.

Otkako je ponovno preuzeo poziciju predsjedatelja Predsjedništva BiH, Dragan Čović ima samo jednu misiju na umu – pokušaj zaustavljanja političkih i nacionalnih sukobljavanja kako bi se otvorio prostor za kakvo-takvo napredovanje zemlje u provedbi važnih reformi na putu prema EU, koje uključjuju i stvaranje ozračja za provedbu važnih presuda sudova u zemlj, piše Večernji list BiH. U toj misiji bit će i dvije skore posjete predsjednika Hrvatske i Srbije koje su, uz domaće političare i politike, ključne za stabilnost odnosa. Najprije se očekuje dolazak Aleksandra Vučića koji je s radošću prihvatio posjet BiH, a zatim i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Opstojnost BiH

“Za mene je ovo prilika reafirmirati politiku mira i stabilnosti, dobrih odnosa, jer čini mi se da je to jedna od stvari koju moramo uraditi na najbolji mogući način kako bismo mogli sačuvati stabilnost i mir”, rekao je Vučić. Čović je usuret dolaska dvoje predsjednika istaknuo kako je motiv poziva povezan s time “kako bi se BiH na pozitivan način stavila u središte njihovih zanimanja”. A takvo što je od iznimnog značaja, jer su čelnici obiju zemalja jamci Daytonskog mirovnog sporazuma, imaju u njoj sunarodnjake te i njihova stabilnost ovisi o zbivanju u BiH.
“Opstojnost i položaj Hrvata od iznimne su važnosti i za samu opstojnost BiH. Bez Hrvata nema BiH. Inzistiram i uvijek ću inzistirati na jednakopravnosti, ma koliko to nekom smetalo. To su, uostalom, i postavke Daytona. Hrvati ne mogu, niti smiju biti svedeni na razinu manjine. Zato Hrvatska očekuje žurnu promjenu Izbornog zakona”, ocijenila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je o BiH razgovarala i s družnosnicima SAD-a s kojim RH gradi ozbiljne odnose. 
Upravo je pitanje izmjene Izbornog zakona jedno od ključnih koje određuje sudbinu budućih odnosa, najprije Hrvata i Bošnjaka, a onda i Srba te odgovora na pitanje je li BiH definitivno ‘failed state’, ili doista postoji nada. S obzirom na sadašnje aspiracije da se nastavi dominacija nad Hrvatima, bliži je onaj crni scenarij. I to nasuprot posljednjoj odluci Ustavnoga suda BiH koja se tiče izbora izaslanika za federalni Dom naroda, u kojemu je apsolutno podržan stav podnositelja zahtjeva Bože Ljubića, kao i u slučaju kada su izbrisane odredbe Izbornog zakona.

Manipulacija ili legitimitet

Ustavni sud je održao lekciju različitim tumačima Daytona i izbornog zakonodavstva osporavajući odredbe po kojima se iz svake županije treba birati po jedan izaslanik, te da se institucija Doma naroda doslovno popunjava tako da se osigura apsolutna reprezentativnost hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda bez mogućnosti manipulacija drugih dvaju naroda. To je posebice očito u slučaju bh. Hrvata jer su bošnjačke stranke i pojedinci na taj način nametale vlast najmalobrojnijem narodu prijevarama i makinacijama. Kada bi se odluka Ustavnoga suda o Domu naroda preslikala na izbor članova Predsjedništva, zaključak bi bio identičan. Hrvatske stranke su zbog toga predložile izmjene zakona kako bi se izbjegao novi slučaj zloporaba na koje računaju pojedini ‘kandidati’ kod Hrvata koji računaju da će ih Bošnjaci gurnuti u tu stolicu.


/vecernji.ba/

Mnogo puta u prethodnim godinama umirovljenici su poručivali da su mirovine premale, nedovoljne za pristojan život, da moraju biti povećane.

BiH bi uskoro trebala dobiti sustav za automatsko očitavanje i provjere registarskih tablica vozila na graničnim prijelazima. Obavijest za izražavanje interesa za kompanije je objavljena, a kako Akta.ba piše obavijest o natječaju bit će u rujnu 2017. godine. Ovaj sustav će biti integriran u postojeće aplikacije na graničnim prelazima, a koje su u funkciji od 2011.

Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH za Akta.ba, da ove aktivnosti provode u cilju unapređenja graničnih provjera osoba i prijevoznih sredstava prilikom prelaska državne granice.

Ove aktivnosti provode se zajedno s projektom uspostavljanja video-nadzora (IPA 2015). Granična policija BiH je dostavila Europskoj komisiji u Sarajevu potrebnu dokumentaciju za realizaciju projekta. Dinamika provođenja projekta ovisit će od procedura i nadležnih organa Europske komisije, navodi Dujković.

Instalacija ovog sustava omogućiti će da svi podaci o vozilu budu dostupni graničnoj policiji u trenutku kada ono prelazi granicu.

Automatsko prepoznavanje registarskih tablica, poznato i kao skraćeno ANPR predstavlja tehnologiju o kojoj se danas mnogo govori naročito u policijskom sektoru, javnoj sigurnosti i prometu.

ANPR je tehnologija koja koristi uglavnom visokokvalitetne kamere i softver koji prepoznaje registarstarske tablice, pravi sliku tablice, interpretira znakove na istoj i čuva ih u bazi podataka.

Ovaj sustav se obično sastoji iz hardvera (kamere) za prikupljanje slike, softvera za prepoznavanje i menadžmenta baze podataka.

Jedan od najvećih izazova optičkog prepoznavanja je upravo identifikacija znakova na registarskim tablicama koja je registrirani kamerom.

 

 

/drukciji.ba - akta.ba/

Dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača potvrdio je  Feni da još uvijek sredstva od klirinškog duga nisu dospjela Federaciji te da joj pripada 58 posto od ukupnog iznosa od 125 milijuna dolara.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da čini sve da BiH profunkcionira kao normalna zemlja, a to znači europska BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda biti ravnopravna.

“Jasno je da će oni koji misle napraviti neku drugačiju, unitarnu ili državu jednog naroda, pojedinca ili jedne politike, mene imati kao protivnika, šta god oni o tome govorili”, rekao je Čović za “Glas Srpske”.

On kaže da je u BiH neophodno vratiti koliko-toliko međusobno povjerenje koje je “podobro uzdrmano”, kako između razina BiH i entiteta, tako i unutar Federacije BiH.

“Mehanizam koordinacije mora početi funkcionirati i ne može se više izbjegavati njegova primjena kod stvari u kojima se mora poštovati ustavna struktura zemlje. Plašim se da neki misle da je dovoljno da smo donijeli ovaj mehanizam, a da mogu raditi po starom”, kaže Čović.

On smatra da je reformski put nezaustavljiv, iako neki žele da ga zaustave.

“Problem odnosa u Sarajevu jeste sukob ljevice i desnice na bošnjačkoj političkoj sceni, pa i odnose na relaciji pojedinaca i čitavih struktura SBB-a i SDA žele prenijeti na razinu BiH. Zato se uvijek traži krivac negdje izvan tog prostora, pa sam ja povremeno krivac, povremeno predsjednik Srpske Milorad Dodik, povremeno lider SBB-a Fahrudin Radončić”, naveo je Čović.

Govoreći o situaciji u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Čović je naveo da su u ovoj agenciji evidentni unutarnji problemi i da bi morala do kraja biti demokratizirana i djelovati u skladu sa zakonom, a ne da odgovara željama pojedinaca, jedne stranke ili naroda, kao što se već duže vrijeme sistemski i parasistemski pokušava nametnuti.

Komentirajući odluku Predsjedništva BiH da pozove predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posjeti BiH, Čović je izrazio nadu da bi Vučić u BiH mogao biti u narednih 20 dana.

 

 

/HMS/

Ministarstvo financija Rusije obavijestilo je bh. vlasti da će danasd uplatiti klirinški dug, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba u Ministarstvu financija i trezora BiH.

Sutra počinje isplata mirovina za srpanj

Isplata mirovina za mjesec srpanj počinje u ponedjeljak, 7. kolovoza 2017.

Nakon prosvjeda malinara u Vitezu i Kiseljaku ništa se nije promijenilo. Zamjenik direktora otkupljivača iz Kiseljaka obećao je malinarima da će odluka o cijeni od 2 KM po kilogramu biti poništena, ali to se nije dogodilo. Malinari sada žele postati konkurencija njima i praviti vlastite hladnjače.
Predstavnici Asocijacije “Zajedno za bh. malinu” održali su nekoliko sastanaka s nadležnima u SBK-u i FBiH te im je obećana pomoć. Na ovom području se nalazi najveća površina zemlje prekrivena malinama, a pretpostavlja se da samo na području općine Travnik ima blizu 1.000 dunuma.

Nakon sastanka u Federalnom ministarstvu poljoprivrede s ministrom Šemsudinom Dedićem, doneseni su zaključci i ukoliko oni budu provedeni, bh. malinari s ovog područja će zajedno s kantonalnim vlastima i sredstvima Svjetske banke, odnosno projekta IFAD, praviti vlastite hladnjače i sami prerađivati maline.

Malinari su podsjetili da su općine aplicirale sa samo sedam projekata u okviru IFAD-a koji osigurava grantovska bespovratna sredstva u iznosu od 70 posto.

Tražimo da kantoni, općine i gradovi podrže instaliranje hladnjača u svojim sredinama. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u narednoj proračunskoj godini treba kroz program direktne podrške proizvodnje za narednu godinu planirati poticanje proizvodnje, a ne proširenje površine pod malinama,navodi se u zaključcima asocijacije.

Traže od svih kantona, općina i gradova da u skladu sa svojim mogućnostima, a na osnovu zaključka Parlamenta FBiH, osiguraju dio poticajnih sredstava za podršku proizvođačima malina.

Neophodno je izvršiti harmonizaciju svih poticajnih davanja za jagodičasto voće (maline), kako na nivou FBiH, tako i na kantonalnim i općinskim, kako bi se svi proizvođači malina doveli u ravnopravan odnos. Otkupna cijena malina treba biti tržišna, pri tome imajući u vidu sve okolnosti koje karakteriziraju održivost proizvodnje i plasman malina. Federalno ministarstvo poljoprivrede će kao kontrolnu mjeru zatražiti od UIO sve izlazne fakture kako bi sagledali sve aspekte u vezi s kretanjem cijena malina na tržištu i spriječili monopolističko ponašanje kod formiranja cijena, navode malinari.

Kako je rekao predsjednik Asocijacije “Zajedno za bh. malinu” Edin Mameledžija, ako općini Travnik treba hladnjača od tisuću tona, kako ne bi ovisli o postojećim hladnjačarima, treba implementirati projekt za hladnjaču i sitne maline koje nisu prve klase, a koje bi preradili u napitke i džemove, dok bi maline prve klase izvozili.

Imat ćemo sastanke u Zenici i Travniku s premijerom i načelnicima te Halilom Omanovićem iz Svjetske banke, da vidimo šta možemo uraditi. Vlasti su pokazale želju i volju da nam pomognu, rekao je Mameledžija.

Planiraju projekt hladnjača implementirati u svim općinama SBK-a, ali se proširiti i na druge dijelove BiH, ukoliko naiđu na podršku. Ako kojim slučajem ne uspiju do sljedeće godine napraviti hladnjače, razmišljaju da maline uopće ne beru.

Otkupljivači ne bi smjeli prodavati maline po cijeni od dva i više eura. Mi se nadamo da će cijena malina skočiti na europskom tržištu i da se proda po višoj cijeni pa da nam isplate razliku u 10. ili 12. mjesecu. Ljudi su izašli neformalno i prosvjedovali, jer je Orange Plus donio odluku mimo Ugovora o cijeni i time prekršio zakon. Nije uredu da se malinari omalovažavaju i podcjenjuju, protiv njih će vjerovatno biti podnesena krivična prijava, rekao je.

Sadašnja situacija u vezi s cijenama najviše će se odraziti tek u zimskim mjesecima kod malinara koji žive od prodaje. Mameledžija kaže kako su ljudi od sadašnje zarade trebali živjeti i u zimskim mjesecima, ali sada neće moći.

Mi godinama nismo postojali za vlasti, a sada Federalno ministarstvo poljoprivrede iskazuje volju i želju da nam pomogne i formira se radna grupa za traženje dugoročnog rješenja. Nadamo se da će nam proširiti i sortnu listu. Boli nas činjenica da niko do sada nije prepoznao koliki doprinos dajemo državi izvozom malina, kazao je Mameledžija.

 

/klix.ba/

Već dugi niz godina čelnici i dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora upozoravaju na, kako tvrde, kriminalizaciju i sustavni progon pripadnika HVO-a pred pravosudnim institucijama u BiH. Niz postupaka trenutno se vodi protiv pripadnika HVO-a dok brojni zločini nad Hrvatima u BiH nisu procesuirani.

Po nalogu Kantonalnog tužiteljstva, financijska policija i upravna inspekcija provode određene istražne radnje u federalnom Parlamentu. Rekao je to jučer dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasenko Tufekčić.

To je jedan od razloga što neke stvari treba izvesti na čistac, gdje bi objektivno rukovodstvo obaju domova trebalo biti maksimalno uključeno. Prema prijavi tužiteljstva, govori se o velikim propustima unutar računovodstva Parlamenta Federacije BiH. Činjenica je da su postojale neke financijske malverzacije u oba doma Parlamenta FBiH i da se unutar toga sada provodi istraga po nalogu Tužiteljstva KS-a, kazao je Tufekčić koji kaže kako je uvijek tvrdio da nije uređen sustav kako bi trebao funkcionirati Parlament FBiH.

Izvori unutar Parlamenta kažu kako je riječ o sukobu nekoliko struja iz reda bošnjačkoga naroda, koji je rezultirao otkrivanjem navodnih nelegalnih radnji koje su trenutačno predmet istrage. Javnost bi uskoro trebala dobiti više informacija.

 

 

/vecernji.ba/

Stranica 1 od 63

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška