.

Stanje u BiH nije dobro, pokreću se mjere za napredak k EU i NATO

09 Listopad 2017

Čelništvo HDZ-a BiH ocijenilo je kako politička situacija u Bosni i Hercegovini nije dobra te su pozvali druge političke stranke u toj zemlji da prevladaju krizu koja je potpuno zaustavila europski put i njezino približavanje NATO savezu, te ozbiljno destabilizirala odnose u zemlji, piše Večernji list BiH. 
Nakon sjednice Središnjeg odbora te predsjedništva stranke koja je održana u Kupresu, priopćeno je kako “politička situacija u BiH nije dobra i ne doprinosi izgradnji dobrih odnosa i povjerenja među narodima”.

Ispuniti dva cilja

“Ovakva situacija svakako utječe na EU i NATO put Bosne i Hercegovine. Stoga će HDZ BiH i u idućem razdoblju učiniti sve kako bi se kroz političke institucije donijele ključne odluke za stabilizaciju političkog sustava”, navodi se u priopćenju. 
Predsjednik HDZ-a BiH, koji je i predsjedatelj BiH Predsjedništva, Dragan Čović najavio je kako će hrvatski dužnosnici sljedećih mjeseci potaknuti izmjene Izbornog zakona, te druge reforme kako bi se aktivirao akcijski plan za članstvo s NATO savezom te zemlja dobila kandidacijski status s EU. 
“Treba ispuniti sva obećanja koja smo dali Bruxellesu kako bismo ispunili sve preduvjete za aktiviranje akcijskog plana za članstvo s NATO savezom (MAP) do kraja godine i kandidacijskog statusa s EU sljedeće godine. Ako to ne bude radila Hrvatska demokratska zajednica s partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora, bojim se da će drugi samo tražiti krivca kako se ne bi mijenjalo sadašnje stanje”, rekao je Čović u Kupresu u izjavi za medije. On je najavio da će se uskoro u parlamentarnoj proceduri naći izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se onemogućilo nadglasavanje najmalobrojnijih, bh. Hrvata. “Pozivamo sve partnere s bošnjačke i srpske strane da se uključe i da do kraja godine donesemo izmjene Izbornog zakona koji mora uključiti ključni uvjet da jedan narod drugome neće birati političke predstavnike”, rekao je Čović. Čović je, komentirajući najave da bi HDZ 1990. mogao istupiti iz članstva u Hrvatskom narodnom saboru, istaknuo kako su sve dosadašnje odluke u Predsjedništvu HNS-a BiH i Glavnom vijeću donesene jednoglasno, bez ikakvih prigovora bilo koje od stranaka.

Snažne kritike

BiH se našla na udaru dužnosnika EU, gdje su ovoga tjedna žestoke kritike vlastima BiH uputili predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul te izvjestitelj Europskog parlamenta Christian Dan Preda ističući kako zemlja uopće ne ispunjava reformske obveze za napredovanje prema članstvu u EU. 
Sve razine vlasti u BiH u potpunoj su krizi zbog odnosa vladajuće većine, ponajprije odnosa sukobljenih srpskih i bošnjačkih stranaka, ali i oporbe koja se protivi brojnim reformama. 


 

/vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa