.

Predsjednica Hrvatske u BiH: Hrvatska zemljopisno grli BiH, važno je graditi međusobne odnose

17 Siječanj 2018

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Bosni i Hercegovini, kazala je danas da je Hrvatska istinski prijatelj BiH koji želi samo dobro BiH i u njenim unutarnjim pitanjima, ali i u drugim vanjskopolitičkim prioritetima.

- Imali smo otvoren dijalog. Razgovor o pitanjima koji opterećuju odnose je najbolji put za unapređenje suradnje. Osim što mi je dužnost štititi interese Hrvatske dužnost mi je graditi mir i prijateljske odnose s drugim zemljama, a nema zemlje s kojom je to potrebnije od BiH - stav je hrvatske predsjednice.

Dodala je da Hrvatska zemljopisno grli BiH te je važno graditi međusobne odnose, iznoseći podatak da je Hrvatska uložila milijardu eura u gospodarstvo BiH, 1,6 milijardi eura iznosi prošlogodišnja vanjskotrgovinska razmjena, a pola milijuna turista iz BiH posjetilo je Hrvatsku.

- Oko 200 hrvatskih tvrtki posluje u BiH, a oko 100 bh. tvrtki posluje u Hrvatskoj. Postoje brojna područja za ulaganja u oblasti energetike, telekomunikacija, putne infrastrukture i industrije - stav je Grabar-Kitarović.

Obećala je pomoć BiH kada je u pitanju njezin put ka Europskoj uniji i aktivaciji Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je da je razgovarano o mnoštvu pitanja, dodajući da niti jedno od otvorenih pitanja nije toliko teško da se ne može razgovorom riješiti.

Istaknuo je da se na taj način mogu unaprijediti odnosi između dvije zemlje i unutar BiH koja je u izraženoj predizbornoj kampanji te je potrebno zadržati primarni vanjskopolitički prioritet, a to su put ka Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Mišljenja je da BiH zaslužuje kandidatski status i poželio da to bude realnost ove kalendarske godine što bi, kaže Čović, olakšalo odnose između BiH i zemalja susjedstva, ali i unutar BiH.

- Za aktivaciju MAP-a i dobivanje kandidatskog statusa je pravo vrijeme jer bi se moglo dogoditi da će se odlaganjem otežati komunikacija unutar BiH - zaključio je Čović.

Nakon sastanka s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH, Grabar-Kitarović razgovarat će s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem

Munira Subašić: Kolinda Grabar Kitarović je ostala kraljica

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je danas u Sarajevu da je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ''ostala kraljica'' usprkos njezinim izjavama koje su u ovom Udruženju ranije naišle na oštre krktike.

Subašić je danas nakon susreta s Grabar Kitarović poručila da su joj Majke Srebrenice ''zamjerile, ali se nisu naljutile'', javlja N1.  ''Ona je ostala kraljica, BiH je uvijek imala kraljicu, ona je jedina žena predsjednica jedne važne države.

Ona je za mene kraljica bez obzira na sve. Nije to bila kritika, mi smo se našle uvrijeđene, razgovarale smo danas o tome. Ona direktno nije nama majkama ništa rekla, ali mi smo dugo vremena slušale i našle se uvrijeđene. Zamjerile smo joj, ali nismo se naljutile'', rekla je Subašić.

Dodala je da nije bilo govora o eventualnoj posjeti Ahmićima.

''Ne znam, ja ne bih o tome govorila, ja govorim o Srebrenici, znam što se tamo dogodilo. Nemam ja nikome ništa zamjerati, samo zamjeram onima koji nisu došli u Srebrenicu i odali počast. Jedino Srebrenica, Srebrenica i Srebrenica, ništa drugo'', zaključila je Subašić.

Izetbegović: Predao sam Grabar-Kitarović pismo EU

Mislim da je komunikacija uvijek bolja nego ne komunikacija. Posjeta će po meni rezultirati rješavanjem nekih dilema i pomacima, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, javlja N1.

Članovi Predsjedništva BiH danas su se susreli sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.

Izetbegović je na pitanje reporterke N1 otkrio kako je inzistirao da se konačno krene u rješavanje otvorenih pitanja koja su stara desetljećima.

- Već osmu sam godinu tu i, nažalost, nemamo pomaka u otvorenim pitanjima koja su stara desetljećima. Tako da sam danas inzistirao na pitanju granice, pitanju trošenja vodenog resursa iz Buškog jezera, na pitanju ogromne imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Hrvatskoj i koja nije vraćena državi BiH i firmama. Naravno i pitanje Pelješkog mosta. Zatim, na odnosu hrvatske države prema bosanskohercegovačkoj državi. Zašto nerješavati sa BiH pitanje zagađenja koje se dešava od Rafinerije u Brodu? Mi ćemo rado pomoći i nema potrebe da se radi sa entitetom - poručio je član državnog Predsjedništva. -

Dakle, danas sam inzistirao da se pojača komunikacija i da se ide naprijed. Pri tome sam se pozvao na standarde, institucije i zakone koji su doneseni od međunarodnih organizacija u kojima smo članice i mi i Hrvatska, odnosno kanimo biti članica. To su Ujedinjene nacije i Europska unija. Jedna od tih insitucija je i Haški sud i moramo poštovati njegove odluke i pokazati pijetet prema žrtvama - dodao je.

Izetbegović je ocijenio kako je Predsjedništvo BiH na susretu sa Grabar-Kitarović imalo otvoren i prijateljski razgovor u kome se nije "okolišalo i zaobilazilo probleme".

Jedna od tema razgovora bila je i gradnja Pelješkog mosta.

- Hrvatskoj je kroz pismo od 29. rujna, koje je napisano od Direktorata za urbanističku i regionalnu politiku Europske unije, poručeno i konstantovano kako je EU imala dezinformaciju da je sa BiH dogovorena stvar u vezi Pelješkog mosta. EU traži da se ta stvar raščisti i da se ne nastavlja dalje sa gradnjom mosta. I to pismo EU sam danas predao predsjednici Kitarović i zamolio sam da Hrvatska postupi na taj način. Mi do jučer nismo bili poznati sa sadržajem pisma. Znali smo da se neka komunikacija dešava, ali nismo znali za te stvari, niti smo od Hrvatske inicirani. Sve što BiH očekuje od Hrvatske je da nam se garantuje naše pravo - kazao je Izetbegović.

Danas se razgovaralo i o sigurnosti. Bošnjački član Predsjedništva BiH je zaključio kako je potrebno razmijenjivati precizne informacije, jer u suprotnom...  

"Ocjena o tisućima terorista obeshrabruje turiste, obeshrabruje investicije, obeshrabruje one koji bi mogli ubrzati put BiH ka EU".

Grabar-Kitarović je tijekom današnje posjete BiH istakla kako je Hrvatska zabrinuta, kao i mnogi drugi prijatelji BiH, za odnose Bošnjaka i Hrvata i da se BiH ne pretvori u Mostar.

- Rekla je da se Hrvatska ne želi miješati u unutarnje stvari i sam sadržaj Izbornog zakona - kazao je Izetbegović.

Na kraju obraćanja medijima, Izetbegović je istakao kako je Predsjedništva BiH danas ustanovilo generalski kor, tako kako će doći do rotacije i komandu nad kojom će prvu poziciju preuzeti general koji je Bošnjak.

Sutra predsjednica u Središnjoj Bosni

Sutra je predsjednica Republike Hrvatske u posjeti Središnjoj Bosni, u općini Travnik posjetiti će samostan u Gučoj Gori i bolnicu u Novoj Biloj, te Franšizni centar u općini Vitez i Katolički školski centar u Žepću. Posjeta Posavini koja je planirana trećeg dana odgođena je zbog vremenskih neprilika. /Travnički vjesnik/

/vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa