Ispiši ovu stranicu

HRT: Zašto Hrvati u Travniku nemaju ista politička prava kao Bošnjaci u Mostaru?

12 Veljača 2018

Na HRT-ovoj emisiji „Pogled preko granica-Hrvati u BiH“ između ostalog govorilo se o povratu imovine KŠC „Petar Barbarić“ Travnik i političkom statusu Hrvata u BiH o kojem je govorila predsjedateljica Doma naroda parlamenta FBiH Lidija Bradara.

U intervjua za HRT Bradara je između ostalog spomenula i slučaj statusa hrvatskog naroda u općini Travnik.

HRT: Zašto Hrvati u Travniku nemaju ista politička prava kao Bošnjaci u Mostaru?

Lidija Bradara: "Bilo je propisano da su Srednjobosanska županija i Hercegovačko-neretvanska županija, koje su dvije susjedne županije, jednako uređene u Ustavu i imale su paritet, imale su ista uređenja, bilo je propisano da Travnik i Mostar budu uređeni na isti način. Međutim, odlukama Vsokih predstavnika koje su na štetu hrvatskog naroda ostalo je da je Mostar jedino grad s posebnim režimom. Onda je opet došlo do presuda Ustavnog suda, sad mi u Mostaru već godinama nemamo izbore i to jako komplicira život građanima Mostara.

Travnik čak nije htio ni podnijeti zahtjeva da postane grad zato što strukture koje su u gradu Travniku, a to je SDA koja ima i načelnika, jednostavno ne žele da Travnik ni po osnovu kao sjedište županije postane grad zato što se boje vjerojatno otvaranja pitanja u kojem bi mi Hrvati htjeli isti status kao što ga ima Mostar, iz tih razloga oni se boje i ne žele da Hrvati Travnika budu jednakopravni i da imaju ista prava kao Bošnjaci u Mostaru."

Reportažu o KŠC "Petar Barbarić" Travnik" nakon koje slijedi cijeli intervju s predsjedateljicom Doma naroda parlamenta FBiH pogledajte u videu u naslovnici članka.

Travnički vjesnik