.

FOTO: Velika oluja zahvatila BiH, jak vjetar nosio sve pred sobom

12 Prosinac 2017

Jak vjetar i veliko nevrijeme u protekla dva dana donijelo je dosta problema u Bosni i Hercegovini, najviše u sjevernom i južnom dijelu zemlje.

Banja Luka: Vjetar nosio sve pred sobom

Na području Banje Luke već drugi dan puše jak vjetar koji je prouzrokovao brojne probleme u gradu. Tijekom noći na više lokacija su srušena stabla, prometni znakovi i druga komunalna oprema, na nekim objektima vjetar je odnio krov, a troje lica je povrijeđeno.

Iz Gradske uprave navedeno je da je u naselju Obilićevo snažan vjetar odnio limene krovove s više kolektivnih stambenih objekata, a velika oštećenja zabilježena su i na objektima Studentskog doma.

U Banjaluci će danas biti održana sjednica Gradskog štaba za izvanredne situacije s početkom u 13 sati.

Tri osobe su povrijeđene u noćašnjem nevremenu koje je pogodilo Banjaluku kada je olujni vjetar, koji puše i do 100 kilometara na sat, u gradskom području čupao stabla, skidao krovove s kuća i zgrada i lomio prometne znakove, rekao je Srni portparol Gradske uprave Milenko Šajić.

Šajić je rekao da su dva lica povrijeđena kada je vjetar skinuo krov u Ulici cara Lazara, a jedna osoba je povrijeđena kada su se urušili krov i plafon u kući u Mjesnoj zajednici Karanovac.

"Lica su zbrinuta putem hitne Službe Doma zdravlja Banjaluka", dodao je Šajić.

On je rekao da je gradski Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice imao 26 intervencija tijekom noći i jutros do 7.00 sati. Šajić je naveo da je na području grada oštećeno šest motornih vozila, porušen veći broj stabala, reklamnih sadržaja, komunalne opreme i prometnih znakova.

Prema njegovim riječima, ostale intervencije uglavnom su se odnosile na uklanjanje stabala sa priometnica, dvije intervencije bile su na gašenju požara u Ulici Nikole Pašića u stubištu, te kontejnera u Ulici Dragiše Vasića.

"Sve komunalne službe su na terenu i sudjeluju u saniranju posljedica nevremena", rekao je Šajić.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda saopćeno je da olujni vjetar puše brzinom od 80 do 100 kilometara na sat, te da će popodne i uvečer postepeno slabiti na zapadu, dok se na istoku i dalje mogu očekivati olujni udari.

Područje Srebrenice i Zvornika pogodilo nevrijeme

Olujni vjetar zahvatio je područje Skelana i okoline, kao i planinski dio srebreničke općine i Bajinu Baštu u Srbiji, te pričinio veću materijalnu štetu na objektima, voćnjacima i šumama.

Ravnateljica Osnovne škole "Kosta Todorović" iz Skelana Sanja Močević rekla je Srni da je vjetar jutros u 7.00 sati odnio 60 metara kvadratnih krova s školskog objekta i oštetio jedan dimanjak, a oštećen je i krov na seoskoj školi u Sućesci.

Veliku štetu vjetar je pričinio i na malinjacima i drugim voćnjacima u selima oko Skelana. Mnoge zasade maline polomio je, kao i grane drveća i cijela stabla, dok je štetu na kućama vjetar pričinio u planinskom selu Podravanje.

Prema riječima Momira Markovića iz ovog sela, vjetar je odnio krovove nekoliko kuća i pomoćnih objekata, prevrnuo plastove sijena i polomio stabla voćaka. U Domu zdravlja kažu da nije bilo prijavljivanja povrijeđenih građana.

Zbog snažnog vjetra došlo je do kvarova na dalekovodima za Sućesku i LJubisaviće, dok su radnici "Elektro-Bijeljine" iz srebreničke radne jedinice otklonili kvarove u srebreničkom naselju Mlinište, i u nekoliko sela.

Na području općine Sokolac jutros je bez struje više od 25 sela jer je jak vjetar noćas prouzrokovao mnogo kvarova na elektromreži, rekao je Srni upravnik sokolačke Radne jedinice "Elektrodistribucije" LJubomir Vasković.

On kaže da je jutros bez napona dio dalekovoda Kaljina i da je bez struje ostalo 16 sela koja se snabdijevaju s ovog desetkilovoltnog dalekovoda od Kaljine do udaljenih sela Vrhovine, Kalauzovići, Išerić Brdo i Šaševci.

U blizini Hemodijaliznog centra Opće bolnice u Zvorniku od udara jakog vjetra palo je stablo koje oštetilo tri automobila, ali niko nije povrijeđen.

Zbog pada drveta bio je zaustavljen promet prema zvorničkim naseljima Srpska Varoš, Đurđev Grad, Kula Grad, Snagovo i Šćemlija.

Udar jakog vjetra u Jablanici oštetio krovove i uzrokovao prekid električne energije

Po prijavi, na mjesto događaja izašli su pripadnici Civilne zaštite i Protupožarne zaštite Opštine Jablanica. Također, zbog udara vjetra prekinuta je elektroopskrba u MZ Donja Jablanica i MZ Glogošnica s naseljenim mjestima Šanica, Bijela, Ravna i Dragan selo.

Iz JP Elektroprivreda BiH doznaje se kako su zbog posljedica nevremena u ponedjeljak bez elektroopskrbe ostali dijelovi Općine Jablanica (prema Komadinovom vrelu) i dijelovi Općine Konjic (Bjelimići, Lukomir), saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Problemi u Prnjavoru

Uslijed olujnog vjetra, koji je područje općine Prnjavor zahvatio u poslijepodnevnim satima 11.12.2017. godine, a jaki udari vjetra nastavili su se i tijekom noći i jutra 12.12.2017. godine, došlo je do prestanka snabdijevanja električnom energijom u većem broju mjesnih zajednica i prekida fiksne telefonije, čupanja drveća, razotkrivanja objekata, te pada stubova za niskonaponsku mrežu. Sve ekipe Elektrodistribucije RJ Prnjavor su na terenu i sukcesivno otklanjaju kvarove, a Teritorijalna vatrogasna jedinica vrši raščišćavanje i uklanjanje oborenog drveća, kao i ekipe općinske uprave radi praćenja stanja i poduzimanja mjera.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda do smirivanja situacije doći će u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Snažan vjetar srušio minaret džamije u Tešnju

Snažan olujni vjetar srušio je u noći s ponedjeljka na utorak minaret Čaršijske ili Ferhad-begove džamije u Tešnju. Dojava o incidentu Ministarstvu unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije došla je u 1 sat poslije ponoći, piše Klix.ba.

Ozlijeđenih srećom nije bilo, pričinjena je znatna materijalna šteta na džamiji i okolnim objektima, uglavnom poslovnim prostorima, potvrđeno je iz Operativnog centra MUP-a ZDŽ. Ferhad-begova džamija u Tešnju je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Sagrađena je između 1555. i 1558. godine. Njezin graditelj je bio Ferhad-beg, a po pisanim podacima, on je bio bližnji rođak sultana Sulejmana Veličanstvenog, a po nekim dokumentima je i sin njegove sestre.

Bihać

''Policija u Bihaću je imala mnogo posla jučer, mnogo prijava od strane građana, 25 prijava po kojima se intervenirala, oštećeno je 16 putničkim vozila te jedno teretno vozilo. Nekoliko stabala je palo na cestu. Oštećen je krov Doma zdravlja. To su one prve informacije'', kazala je za N1 portparolka Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Snežana Galić.

Središnja Bosna bez većih posljedica

Jak vjetar zabilježen je i u nekim dijelovima Središnje Bosne, u lepeničkom i vrbanjskom kraju, dok je Lašvansku dolinu zaobišao. Osim nekoliko počupanih drveća u Kiseljaku nisu zabilježene veće materijalne štete. 

Građani se pozivaju na oprez

Upozoravaju se građani na opasnost od pada drveća, kao i crjepova i drugih objekata nošenih jakim vjetrom, te se preporučuje smanjeno kretanje i opreznost, kako sudionika u saobraćaju, tako i pješaka. Posebnu opasnost predstavljaju oboreni stubovi niskonaponske i visokonaponske mreže, te se upozoravaju građani da ne prilaze žicama, nego da obavijeste nadležne službe i obilježe navedena mjesta da ne bi drugi građani došli u opasnost. /6yka.com/


U fotogaleriji pogledajte posljedice nevremena u banjalučkoj regiji i srušenu džamiju u Tešnju:

 

Travnički vjesnik

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa