.

Wigemark Zvizdiću predstavio strategiju EU za zapadni Balkan

06 Veljača 2018

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Wigemark upoznao je danas predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića o sadržaju Strategije proširenja Europske unije na Zapadni Balkan.

Wigemark je rekao da će plan Strategije u Europskom parlamentu sutra predstaviti visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, priopćeno je iz Vijeća ministara.

On je dodao da Strategija predstavlja dokument koji pokazuje snažnu opredijeljenost EU za proširenje na zemlje zapadnog Balkana.

Wigemark je rekao da će u akcijskom planu mjera i projekata osnažiti zemlje koje su u procesu proširenja.

Prema njegovim riječima, ti projekti će uključivati jačanje vladavine prava, jačanje mjera u oblasti sigurnosti i migracija, podršku socio-ekonomskom razvoju, infrastrukturno i energetsko povezivanje, digitalnu agendu za zapadni Balkan, te jačanje pomirenja i dobrosusjedskih odnosa.

On je naglasio je da nova Strategija daje mogućnost svim zemljama zapadnog Balkana da ispunjavanjem uvjeta imaju odmah mogućnost za pristupanje EU.

Veleposlanik Wigemark je najavio i dolazak predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera krajem veljače u BiH.

 

 

/hms/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa