.

Razdvojačeni branitelji koji su danas prosvjedovali ispred sjedišta Federalnog parlamenta u Sarajevu razišli su se večeras oko 21.00 sat zadovoljni onim što su im njihovi predstavnici priopćili kao zaključke tematske sjednice Zastupničkog doma o stanju i aktualnoj problematici u oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Izvješća MUP-a HNŽ-a otkrivaju kako su u Mostaru već počeli problemi koje uzrokuju migranti. Naime, policija je službeno zabilježila dva slučaja u kojima je morala intervenirati, piše Večernji list BiH.

Nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom očekuje se narednih dana u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

18. svibnja 1993. godine, na sarajevskom Vrbanja mostu, ubijeni su Boško Brkić i Admira Ismić. Tragična ljubav Bošnjakinje i Srbina okončana je metkom kada su, vjerujući da je na snazi prekid vatre, naočigled vojnika zaraćenih strana pokušali napustiti Sarajevo. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom i postali simbolom ljubavi i okrutnosti rata.

Oboje rođeni 1968. godine, Srbin Boško i Bošnjakinja Admira zaljubili su se sa 16 godina. Razlike u vjeri i nacionalnosti nisu bile prepreka ni za njih, ni za njihove obitelji. Boškovi su napustili Sarajevo kada je počeo rat, no on nije otići s njima i napustiti Admiru. Tada već 24-godišnjacima život u Sarajevu postao je pretežak pa su odlučili napustiti grad i pobjeći negdje gdje će moći slobodno živjeti. Admirini roditelji se nisu slagali s njihovim odlaskom, no oni su ipak odlučili pokušati.

Vojska RS i Armija RBiH dogovorile su da će ih pustiti na drugu stranu, preko mosta na Grbavicu koju su držali agresori. Odlučili su na drugu stranu prijeći 18. svibnja 1993. godine. Oko 17 sati krenuli su iz grada, no na mostu je Boška pogodio snajper i ubio ga na mjestu. Drugi je metak pogodio Admiru, koja je dopuzala do Boška, zagrlila ga i umrla s njim.
Njihova su tijela na mostu ležala osam dana, jer su se nalazila na "ničijoj zemlji". Naposljetku ih je Vojska RS sahranila na groblju u Lukavici, a Admirini roditelji poslije rata prebacili su njihova tijela u Sarajevo. Admira i Boško sahranjeni su tako jedno pored drugog na sarajevskom groblju Lav.

"Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, netko ih je pogodio", napisao je američki reporter i ratni izvjestitelj Kurt Schork, koji je svijetu prenio priču o njihovoj tragičnoj ljubavi.

Njegov članak, kojeg je objavio Reuters 23. svibnja 1993. godine, obišao je cijeli svijet i pretvorio ovu ljubav u svjetsku legendu. Koliko je bio vezan za priču o sarajevskim ljubavnicima pokazuje to što je, nakon pogibije tijekom izvještavanje iz Sierra Leonea, Schork kremiran, a njegov je pepeo podijeljen na dva dijela. Jedan je dio pokopan pored njegove majke u Washingtonu, dok se druga polovica nalazi pored groba Boška i Admire u Sarajevu.

Boško i Admira i danas su inspiracija za mnoge priče i pjesme. Jedna od njih je i pjesma Zabranjenog pušenja Boško i Admira.

 

 

/index.hr/

Ministarstvo obrane BiH svake godine raspisuje oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika, pružajući priliku mladim, svršenim srednjoškolcima, da se nakon školovanja zaposle u Oružanim snagama BiH.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Uprava za vjerske poslove, obavještava vjernike da je prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca Ramazana, prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH, u srijedu 16. svibnja 2018. godine, a da će se prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, klanjati u utorak 15. svibnja 2018. godine.

U ponedjeljak, 14. svibnja 2018. godine održava se 17. po redu Večernjakov pečat, društveni događaj u kojem se bira osoba godine u BiH.

Najmlađa, ujedno i najnerazvijenija općina Srednjobosanske županije, Dobretići, po mnogočemu je posebna. Među ostalim i po činjenici da se prostire uz entitetsku granicu s Republikom Srpskom. Od Kneževa, općine u entitetu RS, Dobretiće dijeli rijeka Ugar koja je prirodna granica općina i entiteta. Upravo će Ugar, točnije mini hidrocentrale izgrađene na ovoj rijeci, uključujući i koncesije, biti predmet sudskog spora koji Dobretići planiraju pokrenuti protiv Republike Srpske.

Na posljednjoj sjednici Sabora SBŽ-a zastupnik HDZ-a BiH Ljupko Sučić je pokrenuo inicijativu prema županijskom Ministarstvu gospodarstva te županijskom javnom pravobraniteljstvu da se uključe u rješavanje problema koncesijske naknade od korištenja vodnog dobra rijeke Ugar. Naime, na rijeci su izgrađene dvije male hidrocentrale “Novakovići” i “Zapeće” kojima su koncesiju dodijelile institucije RS-a koje za to nisu bile mjerodavne, budući da rijeka Ugar predstavlja granično područje između dvaju entiteta. Za dodjelu koncesije u ovakvim slučajevima mjerodavne su državne institucije, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ili Povjerenstvo za koncesije BiH.

Općina Kneževo na godišnjoj razini od koncesijske naknade dobije oko 150.000 KM, dok se u proračun općine Dobretići, kao i SBŽ, ne slije ni jedna marka. Načelnik općine Dobretići Ivo Čakarić već neko vrijeme radi na ispravljanju ove nepravde te je čak više puta kontaktirao te posjećivao institucije RS-a. S obzirom na to da je Javnom pravobranitelju Jajca, mjerodavnom za pravna pitanja i općine Dobretići, mandat istekao, u njegovu borbu bi se sad trebale uključiti institucije SBŽ. Ako potpora županijskih institucija izostane, načelnik Čakarić, najmađi načelnik u BiH, od OV-a će tražiti suglasnost za angažiranje privatnog odvjetnika, što znači da Dobretići idu u pravnu bitku protiv RS-a. 


 

/vecernji.ba/

Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, ponegdje i tijekom prijepodneva, s kišom, pljuskovima i grmljavinom javlja Federalni hidrometeorloški zavod.

Radio "Slobodna Evropa" nedavno je napravila prilog o tome kako je bosansko-hercegovački nobelovac Ivo Andrić protjeran iz svog rodnog grada Travnika.

Stranica 1 od 79

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška