.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će razmatrati Zahtijev za usvajanjem Izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kojeg je već usvojio Dom naroda Parlamenta BiH nakon što je Ustavni sud BiH odbacio zahtijev Kluba Bošnjaka da je predloženim izmjenama povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, javlja HMS.

Do kraja tjedna u Bosni i Hercegovini će preovladavati nestabilno vrijeme sa snijegom ili susnježicom u većem dijelu zemlje te kišom na sjeveru i jugu. Padavine će biti intenzivnije u Hercegovini i u jugozapadnoj Bosni, a prestanak padavina očekuje se u četvrtak.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na izvanrednoj sjednici  koja je održana jučer u Sarajevu jednoglasno je usvojio Izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U ranim jutarnjim satima počela je akcija Federalne uprave policije na području glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Približavanjem zime meteorolozi su počeli objavljivati i svoje prognoze za predstojeću sezonu. Tako je AccuWeather na svojim stranicama objavio dugoročnu vremensku prognoza za Europu koja obuhvaća zimske mjesece - prosinac, siječanj i veljaču. Naravno, za nas je najvažnije što AccuWeather kaže o vremenskim prilikama na Balkanskom poluotoku, a prema njihovim prognozama, to područje može očekivati zimu s količinom oborina manjom od prosjeka.

Oborine manje od prosjeka

To ne znači da na spomenutim područjima neće biti kiše, ali količina će biti manja od prosjeka - naglašavaju. Nekih većih snježnih oluja na Balkanu ne bi trebalo biti, a najveća vjerojatnost da nas snježne oborine zatrpaju postoji potkraj siječnja i tijekom veljače. AccuWeather prognozira kako će prava i oštra zima pogoditi tek baltičke zemlje, ali da će i ona biti blaža od prosjeka.

Brojne oluje predviđaju i za područje Njemačke, Francuske i Velike Britanije, dok će središnju Europu prava zima pogoditi tek u siječnju. Federalni hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu prognozu, a kako se navodi u priopćenju, idućega tjedna nas očekuju snježne oborine. Do kraja tjedna u BiH će prevladavati nestabilno vrijeme s kišom. Intenzivnije oborine očekuju se u Hercegovini i u jugozapadnoj Bosni.

Više sunčanih intervala izgledno je krajem tjedna u Hercegovini, dok će se u ostalim područjima zadržati oblačno vrijeme s povremenom kišom. Jutarnja temperatura zraka kretat će se između 3 i 9 °C u Bosni, a u Hercegovini do 14 °C. Maksimalna dnevna temperatura imat će vrijednosti između 10 i 15 °C u Bosni, a na jugu zemlje oko 18 °C. U razdoblju od 13. do 19. studenoga prevladavat će nestabilno vrijeme s kišom u Hercegovini. U planinskim i pretplaninskim područjima Bosne očekuju se snijeg i susnježica. Prema trenutačnim sinoptičkim kartama, veće količine oborina prognoziraju se početkom tjedna. Pred kraj prognoziranoga razdoblja snijeg je moguć i na krajnjem sjeveru Bosne. Temperatura zraka će biti u laganom padu, maksimalna dnevna od 6 °C do 10 °C, početkom i od 2 °C do 7 °C krajem tjedna.

Prognoza do kraja tjedna

Prema prognozi FHMZ-a, danas će u BiH biti pretežno oblačno vrijeme. U jutarnji satima kiša se očekuje u većini područja. Tijekom dana oborina će biti, uglavnom, u Hercegovini, na jugozapadu i zapadu Bosne.

U večernjim satima kiše će biti u Hercegovini, dijelovima središnje, istočne i sjeverne Bosne. Sutra će u BiH biti pretežno oblačno. U jutarnji satima kiša se očekuje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. U petak će u Hercegovini biti sunčano, a u Bosni pretežno oblačno vrijeme.


 

/vecernji.ba/

Isplata mirovina u Federaciji BiH za mjesec listopad počinje danas i ne bi trebalo da traje duže od jednog dana.

U Federaciji je 410.900 umirovljenika.

Najniža mirovina iznosi 326 KM, zajamčena je 434,90 KM, a najviša 2.174 KM.

 

 

/drukciji.ba/

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić zauzeo se u petak za izmjenu Daytonskog mirovnog sporazuma kako bi se ostvarila jednakopravnost svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini i upozorio da se Hrvati katolici osjećaju otpisanima u sredinama gdje su manjina u toj zemlji čak i od vlastitih političkih predstavnika.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak naći će se pod 'paljbom' zastupnika državnoga parlamenta nakon što je u četvrtak zatraženo preispitivanje svrhe njegovih brojnih putovanja po čemu se gotovo izjednačio s bivšom američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, objavili su u srijedu mediji u BiH.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić rekao je za N1 da se mora poštovati volja građana.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u cilju uvođenja jedinstvenog europskog broja za hitne situacije 112 u cijeloj BiH. Na ovaj način vrši se usklađivanje bh. zakonodavstva s legislativom Europske unije u ovoj oblasti te ispunjava ranija preporuka Europske komisije.

Dopunama Zakona definirano je da je operator telekomunikacija dužan omogućiti svim korisnicima usluga besplatne pozive, SMS poruke na jedinstveni europski broj za hitne situacije 112 i e-pozive, kao i pozive na druge pozivne brojeve za pristup hitnim službama u Bosni i Hercegovini. Ove usluge će biti besplatne s bilo kojeg telefonskog uređaja, uključujući i sve javne telefonske govornice i uređaje za upućivanje e-poziva.

Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će ovaj prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 

/fena/

Stranica 1 od 70

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška