajro. Među počiniteljima se našao i malodobni M.S.

Drugi je ovo slučaj oštećenja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku urađen po istom scenariju. Isti je spomenik prije nekoliko godina oskrvnavio i Ipe Zahirović čiji je ujak Halil Muratović zvani Lee, također policajac ali odan Refiku Lendi, novotravničkom načelniku. Zahirović je tom prilikom ukrao mramorne golubice vrijedne nekoliko tisuća KM, inaće simbol mira.

Nakon što se doznaju činjenice o poičiniteljima najnovijeg oštećenja, među Hrvatima katolicima Novog Travnika još dugo neće biti mira. Dodatan nemir izazvala je osuda oštećenja spomenika koju je deklarativno uputio Refik Lendo, načelnik Novog Travnika i bivši general Armije BiH čija vladavina Novim Travnikom u već trećem mandatu ovdašnjim Hrvatima nije donijela ništa dobrog. Lendinu osudu mnogi smatraju vrhuncem licemjerja jer je uslijedila nakon suočavanja sa nepobitnim činjenicama i priznanjem zločina čiji su počinitelji imali cilj jednak njegovu, a to je zastrašiti ili marginalizirati Hrvate Novog Travnika.

 

 

/artinfo.ba/

Kako nam javlja čitatelj našeg portala, medvjed je u mjestu Paklarevo općina Travnik napao manje stado ovaca.

Jednu ovcu je usmrtio, dok je dvije uspio ozlijediti.

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

Ljubićeva pobjeda

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda. Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović. Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora, 
“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Ucjena SDA

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH. 


 

 

/vecernji.ba/

Novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Podsjetimo, u noći s petka na suboti vandali suu oštetili križ i odnijeli ga sa sobom.

Policijski istražitelji iz Novog Travnika pronašli su sedam osoba koje su priznale da su uništili spomenik, te su policajcima pokazali mjesto na kojem su sakrili križ od 70 kg.

Osobe koje su počinile ovaj prekršaj su: H.G, S.A, S.L, M.P, M.B ,B.R i S.M, a kako neslužbeno doznaje portal centralna.ba radi se o djelu počinjenom iz mržnje.

 

 

/drukciji.ba/

Sunčani dani, po pravilu na ulice izmame veliki broj ljudi. U listopadu šetači i u majicama kratkih rukava.

Stranica 1 od 227

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška