.

Radio "Slobodna Evropa": Andrić protjeran iz Travnika

30 Travanj 2018

Radio "Slobodna Evropa" nedavno je napravila prilog o tome kako je bosansko-hercegovački nobelovac Ivo Andrić protjeran iz svog rodnog grada Travnika.

Prilog se odnosi na nepostojanje ulice koja će nositi naziv književnika koji je ostavio veliki trag u književnosti država bivše Jugoslavije. Iako je Andrić u svojim knjigama pisao o Travniku, sav novac od Nobelove nagrade poklonio knjižnicama u BiH, pa tako i travničkoj knjižnici koja je nekada nosila naziv po njemu, samo pojedine manifestacije, njegova rodna kuća i skulptura u dvorištu župne crkve "sv. Ivana Krstitelja" jedini su trag danas u Travniku da je ovo grad nobelovca.

Brojne inicijative raznih građanskih udruženja, svojevremeno i pojedinih vijećnika HDZ BiH Travnik, izbornog programa Hrvatske koaliciji za Travnik nisu naišle na razumjevanje da Ivo Andrić dobije ono što zaslužuje u svom rodnom gradu. Naime, većina političkih predstavnika u Travniku, prvenstveno predstavnici bošnjačkih stranaka nisu zainteresirani da se Andriću na ovaj način oduži za ono što je doprinio Travniku.

Zanimljivo da brojne općine i gradovi u BiH, Hrvatskoj i Srbiji imaju ulice Ive Andrića, čak i susjedne općine u Središnjoj Bosni kao Novi Travnik, Busovača i Vitez nose ulice po travničkom nobelovcu, Višegrad je napravio turistički brend od imena Ive Andrića, ali u rodnom gradu još je nepoželjan po pitanju dobivanja ulice i ne koristi se dovoljno potencijal njegovog imena u turističke svrhe.

U video prilogu u naslovu pogledajte što Travničani misle da li Ivo Andrić treba imati ulicu u svom rodnom gradu.

Travnički vjesnik

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa