Ispiši ovu stranicu

Previranja u DF-u

13 Prosinac 2015

Ubrzo nakon završetka izbora u BiH, harmonija zbog ostvarenih dobrih rezultata u DF-u je ozbiljno poljuljana. Primarni uzrok je kadroviranje, odnosno neslaganje članstva sa izborom pojedinaca na određene funkcije u izvršnoj vlasti, te nezadovoljstvo sa brojem funkcija koje su pripale stranci. Stanje u DF-u se dodatno pogoršalo jer je DF u nekoliko etapa isključen iz vlasti na onim razinama na kojima je participirao.

 

Međutim, svi unutarnji problemi su se dugo skrivali od javnost. O tome se tek usputno pisalo u pojedinim medijima. Takva, ne baš sjajna situacija u stranci je potpuno pogoršana nakon glasovanja Sifeta Podžića, generalno tajnika stranke, u Domu naroda BiH za imenovanje Nikole Poplašena za člana Upravnog vijeća Agencije za visoko obrazovanje BiH. Sifet Podžić se ubrzo, dominantno zahvaljujući velikom pritisku javnosti, ali očigledno i stranačkih kolega, ispričao za svoj čin. Međutim, unatoč isprici, glasovanje za Nikolu Poplašena mnogi ne mogu i ne žele opravdati. Stoga je na sjednici Predsjedništva DF-a, prema pisanju medija, ukupno šest članova Predsjedništva (Dženan Đonlagić, Faruk Hodžić, Edita Velić, Emir Suljagić, Ekrem Prošić i Reuf Bajrović) tražilo Podžićevu ostavku. U Podžićevu zaštitu stao je utemeljitelj i predsjednik DF-a, te aktualni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Željko Komšić. Nakon toga je debata o ostavci prekinuta ili bolje rečeno odložena.

Dakle, sudbina Sifeta Podžića u stranci je još uvijek neizvjesna jer protiv njega je veliki broj članova iz samog vrha stranka. Komšićeva podrška Podžiću je veoma važna jer se radi o prvom čovjeku stranke, ali vrlo je moguća promjena njegovog mišljenja, odnosno da Komšić pod pritiskom drugih stranačkih kolega pristane na Podžićevu ostavku. Prema tome, kakav ishod cijele situacije će biti, to će se uskoro saznati. Lako je moguće da, ukoliko ostanu suprotni stavovi, dođe i do većih potresa u stranci. Naime, posve je jasno da se ne radi samo o Podžiću i njegovom glasovanju, već i o nizu drugih problema koji potresaju stranku, a primarno zbog izbacivanja iz vlasti, kako sa federalno, tako i sa državne razine, sa čim se mnogi članovi teško mire. /o.t./