.

Lijekovi za bolove od sada će se u bh. ljekarnama moći kupiti samo uz recept

14 Prosinac 2017

Problem s glavoboljom, zuboboljom, kostoboljom ili, primjerice, menstrualne tegobe uzimamo zdravo za gotovo, popijemo neku od dostupnih tableta koju smo u ljekarni kupili bez recepta i čekamo da bol prođe.

No, što se više tableta uzima, prag tolerancije je sve manji, organizam traži sve veće doze i samim time stvara se ovisnost. Rapten K, analgin 500 mg, ibrufen 400 mg, rapten duo i kloramfenikol samo su neki od lijekova na kojima je naznačeno kako se izdaju uz liječnički recept, a ipak su se mogli kupiti bez recepta u ljekarnama.

U Republici Srpskoj su, kako doznaju Nezavisne, toj pojavi odlučili stati na kraj. Kontrole će uskoro biti rigoroznije, a zdravstvena inspekcija ima cilj u potpunosti iskorijeniti pojavu nepravilnog propisivanja i izdavanja lijekova.

Zbog toga su i poslali dopis domovima zdravlja u RS-u, Komori doktora medicine, Farmaceutskoj komori, kao i Komori doktora stomatologije kako je došlo do izmjena pravilnika o uvjetima propisivanja i izdavanja lijeka. – Ovim pravilnikom definirani su uvjeti propisivanja i izdavanja lijekova na recept. Dio pravilnika odnosi se na obveze liječnika, a dio na obveze magistara farmacije.

Lijekove u čijoj je uputi navedeno da se izdaju na liječnički recept može izdati samo magistar farmacije u ljekarni na osnovi recepta doktora medicine ili doktora stomatologije. Inspektori provjeravaju, između ostalog, i poštuje li se režim izdavanja lijekova na recept – kazali su iz Inspektorata RS-a i naveli da će, u svakom slučaju, kada utvrde da recept nije odgovarajući, izricati novčanu kaznu doktoru koji ga je propisao odnosno magistru farmacije koji je lijek izdao. U slučaju da bez recepta izda lijek koji je na režimu izdavanja na recept, Zakonom o ljekarničkoj djelatnosti propisana je kazna u iznosu od 3000 do 15.000 za pravnu osobu, 1000 do 3000 za odgovornu osobu i za magistra farmacije u iznosu od 500 do 1500 KM.

Također, kako su naveli iz Inspektorata RS-a, u ovom slučaju magistru farmacije prijeti i mjera oduzimanja licencije za obavljanje djelatnosti. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu kako je na svakom lijeku jasno propisan način izdavanja te da su ljekarne bile dužne pridržavati se toga.

Iz ljekarni potvrđuju kako nije tajna da su neke lijekove koji se svakodnevno kupuju, poput ibrufena, raptena duo ili analgina, izdavali bez recepta jer u tome nisu vidjeli nikakvu opasnost za zdravlje, dok su ostale izdavali isključivo na recept. Ranije su se u BiH i antibiotici i lijekovi za smirenje mogli kupiti bez recepta, međutim, toj pojavi se stalo na kraj.

/vitez.info/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa