.

VEČERNJAKOV PEČAT: Troje nominiranih iz Travnika

08 Svibanj 2018

U ponedjeljak, 14. svibnja 2018. godine održava se 17. po redu Večernjakov pečat, društveni događaj u kojem se bira osoba godine u BiH.

U tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH se nalazi 150 nominiranih za Osobu godine. Ne tvrdimo da su ovo najbolji. Još su na tisuće onih koji zaslužuju biti na ovom popisu. Ovih 150 osoba samo je ilustracija kako u ovoj državi i izvan nje ima jako puno uspješnih ljudi. Mnogi od njih nisu bili nikada ni vijest. Njihov prostor zauzeli su oni koji “zaslužuju” medijski prostor samo zato što živimo u društvu poremećenih vrijednosti. Na našoj manifestaciji pokušavamo, bar na jedan dan, svjetla reflektora usmjeriti na one koji zaslužuju našu pozornost. I zato organiziramo Večernjakov pečat! - navode u najavi organizatori iz Večernjeg lista.

Večernjakov pečat najveći je društveni događaj u BiH i jedna od najvažnijih manifestacija takve vrste u regiji. Postalo je stvar prestiža kojih će tisuću uzvanika uživo u Mostaru nazočiti tom događaju. “Europski Oscar”, kako ga se naziva, ističe i nagrađuje osobe te događaje koji su obilježili proteklu godinu. Poseban Ocjenjivački sud svake godine sa šireg popisa više od tisuću kandidata izabere 150 nominiranih iz svih sfera života koji se natječu u 15 kategorija za glavnu nagradu - “Osoba godine”. Uz one iz BiH, biraju se i regionalne, europske i svjetske osobe. Među 200 nagrađenih u posljednjih 17 godina, “Pečat” je iz ruku večernjakovaca uručen dvojici papa - Benediktu XVI. i Franji, kardinalu Puljiću, reisu Kavazoviću, vladiki Grigoriju, kao i Billu Clintonu, Miroslavu Lajčáku, Andreju Plenkoviću, Draganu Čoviću, Andreju Kiski, Angelini Jolie, Armandu Assanteu, Marinu Čiliću, Novaku Đokoviću, Halidu Bešliću, Enisu Bešlagiću, Marku Pipuniću, Sejdiću i Finciju... Uz dodjelu priznanja, Pečat je pokretač mnogih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta BiH. Službeno ovjerene preslike Daytonskog sporazuma (Ustav BiH) i Povelje bana Kulina (rodni list), uz veliko iznenađenje javnosti, pokazane su na pozornici Pečata

Pečat je i glazbeni spektakl 

Sve točke izvode se uživo uz Simfonijski orkestar. Svjetske i domaće zvijezde, poput Tota Cutugna, Piera Mazzocchettija, Petye Ivanove, Edina Karamazova, Kemala Montena, Đanija Stipaničeva, Gibonnija, Halida Bešlića, Severine te brojnih drugih, pratile su i Zagrebačka i Sarajevska filharmonija te Dubrovački, Europski i Novosadski orkestar. Zahvaljujući tradicionalnom partnerstvu s BHRT-om i HRT-om, ali i suradnji s drugim televizijskim i radijskim kućama u BiH, “Večernjakov pečat” svake godine prate brojni gledatelji i po tome je ovo jedan od najgledanijih društvenih događaja koji se organizira u BiH.

U ponedjeljak 14. svibnja crvenim tepihom Večernjakova pečata, jednim od najvećih na svijetu, prodefilirat će Mayca Teba, Jelena Rozga, Jelena Tomašević, David Temelkov i Divanhana, a pratit će ih Big Band orkestar pod ravnanjem Fedora Vrtačnika te zbor Pro Musica pod ravnanjem Dragana Filipovića.

Tri nominacije iz Travnika za Osobu godine

Među brojnim nominiranim osobama nalaze se i tri imena s područja općine Travnik. Riječ je o Larisi Cerić, Predragu Palavri i Kristijanu Periću.

Osvajanje bronce na Europskom i srebra na Svjetskom prvenstvu u džudu proslavilo je našu sugrađanku Larisu Cerić ne samo u BiH kao najnagrađivaniju sportašicu, nego i diljem svijeta.

U kategoriji "Gospodarstvo" nominiran je travnički gospodarstvenik iz Nove Bile Predrag Palavra, vlasnik tvornice furnira čije proizvode izvozi u cijeli svijet, posjeduje pogone u BiH i Hrvatskoj , a poznat je i po ljubavi prema planinarenju gdje je osvojio vrhove kao što su Mont Blanc i Kilimandžaro.

Najmlađi među nominiranim iz Travnika, iz kategorije "Humanosti" je Kristijan Perić, o njegovom čudesnom životu pisali smo više puta, preživio tešku bolest srca, nakon oporavka s 90-postotnom invalidnosti otvorio vlastitu firmu "KP print" koja se bavi tiskom.

Mostar, Sarajevo, Zagreb... pripremaju se za događaj godine

Više od tisuću sati rada biti će predstavljeno u velikom finalu manifestacije ‘Večernjakov pečat’ koje će se održati 14. svibnja u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Pečat će zabljesnuti 17. put, a euforija je stvorena već samom najavom o datumu održavanja, kao i objavom 150 nominiranih za prestižnu nagradu osoba godine u BiH. Neki od nominiranih biti će pobjednici u kategorijama: Gospodarstvo, Politika, Religija, Sport, Kultura, Humanost Znanost... O izboru osobe godine odlučuje stručni ocjenjivački sud Večernjeg lista BiH, dok će naši cijenjeni čitatelji moći preko kupona podržati svoje favorite i predlagati kandidate Ocjenjivačkom sudu.
Večernjakov pečat se svih ovih godina trudio zadovoljiti različite ukuse i voditi računa o posebnosti BiH. Ipak, ovaj izbor se razlikuje od ostalih jer obuhvaća ljude iz gotovo svih područja života. I to ne samo javnog, već i onog koji se odvija daleko od medijske pozornosti, koji vode ‘obični’ ljudi. Zato su i oni tu, rame uz rame s poznatim filmskim i glazbenim zvijezdama ljudima iz svijeta politike, sporta, gospodarstva, znanosti... Druga posebnost Pečata je da se prilikom odabira kandidata što je više moguće vodi računa o nacionalnoj pripadnosti i spolu kandidata kao i regionalnoj zastupljenosti.

U Mostaru, Sarajevu, Zagrebu... se vrše pripreme oko televizijskog prijenosa, piše se scenarij, smišljaju se novosti oko pozornice, crvenog tepiha... finaliziraju se završni dogovori oko protokola, pozivnica i dočeka visokih izaslanstava u Mostar, koji će zbog ove manifestacije biti u žiži javnosti.

Večernjakov pečat i 17. put zasjat će u punom sjaju, a sve predradnje koje se odvijaju prije samog finala dokazuju koliko u ovoj zemlji ima pozitivnih ljudi i vrijednih djela za ispričati.

Travnički vjesnik

 

         

/vecernji.ba/vecernjakov-pecat

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška