.

Reakcije na uhićenje zapovjednika Armije BiH Atifa Dudakovića za ratne zločine počinjene u BiH

28 Travanj 2018

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA uz potporu MUP-a USŽ-a i HBŽ, na području USŽ-a i drugih gradova, lišili su slobode Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa tzv. Armije R BiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa tzv. Armije R BiH.

Lišeni su slobode nekadašnji zapovjednici i pripadnici 5. korpusa tzv. Armije R BiH koji su osumnjičeni za ratne zločine tijekom 1994. i 1995. godine. Vrše se pretresi na 17 lokacija.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti, a osumnjičeni Dudaković i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tijekom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, s područja zapadnokrajiških općina, tijekom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tijekom 1994. godine.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, na dalje postupanje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tko je Dudaković – kojeg se teretilo i za zločine nad Hrvatima te ubojstvo generala Šantića? 

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u petak kako se umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića i još jedanest njegovih bivših suboraca, uhićenih u jutarnjim satima u Bihaću, tereti zbog ratnih zločina te da je u sklopu istrage koja se vodi. Tereti ih se za kaznena djela zločina protiv čovječnosti, a Dudaković je dodatno osumnjičen za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Ratni zločini s kojima se povezuju Dudaković i ostali uhićeni odnose se na ubojstva više stotina civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti 1995. godine, prenosi HMS. Tada su vođene završne borbe za oslobađanje BiH u kojima su pripadnici Petog korpusa uspjeli potisnuti vojsku bosanskih Srba sa šireg područja sjeverozapadne Bosne. Istraga protiv Dudakovića odnosi se i na zbivanja iz 1994., kada je Peti korpus uspio razbiti snage kojima je zapovijedao Fikret Abdić, tadašnji autonomaški lider koji je u Hrvatskoj kasnije osuđen za ratne zločine, a na lokalnim izborima u BiH 2016. uspio je postati načelnikom Velike Kladuše.

Tužiteljstvo BiH sada tereti Dudakovića i za zločine protiv civila bošnjačke nacionalnosti na teritoriju pod nadzorom Abdićevih snaga.

Inače, Dudakovića se prije sumnjičilo da je odgovoran za smrt generala Vlade Šantića u Bihaću, a riječ je o zločinima nad Hrvatima koji nisu bili obuhvaćeni procesima u Haagu. “On je “sravnio sa zemljom” selo Križ kod Zadra”, izjavio je sin ubijenog generala HVO-a Vlade Šantića, još prije šest godina, za vecernji.ba gdje je opisao zapovijedanje svog oca Šantića. Duje Šantić je 8. ožujka prošle godine na prosvjednom skupu u Mostaru, na kojem se okupilo više od tisuću prosvjednika, organiziranom u povodu 21. godišnjice nestanka i ubojstva njegova oca, zatražio od Državnog odvjetništva BiH da preuzme i procesuira taj slučaj. Za zločin je tada optužio generala Armije BiH Atifa Dudakovića i Hamdiju Abdića Tigra, zapovjednika vojne policije. Nakon toga premlaćen je od strane nepoznatih počinitelja. Njegova majka i supruga Vlade Šantića, Jagoda Šantić koja je zaposlenica hrvatskog Ministarstva branitelja izjavila je kako se slučaj ubojstva mogao brzo riješiti, ali institucije BiH nisu ništa poduzele.

Postojale su optužbe medija protiv Dudakovića koje su ga teretile, kao časnika JNA, za paljenje i napade na naselja tijekom Domovinskog rata i rata u BiH. Takve optužbe je demantirao. Večernji list prenio je u studenom pretprošle godine da je za Dudakovića DORH prikupio cjelovitu dokumentaciju vezanu uz njegov ratni put 1991., kao oficira JNA, a koja ga tereti za sudjelovanje u ratnim zločinima kod Lovinca, kao i u napadima na Zadar. Optužnica protiv Dudakovića je kompletirana, a navodno ju je u ladicama DORH-a zadržao bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Mijo Jelić za Dnevnik.ba: Dudaković je davno trebao biti uhićen zbog ubojstva generala Šantića

General HVO-a i HV-a Zlatan Mijo Jelić kaže u izjavi za Dnevnik.ba da je žalosno to što Dudaković nije davno uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića.

"Žalosno je što Dudaković nije davno uhićen zbog zločina nad generalom HVO-a Vladom Šantićem i žalosno je što drugi generali i zapovjednici tzv. ARBiH nisu odgovarali za stravične i sustavno planirane zločine koje su činili nad Hrvatima u BiH", rekao je u izjavi za Dnevnik.ba general Zlatan Mijo Jelić.

Glasnović za Dnevnik.ba: Dudaković je davno trebao odgovarati zbog generala Šantića

Govoreći o Dudakovićevom uhićenju, Glasnović je u razgovoru za Dnevnik.ba istaknuo zakašnjelu reakciju po pitanju njegove odgovornosti za ubojstvo generala Vlade Šantića.

"To je prirodni redosljed tribunala u Haagu,  prvo strateška pa taktička razina. Nakon presude šestorki u Haagu svi putevi vode u Rim, odnosno to je rimski put koji vodi u Sarajevo", rekao je Glasnović.

Smatra i da je uhićenje Dudakovića zakašnjelo:

"Neki će reći da je ovo proces izjednačavanja onih koji su činili 90 posto zločina, a to su Srbi i njihove vojne i paravojne formacije, ali je u slučaju Dudakovićevog hapšenja sve jasno, samo je ovo jako kasno", izjavio je Glasnović i dodao da je Dudaković trebao davno biti uhićen i odgovarati po zapovjednoj odgovornosti za ubojstvo generala Vlade Šantića.

"Šantić, koji je sam držao od Hrvata praktično tu bihaćku enklavu, zna se da je tamo nestao i zna se nakon čijeg poziva, a najodgovorniji je upravo Dudaković", mišljenja je general Glasnović.

Na pitanje smatra li ovaj čin umjetnim pokušajem umirivanja hrvatske javnosti jer se optužnice protiv dužnosnika HVO-a dižu višestruko puta više od onih za Armiju BiH, Glasnović smatra da će se nastaviti s dizanjem optužnica kad je u pitanju hrvatska komponenta u BiH:

"Mislim da će za hrvatsku komponentu doći jos optužnica, a krivac za to su upravo međunarodni sudovi.

Sad je prekasno i lako je biti general nakon bitke, ali ja bih najradije ukinuo suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima", izjavio je Glasnović za Dnevnik.ba i dodao kako su oni koji u tim sudovima postavljaju standarde kroz povijest činili strašne zločine:

"Nama standarde postavljaju ljudi iz zemalja koji su počinile genocide u kolonijama, poznato je što se 1862. događalo u Indioneziji, tadašnjoj koloniji, pa Nizozemska je svjesna tog i znaju da se to nije dogodilo u nekoj pradavnoj povijesti. Zato su po svome kaznenim zakonu oni 2002. godine stavili članak da se to ne smije kriminalizirati, ali o tome nitko ne misli i time se, nažalost, nitko ne bavi", zaključio je Glasnović u razgovoru za Dnevnik.ba.

Ivanić: Republika Srpska je dostavila neoboriv dokazni materijal protiv Dudakovića

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je Srni povodom uhićenja nekadašnjeg zapovjednika Petog korpusa Armije Republike BiH Atifa Dudakovića i još 11 pripadnika tog korpusa kako se "nada da je ovaj predmet u Tužiteljstvu BiH dobro pripremljen i da će pravda konačno biti zadovoljena".

Ivanić je pozdravio akciju Tužiteljstva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH u kojoj su uhićeni Dudaković i bivši zapovjednici i pripadnici Petog korpusa, osumnjičeni za ratne zločine tijekom 1994. i 1995. godine.

"Drago mi je da je Tužiteljstvo BiH konačno počelo da se bavi i slučajevima umiješanosti u ratne zločine bivših bošnjačkih generala, budući da žrtve i njihovi potomci u ovom slučaju čekaju pravdu više od 22 godine", naglasio je Ivanić.

Prema njegovim riječima, ovaj predmet je ogroman test za pravosuđe u BiH "i na njima sada leži ogromna odgovornost".

"Znam da je Republika Srpska dostavila neoboriv dokazni materijal, sa više od 8.000 stranica i očekujem da će u zadovoljenju pravde to sve biti iskorišteno. Želim da vjerujem da će pravosuđe BiH položiti ovaj test i da će svi koji su činili zločine u BiH, na svim stranama, za to odgovarati", poručio je Ivanić.

Dodik: Potomci žrtava Dudakovićevih zločina pravdu čekaju 20 godina

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da uhićenje Atifa Dudakovića, zapovjednika 5. korpusa tzv. Armije RBiH, s aspekta prava "nije zakašnjelo, jer ratni zločin ne zastarijeva, ali je zakašnjelo s aspekta pravde".

"Potomci žrtava Dudakovićevog zločina pravdu čekaju više od 20 godina. U međuvremenu su mnogi umrli, kao što je umrlo na desetke svjedoka njegovih brutalnih zločina. Prošlo je čak i 12 godina otkako sam zajedno s tadašnjim predsjednikom Republike Srpske podnio prijavu za ratni zločin protiv Atifa Dudakovića, čije su naredbe za vršenje zločina snimljene kamerom", rekao je Dodik na pitanje da prokomentira današnje uhićenje Dudakovića.

Kazao je kako je Tužiteljstvu BiH trebalo 12 godina da na video-snimku identificira Atifa Dudakovića i zato misli da je njegovo hapšenje, kao i hapšenje ostalih iz te grupe, farsa i uspostaljvanje "vještačkog balansa" u procesuiranju ratnih zločina.

"Da je ovo uhićenje uslijedilo neposredno nakon što su u javnosti prikazani snimci na kojima se jasno vidi kako Dudaković izdaje naređenje za zločine, vjerovao bih u dobre namjere pravosuđa BiH. Ovako, mislim da je u pitanju zakašnjelo uhićenje s neizvjesnim sudskim epilogom", zaključio je Dodik..

Bošnjačke stranke SDA, SDP, DF... jednoglasne u reakcijama, SDA: Uhićenje Dudakovića je izjednačavanje agresora i onih koji su branili BiH

Uhićenje zapovijednika Atifa Dudakovića i drugih časnika i dočasnika 5. korpusa tzv. Armije RBiH pokazuje da Tužiteljstvo  BiH djeluje pod snažnim pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje branitelja BiH i agresora na BiH. Time se želi stvoriti umjetni balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata, tvrde u SDA.

Moramo i ovom prilikom podsjetiti da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinitelje kaznenih djela u svojim redovima. Na drugoj strani snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organiizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Zato se niti mogu, niti će se ikada moći izjednačiti po broju zločina branioci BiH s agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni kaznenim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima.

Opredijeljeni smo za procesuiranje svih ratnih zločina. Međutim, Tužiteljstvo BiH je moralo, prije svega, procesuirati odgovorne za progon i masovne zločine nad stanovništvom Krajine, opsadu i bombardiranje gradova, uništavanje čitavih naselja i masovna ubojstva njihovih stanovnika.

Apsolutno je neprihvatljivo uhićenje i pritvaranje generala Dudakovića i njegovih suboraca, jer su u dugotrojnom istražnom postupku cijelo vrijeme dostupni Tužiteljstvu i policijskim organima, na čije se pozive već deset godina redovno i uredno odazivaju. Zato je neizbježan zaključak da njihovo uhićenje i pritvaranje služi isključivo u cilju ponižavanja pripadnika 5. korpusa koji su časno i herojski obranili Krajišnike pred udarom agresora.

Podsjećamo da su sličnu golgotu prošli i drugi istaknuti komandanti Armije BiH da bi na kraju bili oslobođeni.

S obzirom da je svima poznata uloga 5. korpusa, časna i herojska borba zapovjednika Dudakovića i njegovih suboraca, uvjereni smo da će se u kaznenom postupku dokazati njihova nevinost, priopćila je SDA.

Komšić hvalio Dudakovića, a onda prozvao i Hrvatsku zbog agresije na BiH

Izjednačavaju se oni koji su napdali BiH s onima koji su je branili, rekao je Komšić za Vijesti.ba pa dodao: "Oni koji su je napadali bili su pod direktnom zaštitom država koje su izvršile agresiju na BiH", rekao je Komšić aludirajući pri tome i na Srbiju, a očito i na Hrvatsku.

"Godinama se pokušavaju izjednačiti oni koji su ovu državu napadali i oni koji su je branili. Oni koji je napadali bili su pod direktnom zaštitom država koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Izručenja ratnih zločinaca poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića iskoristili su kako bi ubrzali proces pristupanja Europskoj uniji a sve do tada, čuvali su ih kao džokere, bez istinske želje da zločince izruče", rekao je Komšić za Vijesti.ba.

- S druge strane, generali Armije Bosne i Hercegovine, uvijek su bili spremni i dostupni domaćim i međunarodnim sudovima, uvjereni u vlastitu nevinost koja je neupitna. Postavlja se pitanje, zbog čega, i otkuda sada ova spektakularna hapšenja kada Bosna i Hercegovina trpi najveće udare na njen suverenitet i integritet, kazao je Komšić.

Komšić je istakao da nikakva spektakularna hapšenja generala Armije Bosne i Hercegovine, ne mogu izmijeniti karakter sukoba koji se vodio na prostoru Bosne i Hercegovine.

"Mi savršeno znamo ko je bio agresor a ko žrtva. Istina će pobijediti jer mi smo osuđeni na istinu, kao što su neprijatelji naše domovine osuđeni na laž", zaključio je Komšić.

SDP: Želi se izjednačiti odgovornost Armije BiH s vojskama koje su činile zločine

"Pozivamo SIPA-u, Tužilaštvo i Sud BiH da pokažu maksimalnu profesionalnost, te da jednom za sva vremena zaustave dostavljanje informacija o uhićenjima 'podobnim' medijima, jer se time stvara klima potpunog nepovjerenja u njihov rad. Iskazujemo punu podršku procesuiranju svih ratnih zločina počinjenih u BiH", navodi se u priopćenju.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine neprihvatljivim ocjenjuje način na koji su pravosudno-policijske agencije BiH izvele uhićenje generala Armije RBiH Atifa Dudakovića.

"Radi se o čovjeku koji je uvijek bio dostupan, odazivao se pozivima pravosudnih i policijskih tijela BiH i koji je javno govorio da će im uvijek biti na raspolaganju. Na ovaj način očigledno se želi dodvoriti određenim političkim centrima i snagama u BiH, ali i regiji, koji godinama vode kampanju kako bi izjednačili odgovornost Armije RBiH, s vojskama čiji zločini su dokazani kao udruženi zločinački poduhvat pred međunarodnim, ali i sudovima u BiH", priopćeno je iz SDP BiH.

Dodaju da je ratna strategija 5. korpusa Armije BiH bila isključivo obrambenog karaktera i nije se zasnivala na pljačkanju, paljenju, silovanju i ubijanju nedužnih civila, niti na poticanju mržnje među narodima, o čemu svjedoči i multinacionalni sastav zapovjedništva Petog Korpusa.

"Pozivamo SIPA-u, Tužilaštvo i Sud BiH da pokažu maksimalnu profesionalnost, te da jednom za sva vremena zaustave dostavljanje informacija o uhićenjima 'podobnim' medijima, jer se time stvara klima potpunog nepovjerenja u njihov rad. Iskazujemo punu podršku procesuiranju svih ratnih zločina počinjenih u BiH", navodi se u priopćenju.

Pozvali su sve građane BiH, koji poštuju žrtvu branitelja Republike BiH i generala Dudakovića, koji je jedan od simbola tog otpora, da ostanu mirni i ne dozvole da se ovaj događaj iskoristi za bilo kakve političke svrhe.

Povodom uhićenja generala Atifa Dudakovića predsjednik SBiH Amer Jerlagić oglasio se priopćenjem.

"Duboko vjerujemo da je naš general nevin i da je ovo politički pokušaj izjednačavanja dželata i žrtve.

General Dudaković je častan čovjek, patriota i oficir koji će dokazati svoju nevinost. Sramno je ponižavanje ljudi koji su sve vrijeme bili na raspolaganju pravosudnim institucijama i, za razliku od drugih, nisu se krili po jazbinama i mijenjali osobni opis kako bi bježali od lica pravde", stoji u reakciji.

/vecernji.ba/

/dnevnik.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa