.

Pravosuđe u BiH ideološko-političkim konstruktima ''dokazuje'' da su HVO i Herceg Bosna zločinačke organizacije

04 Kolovoz 2017

Već dugi niz godina čelnici i dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora upozoravaju na, kako tvrde, kriminalizaciju i sustavni progon pripadnika HVO-a pred pravosudnim institucijama u BiH. Niz postupaka trenutno se vodi protiv pripadnika HVO-a dok brojni zločini nad Hrvatima u BiH nisu procesuirani.

 

HDZ BiH podržao Izvješće o Tužiteljstvu BiH, HSS-ov Karamatić protiv

Međutim, na nedavnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, HDZ-ovi izaslanik glasovali su "ZA" Izvješće o radu Tužiteljstva BiH za 2016. godinu što je među hrvatskom javnosti u BiH dočekalo brojne osude.

Zdenka Džambas, Bariša Čolak i Ljilja Zovko na sjednici Doma naroda PS BiH podignuli su ruke u korist Tužiteljstva BiH, Martin Raguž, izaslanik HDZ-a 1990 bio je suzdržan, a protiv je glasovao samo Mario Karamatić (HSS).

Karamatić je kazao kako je Izvješće Tužiteljstva BiH ''palo zahvaljujući srpskim izaslanicima iz SNSD-a".

U izjavi za Dnevnik.ba ističe kako Tužiteljstvo koje traži pritvor za sve optužene pripadnike HVO-a do okončanja postupka, a primjerice, podrži zahtjev obrane Zulfikara Ališpage, nakon što je medicinski vještak ocijenio da je sposoban pratiti postupak, da se vještačenje ponovi, nikada neće dobiti prolaznu ocjenu, ni od njega, a ni njegove stranke.

 

Zovko: Pružili smo potporu novom pristupu Gordane Tadić

Predsjedateljica Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH, Ljilja Zovko, kazala je kako je glasovanjem htjela pružiti potporu novoj glavnoj tužiteljici Gordani Tadić.

"Nova glavna tužiteljica, Gordana Tadić, ima potporu za novi pristup, a efekti i učinak bi trebali biti vidljivi već u tekućoj godini", naglasila je Zovko.

Međutim, oporbene stranke u hrvatskom političkom korpusu ovakav čin HDZ-ovih izaslanika smatraju izdajom. Iz Hrvatske republikanske stranke ističu kako se "zastupnici HDZ-a BiH bore za obranu digniteta HVO-a na isti način kao i za sve drugo".

HDZ 1990, čiji je izaslanik Raguž bio suzdržan, smatra kako je "progon hrvatskih branitelja počeo od kako HDZ BiH kontrolira pravosuđe u BiH".

 

Udruge HDZ-ovim izaslanicima: Smatrate li i vi da je Herceg-Bosna zločinački projekt?

HDZ-ovim zastupnicima koji su glasovali "ZA" Izvješće o radu Tužiteljstva BiH u 2016. godini otvorenim pismom obratila se i Udruga specijalne policije HRHB.

''Specijalci'' Herceg-Bosne pitali su Džambas, Zovko i Čolaka, "smatraju li i oni da su se pripadnici HVO-a udruživali u zločin, je li i za njih Herceg-Bosna zločinački projekt, a Hrvatska agresor na BiH?". Međutim, odgovor još uvijek nije stigao.

Iako HDZ-ova izaslanica Zovko ističe kako su hrvatski parlamentarci htjeli podržati rad Gordane Tadić, nove glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, jasno je kako Tužiteljstvo BiH i Sud BiH, neovisno o tome tko bio na čelu, vrši sustavan progon pripadnika HVO-a.

Već dugi niz godina u optužnicama protiv pripadnika HVO-a navode se kaznena djela zločina protiv čovječnosti, neovisno o tome je li riječ o generalu, časniku ili običnom vojniku, dok se ista i slična kaznena djela kada su u pitanju pripadnici tzv. Armije BiH tretiraju kao zločini protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

 

Pripadnici HVO-a pred pravosuđem u BiH odgovaraju za 'udruženi zločinački poduhvat'

Brojni pripadnici HVO-a optuženi su prema zapovjednoj odgovornosti, a od nepravomoćne prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorci, pred sudovima u BiH, odgovaraju i za ''udruženi zločinački poduhvat''.

Pripadnicima HVO-a i VRS-a sudi se prema Kaznenom zakonu BiH, a pripadnicima tzv. Armije BiH prema Kaznenom zakonu SFRJ koji je, laički rečeno, mnogo blaži i ne sadržava kvalifikacije poput zapovjedne odgovornosti, zločina protiv čovječnosti i UZP-a.

U optužnicama protiv pripadnika HVO-a vrlo često je riječ o ''udruženom zločinačkom poduhvatu'', ''agresiji'', ''politički motiviranom ratnom progonu civilnog stanovništva s ciljem stvaranja etnički čistog hrvatskog entiteta na teritoriju BiH''.

 

Je li 'novi pristup Gordane Tadić' počeo od Orašja

Čini se kako je ''novi pristup'' Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, počeo od slučaja Orašje kada je uhićeno 10 pripadnika HVO-a i VP-a HVO-a Orašje, dan nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković završio službeni posjet BiH, a dan pred katolički blagdan Svih Svetih.

Upravo je, na početku istrage, 10 pripadnika, a sada 9 u sudskom postupku, optuženo za ''široko rasprostranjen i sustavan napad protiv civilnog stanovništva'' na području Orašja.

U istoj, 2016. godini, kada je podignuta optužnica za slučaj Orašje obustavljena je istraga protiv niže rangiranih vojnika tzv. Armije BiH za zločine nad civilima hrvatske nacionalnosti u travničkom selu Guča Gora, kao i za, devastaciju i uništavanje franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog u tomu mjestu. Iz Tužiteljstva su tada naveli kako je "istraga obustavljena zbog nedostatka dokaznog materijala".

Jasminu Čolomanu, pripadniku 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH, nakon obnovljenog postupka, za ubojstva hrvatskih civila i protuzakonito zarobljavanje u selu Počulica kod Viteza, u Sudu BiH presudili su zatvorsku kaznu od tri godine.

 

Zločini nad Hrvatima za Tužiteljstvo BiH - sporadični incidenti

Ni nakon više od 20 godina, Tužiteljstvo BiH, nije pokrenulo istrage za brojne ratne zločine nad Hrvatima u BiH. Za zločine nad Hrvatima u Travniku, Bugojnu, Kaknju, Varešu, Fojnici, Zenici, nema odgovornih.

Križančevo selo u Vitezu, Bikoši i Miletići kod Travnika, Stipića livade kod Jablanice, Višnjica gaj kod Kiseljaka - i prema dosadašnjim, ali i ''novom pristupu'', tek su ''sporadični incidenti'', kako to često kvalificira aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Unatoč brojnim kaznenim prijavama, dokaznim materijalima, iskazima svjedoka, brojni visoki časnici tzv. Armije BiH, poput Selme Cikotića, nisu odgovarali, po zapovjednoj odgovornosti, za zločine nad Hrvatima u BiH, a nižerangiranim vojnicima tzv. Armije BiH, uglavnom, presudi se maksimalno pet godina zatvorske kazne. Postoji mogućnost i novčane nagodbe s pravosuđem u Federaciji BiH.

Osim neprocesuiranih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH, Tužiteljstvo BiH, još uvijek nije pokrenulo istrage i pronašlo odgovorne za niz terorističkih napada u Središnjoj Bosni. Ubojstva travničkih policajaca, Ante Valjana i Perice Bilića, sedmoro hrvatskih povratnika u Travnik, slučaj Joze Leutara, ali i misteriozna smrt travničko - viteškog gospodarstvenika Joze Kafadara, dokaz su kako se ''pravda'' dijeli selektivno.

 

Pravosuđe u BiH ideološko-političkim konstruktima ''dokazuje'' da su HVO i Herceg Bosna zločinačke organizacije

Tužiteljstvo BiH i Sud BiH svojim iskrivljenim, netočnim, fragmentiranim optužnicama, a kasnije presudama, kroz pojedinačne slučajeve protiv pripadnika HVO-a, nastoje dokazati kako su presuđene osobe dio zločinačkih institucija, odnosno, organizacija. Time ne sude samo pojedincima, nego i organizacijama i institucijama, čime očite izlaze iz okvira svojih nadležnosti.

Optužnice protiv pripadnika HVO-a u kojima se navodi UZP i zločin protiv čovječnosti, dokaz su, kako Tužiteljstvo i Sud BiH ideološko-političkim konstruktima kriminaliziraju HVO i HRHB a sudske procese stavljaju u funkciju političke borbe protiv legitimnih prva i zahtjeva Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. /Gloria Lujanović, dnevnik.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa