Ispiši ovu stranicu

Oduzeto 49 vozila prokrijumčarenih u BiH: Pregledi i kontrole i u Vitezu i Kiseljaku

17 Srpanj 2017

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su 49 putničkih motornih vozila koja su prokrijumčarena u Bosnu i Hercegovinu i prodana bez prethodno izmirenih uvoznih dažbina, a čija vrijednost je procijenjena na iznos od 250 tisuća KM.

Pripadnici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja i Grupe za istrage, Regionalni centar Sarajevo, tijekom prošlog tjedna, a na osnovu prikupljenih operativnih saznanja o krijumčarenju vozila iz Europske unije u Bosnu i Hercegovinu proveli su plansku operativnu aktivnost na sprječavanju krijumčarenja i rasturanja putničkih motornih vozila.

 

“U aktivnostima na terenu utvrđeno je da su se vozila uvozila privremeno u BiH na stranim tablicama, koje su skidane i vraćane u inostranstvo, dok su vozila ostajala u BiH, te najčešće prodavana u dijelovima. Tom prilikom izvršen je pregled i kontrola poslovanja nekoliko pravnih i fizičkih lica koji se bave prodajom vozila i dijelova na području Viteza, Kiseljaka i Sarajeva. Prilikom provjera brojeva šasija i drugih dijelova korištena je oprema, kao i obuka koja je prethodno dobivena i stečena putem programa EXBS od strane Vlade SAD. Tijekom vršenja kontrole na nekoliko odvojenih lokacija pronađeno je i oduzeto 49 vozila bez dokaza o porijeklu i provedenoj uvoznoj carinskoj proceduri kao i plaćanja uvoznih dažbina u ukupnoj vrijednosti od 250.000 KM”, priopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Navode da će protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, biti podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

 

 

/klix.ba/