.

Nikola Lovrinović: Travnik mora biti uređen kao Mostar

20 Listopad 2017

Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba HDZ-ovih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u intervjuu za Dnevnik.ba govori o izmjenama Izbornog zakona, odnosima HDZ-a BiH s SDA te političkom stanju u Županiji Središnja Bosna.

Ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon BiH do Općih izbora 2018., Lovrinović smatra,  bespredmetno je  inzistirati na održavanju izbora ako se njihovi rezultati neće moći implementirati. 

"Bošnjačka politička elita djeluje protuustavno. Ne mogu se političke težnje ostvarivati kroz Izborni zakon BiH i nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH", naveo je Lovrinović. 

Bošnjačka elita želi Hrvate svesti na foklornu skupinu 

"Politički predstavnici bošnjačkog naroda silom žele uvesti građansko uređenje BiH, urediti je unitarističkim konceptima i modelima i tako Hrvate u BiH, svesti na foklornu skupinu", izjavio je Lovrinović. 

Komentirajući izjave Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA da je "Herceg - Bosna bila mučna za Bošnjake u Središnjoj Bosni", Lovrinović je rekao  kako i njemu "Izetbegovićeve izjave izazivaju mučninu". 

"Kada takve izjave dolaze od nekog na javnoj funkcijama, mora znati da, u najmanju ruku, izaziva mučninu kod onih s kojima, deklarativno, želi živjeti u BiH", mišljenja je Lovrinović.

Napomenuo je i kako su Hrvati u BiH "pristali ugraditi Herceg-Bosnu, u 'možebitnu' zajedničku budućnost ako je ima".

"Osjećaj za Herceg-Bosnu među Hrvatima u BiH neće nestati, to Izetbegović treba što prije prihvatiti, tako ćemo lakše graditi budućnost", naveo je Lovrinović. 

Tvrdi i kako bez Hrvata u BiH nema i neće biti zajedničke BiH. 

"Što sve kod Hrvata u BiH izaziva i mučninu i ogorčenje, to sve ne može ni stati u populističke izjave", tvrdi Lovrinović. 

Bošnjačka javnost i političko Sarajevu "najavljuju" potvrdu nepravomoćne prvostupanjske presude hercegbosnaskoj šestorci za udruženi zločinački poduhvat protiv tadašnjih bosanskih Muslimana i međunarodni oružani sukob Republike Hrvatske i BiH. 

Lovrinović ističe kako "nikakva presuda nijednog suda na svijetu ne može Hrvate u BiH odvesti u političku smrt kako to priželjkuje političko Sarajevo".

"Očekujem kako će iz presude nestati navodi o UZP-u i presuditi im se za osobnu odgovornost. Tisuće Hrvata i pripadnika HVO-a bili su odraz potrebe obrane hrvatskog naroda u BiH u tim ratnim mjesecima", izjavio je Lovrinović. 

Smatra i kako se ustavno-pravna prava Hrvata u BiH ne mogu i ne smiju povezivati s presudama haaškog tribunala.

"Zlonamjerno je i opasno cijeli jedan narod povezivati s ovakvim kvalifikacijama", tvrdi Lovrinović. 

"Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je obrambeni mehanizam Hrvata u BiH, jedino moguće rješenje ako se htjelo braniti i obraniti Hrvate u BiH", istaknuo je Lovrinović. 

Dodao je i kako "onim kojima smeta grb hrvatskog naroda u BiH, smetaju i Hrvati u njoj". 

Travnik mora biti uređen kao Mostar 

Lovrinović je istaknuo  kako bez cjelovitog rješenja preustroja Općine Travnik u Grad i u Županiji Središnja Bosna nema rješenja za pitanja Hrvata u Federaciji BiH i inače, odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH. 

"Središnja Bosna kralježnica je Federacije BiH, pa i države BiH. Ako se ne rješi pitanje Travnika i Središnje Bosne, nema napretka nigdje", smatra Lovrinović. 

Navodi i kako je Travnik ostao zanemaren dijelom od službene hrvatske politike u BiH, odnosno, HDZ-a BiH pa i Hrvatskog narodnog sabora. 

Hrvatska politika podlegla spinovanju Bošnjaka o Mostaru 

"Hrvatska politika u BiH kriva je jer je dopustila i podlegla spinovanja bošnjačkih medija i političke elite o Mostaru. Iz Travnika je istjerano gotovo 20 tisuća Hrvata, skoro 40 sela i naselja je ostalo zapaljeno, opljačkano i pusto. I nakon brojnih zločina u Miletićima, Bikošima, Galici, Gučoj Gori, Brajkovićima, travnički su Hrvati branili Središnju Bosnu, od Vrbasa do Lepenice", naveo je Lovrinović. 

Tvrdi i kako "ne smije biti pristanka ni na kakvo rješenje za Mostar bez istovjetnog rješenja za Travnik".  

Mostar ratni cilj bošnjačke elite 

"Medijska histerija političkog Sarajeva oko Mostara tisuću je puta jača od hrvatskih zahtjeva vezanih za preustroj Travnika", smatra Lovrinović i navodi kako su "bošnjačke elite stvorile sliku sveukupnih odnosa u kojima je Mostar njihov najveći politički i ratni cilj". 

U Tužiteljstvu BiH ne postoji predmet za ubijene hrvatske  povratnike i policajce u Travniku 

Lovrinovićeva zastupnička pitanja uglavnom se odnose na procesuirane ratne zločine nad Hrvatima u Travniku i Središnjoj Bosni te stradale policajce i povratnike kasnih devedesetih u ovoj regiji. 

"U Tužiteljstu BiH ne postoji otvoren predmet za ubojstva policajaca i povratnika u Travniku 1997. i 1998.", rekao je Lovrinović, pozivajući se na odgovore koje je dobio iz Tužiteljstva BiH i to tek nakon smjene bivšeg glavnog tužitelja Gorana Salihovića.  
 

Nema sankcija za lažna svjedočenja o ubijenim Hrvatima u Bugojnu 

Naveo je i kako su mu iz Tužiteljstva BiH odgovorili da ne postoji mogućnost sankcija za lažna svjedočenja o posmrtnim ostatcima za logore u Bugojnu. 

"Odgovor se sveo na ohrabrivanje mogućih svjedoka da daju korisne informacije s obzirom na protok vremena", naveo je Lovrinović 

Dodao je i kako  odgovor o istrazi za ubojstvo malodobnog Ive Ivoša u mjestu Sebešić kod Novog Travnika, u srpnju 1993,. "nije dobio zbog povjerljivosti istrage". 

Tužiteljstvo BiH ima selektivan pristup

"Nakon toliko godina od zločina u Dusini kod Zenice, Križančevog sela, Galice, ubojstava osmoro djece u Vitezu, nema odgovornih, jasno je da je u pitanju selektivan pristup Tužiteljstva BiH", istaknuo je Lovrinović.

SDA pokušava odmaknuti Hrvatsku od njene ustavne obveze prema Hrvatima i BiH 

Komentirajući oštru retoriku između službenog Zagreba i dužnosnika SDA oko izgradnje Pelješkog mosta u neumskom zaleđu, Lovrinović smatra, kako se sve to radi kako bi se "odmaknulo Hrvatsku od njih ustavnih obveza koje ima prema BiH".

"Hrvatska, osim što ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima u BiH, ima i ustavno pravo kao supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i SDA-ovo uzurpiranje države BiH jer njihovi stranački, pa i nacionalni stavovi, nisu i ne mogu biti službeni stavovi države BiH", rekao je Lovrinović. 

Džaferović odgovoran za zločine nad Hrvatima u Središnjoj Bosni 

Lovrinović je, podsjetimo, podržao zahtjeve SNSD-ovih zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH za smjenu  tadašnjeg predsjedatelja Šefika Džaferovića (SDA). 

"Razlozi za smjenu Šefika Džaferovića silno se tiču sudbine Hrvata Središnje Bosne u ratu i nemam to pravo to zaboraviti", rekao je Lovrinović. 

Obavještajno-sigurnosna agencija pod kontrolom ratnih kadrova SDA 

Komentirajući tvrdnje Nikole Špirića (SNSD), nedavno smijenjenog predsjednika Povjerenstva za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Lovrinović je kazao kako "dijeli Šprićeve stavove da OSA-om BiH upravljaju ratni kadrovi SDA jer nije  moguće da se netko toliko zaigrao, primjerice, bacio eksplozivnu napravu, i zato odgovarao kao za 'rušenje javnog reda i mira'". 

Blokovi izvan HNS-a BiH štetni 

Komentirajući ostanak HDZ 1990 u okvirima Hrvatskog narodnog sabora BiH, Lovrinović je kazao, kako su "novi hrvatski blokovi izvan HNS-a BiH štetni". 

"Prema izjavama lidera HDZ-a 1990, čini se kako razuma i odgovornosti prema Hrvatima u BiH, ipak ima", izjavio je Lovrinović.

 

 

/dnevnik.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa