.

U Ričicama nadomak Nove Bile i ove godine proslavljen je blagdan Velike Gospe, u narodu poznatiji kao Gospojina. Ovaj događaj već lagano postaje tradicionalan,  budući da ga već 11.  godinu zaredom uspješno organiziraju mještani Ričica.

Jučer oko 17,10 sati na magistralnom putu M – 5, u mjestu Željeznička stanica – Novaci, općina Vitez dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali:

 

1. E.L. rođen 1997.godine iz Travnika, koji je upravljao motornim vozilom marke Ford Focus, registarskih oznaka 014 –T – 042,
2. P.B. rođen 1990.godine iz Splita, koji je upravljao motornim vozilom Golf, registrarskih oznaka ST- 600- TD i
3. M.M. rođen 2006.godine iz Viteza koji je upravljao biciklom.

Teže tjelesne povrede tom prilikom je zadobio biciklista koji je , nakon što su mu konstatovane teže tjelesne povrede u bolnici Nova Bila, prebačen u bolnicu u Sarajevo.

 

/vitez.info/

Danas se slavi blagdan Velike Gospe, dan uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Ni kiša, ni vjetar nisu spriječili mnogobrojne Poljane, prijatelje naselja Polje i NK "Lašva", te brojne župljane Doca da subotu iskoriste za druženje u mjestu koje je nekada slovilo kao centar okupljanja ovoga kraja.

Mnogo puta u prethodnim godinama umirovljenici su poručivali da su mirovine premale, nedovoljne za pristojan život, da moraju biti povećane.

Otkako je ponovno preuzeo poziciju predsjedatelja Predsjedništva BiH, Dragan Čović ima samo jednu misiju na umu – pokušaj zaustavljanja političkih i nacionalnih sukobljavanja kako bi se otvorio prostor za kakvo-takvo napredovanje zemlje u provedbi važnih reformi na putu prema EU, koje uključjuju i stvaranje ozračja za provedbu važnih presuda sudova u zemlj, piše Večernji list BiH. U toj misiji bit će i dvije skore posjete predsjednika Hrvatske i Srbije koje su, uz domaće političare i politike, ključne za stabilnost odnosa. Najprije se očekuje dolazak Aleksandra Vučića koji je s radošću prihvatio posjet BiH, a zatim i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Opstojnost BiH

“Za mene je ovo prilika reafirmirati politiku mira i stabilnosti, dobrih odnosa, jer čini mi se da je to jedna od stvari koju moramo uraditi na najbolji mogući način kako bismo mogli sačuvati stabilnost i mir”, rekao je Vučić. Čović je usuret dolaska dvoje predsjednika istaknuo kako je motiv poziva povezan s time “kako bi se BiH na pozitivan način stavila u središte njihovih zanimanja”. A takvo što je od iznimnog značaja, jer su čelnici obiju zemalja jamci Daytonskog mirovnog sporazuma, imaju u njoj sunarodnjake te i njihova stabilnost ovisi o zbivanju u BiH.
“Opstojnost i položaj Hrvata od iznimne su važnosti i za samu opstojnost BiH. Bez Hrvata nema BiH. Inzistiram i uvijek ću inzistirati na jednakopravnosti, ma koliko to nekom smetalo. To su, uostalom, i postavke Daytona. Hrvati ne mogu, niti smiju biti svedeni na razinu manjine. Zato Hrvatska očekuje žurnu promjenu Izbornog zakona”, ocijenila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je o BiH razgovarala i s družnosnicima SAD-a s kojim RH gradi ozbiljne odnose. 
Upravo je pitanje izmjene Izbornog zakona jedno od ključnih koje određuje sudbinu budućih odnosa, najprije Hrvata i Bošnjaka, a onda i Srba te odgovora na pitanje je li BiH definitivno ‘failed state’, ili doista postoji nada. S obzirom na sadašnje aspiracije da se nastavi dominacija nad Hrvatima, bliži je onaj crni scenarij. I to nasuprot posljednjoj odluci Ustavnoga suda BiH koja se tiče izbora izaslanika za federalni Dom naroda, u kojemu je apsolutno podržan stav podnositelja zahtjeva Bože Ljubića, kao i u slučaju kada su izbrisane odredbe Izbornog zakona.

Manipulacija ili legitimitet

Ustavni sud je održao lekciju različitim tumačima Daytona i izbornog zakonodavstva osporavajući odredbe po kojima se iz svake županije treba birati po jedan izaslanik, te da se institucija Doma naroda doslovno popunjava tako da se osigura apsolutna reprezentativnost hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda bez mogućnosti manipulacija drugih dvaju naroda. To je posebice očito u slučaju bh. Hrvata jer su bošnjačke stranke i pojedinci na taj način nametale vlast najmalobrojnijem narodu prijevarama i makinacijama. Kada bi se odluka Ustavnoga suda o Domu naroda preslikala na izbor članova Predsjedništva, zaključak bi bio identičan. Hrvatske stranke su zbog toga predložile izmjene zakona kako bi se izbjegao novi slučaj zloporaba na koje računaju pojedini ‘kandidati’ kod Hrvata koji računaju da će ih Bošnjaci gurnuti u tu stolicu.


/vecernji.ba/

Danas, 12. kolovoza 2017. godine, u travničkom naselju Polje održava se drugi po redu revijalni malonogometni turnir "NK Lašva 2017".

U Ričicama nadomak Nove Bile i ove godine obilježit će se blagdan Velike Gospe, u narodu poznatiji kao Gospojina. Ovaj događaj već lagano postaje tradicionalan, a već 11 godina uspješno ga organiziraju mještani Ričica koji su i ove godine pripremili bogat meni i prigodan program. Sveto misno slavlje bit će u susjednim župama, a župnik će kao i svake godine do sada blagosloviti Gospin kip te sve prisutne goste. 

U organizaciji udruge “Pront” iz Novog Travnika večeras će se održati manifestacija pod nazivom “Noć Hrvata Središnje Bosne”. Manifestacija će početi u 20.00 sati u Gradskoj sportskoj dvorani u Novom Travniku. - Cilj manifestacije je povezivanje Hrvata Središnje Bosne s našom dijasporom, s ljudima koji vuku korijene ne samo iz Novog Travnika, nego iz cijele Središnje Bosne. Udruga “Pront” kao organizator dodijelit će par priznanja, točnije plaketu fra Marijana Šunjića i to ljudima zaslužnima za razvoj Središnje Bosne, te ljudima koji uspješno rade na povezivanju dijaspore i Središnje Bosne, kazao je Ivica Džambas, predsjednik udruge “Pront”.

Dolazak brojnih gostiju

Džambas ističe da će središnji događaj večeri biti koncert velikog hrvatskog glazbenika Miroslava Škore, a nastupiti će i KUD Stari Hrast iz Novog Travnika, kao i Novotravničke mažoretkinje, te Marija Šimić i Monika Čavara. - Dolaze nam brojni ugledni ljudi poput gostiju iz Vlade Republike Hrvatske, ureda predsjednice Republike Hrvatske, dolazi predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragan Čović, brojne braniteljske udruge i kao što sam spomenuo, biti će uručena plaketa, govori za Večernji list Džambas. Sve nazočne na koncert je pozvao i legendarni pjevač Miroslav Škoro. - Dragi moji Novotravničani, dragi moji Hrvati Središnje Bosne, nakon gotovo punih deset godina ponovno sam u Novom Travniku i zato vas pozivam da dođete na ovaj veliki koncert pod nazivom “Noć Hrvata Središnje Bosne”, budite dio ove lijepe priče, provedimo ovu noć zajedno, kazao je legendarni glazbenik.

Škoro najavio spektakl

“Reci sine tko sad budi te, kao nekad ja, jel’ ti život kazna ili je nagrada, je li ovo sveta zemlja ta, koju smo snili tako dugo vremena...”, glase stihovi pjesme “Putujem sam” Miroslava Škore. Ovim povodom Škoro će predstaviti ovu, ali i druge pjesme s istoimenog albuma. Publika nestrpljivo isčekuje koncert i ne sumnja da će u ovom gradu legendarni glazbenik kao i drugi sudionici programa napraviti spektakl.


/vecernji.ba/

Sinoć je u sportskoj dvorani u Novom Travniku održana manifestacija "Noć Hrvat Središnje Bosne" koja je imala za cilj okupiti hrvatski narod iz Središnje Bosne i dijaspore. Organizator koncerta je Udruga "PRONT" iz Novog Travnika.

Stranica 1 od 213

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška