.

Općina Dobretići kreće u pravnu bitku s Republikom Srpskom

07 Svibanj 2018

Najmlađa, ujedno i najnerazvijenija općina Srednjobosanske županije, Dobretići, po mnogočemu je posebna. Među ostalim i po činjenici da se prostire uz entitetsku granicu s Republikom Srpskom. Od Kneževa, općine u entitetu RS, Dobretiće dijeli rijeka Ugar koja je prirodna granica općina i entiteta. Upravo će Ugar, točnije mini hidrocentrale izgrađene na ovoj rijeci, uključujući i koncesije, biti predmet sudskog spora koji Dobretići planiraju pokrenuti protiv Republike Srpske.

Na posljednjoj sjednici Sabora SBŽ-a zastupnik HDZ-a BiH Ljupko Sučić je pokrenuo inicijativu prema županijskom Ministarstvu gospodarstva te županijskom javnom pravobraniteljstvu da se uključe u rješavanje problema koncesijske naknade od korištenja vodnog dobra rijeke Ugar. Naime, na rijeci su izgrađene dvije male hidrocentrale “Novakovići” i “Zapeće” kojima su koncesiju dodijelile institucije RS-a koje za to nisu bile mjerodavne, budući da rijeka Ugar predstavlja granično područje između dvaju entiteta. Za dodjelu koncesije u ovakvim slučajevima mjerodavne su državne institucije, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ili Povjerenstvo za koncesije BiH.

Općina Kneževo na godišnjoj razini od koncesijske naknade dobije oko 150.000 KM, dok se u proračun općine Dobretići, kao i SBŽ, ne slije ni jedna marka. Načelnik općine Dobretići Ivo Čakarić već neko vrijeme radi na ispravljanju ove nepravde te je čak više puta kontaktirao te posjećivao institucije RS-a. S obzirom na to da je Javnom pravobranitelju Jajca, mjerodavnom za pravna pitanja i općine Dobretići, mandat istekao, u njegovu borbu bi se sad trebale uključiti institucije SBŽ. Ako potpora županijskih institucija izostane, načelnik Čakarić, najmađi načelnik u BiH, od OV-a će tražiti suglasnost za angažiranje privatnog odvjetnika, što znači da Dobretići idu u pravnu bitku protiv RS-a. 


 

/vecernji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa