.

Neprežaljeni sarajevski Romeo i Julia: Prošlo je točno 25 godina od smrti Admire i Boška

18 Svibanj 2018

18. svibnja 1993. godine, na sarajevskom Vrbanja mostu, ubijeni su Boško Brkić i Admira Ismić. Tragična ljubav Bošnjakinje i Srbina okončana je metkom kada su, vjerujući da je na snazi prekid vatre, naočigled vojnika zaraćenih strana pokušali napustiti Sarajevo. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom i postali simbolom ljubavi i okrutnosti rata.

Oboje rođeni 1968. godine, Srbin Boško i Bošnjakinja Admira zaljubili su se sa 16 godina. Razlike u vjeri i nacionalnosti nisu bile prepreka ni za njih, ni za njihove obitelji. Boškovi su napustili Sarajevo kada je počeo rat, no on nije otići s njima i napustiti Admiru. Tada već 24-godišnjacima život u Sarajevu postao je pretežak pa su odlučili napustiti grad i pobjeći negdje gdje će moći slobodno živjeti. Admirini roditelji se nisu slagali s njihovim odlaskom, no oni su ipak odlučili pokušati.

Vojska RS i Armija RBiH dogovorile su da će ih pustiti na drugu stranu, preko mosta na Grbavicu koju su držali agresori. Odlučili su na drugu stranu prijeći 18. svibnja 1993. godine. Oko 17 sati krenuli su iz grada, no na mostu je Boška pogodio snajper i ubio ga na mjestu. Drugi je metak pogodio Admiru, koja je dopuzala do Boška, zagrlila ga i umrla s njim.
Njihova su tijela na mostu ležala osam dana, jer su se nalazila na "ničijoj zemlji". Naposljetku ih je Vojska RS sahranila na groblju u Lukavici, a Admirini roditelji poslije rata prebacili su njihova tijela u Sarajevo. Admira i Boško sahranjeni su tako jedno pored drugog na sarajevskom groblju Lav.

"Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, netko ih je pogodio", napisao je američki reporter i ratni izvjestitelj Kurt Schork, koji je svijetu prenio priču o njihovoj tragičnoj ljubavi.

Njegov članak, kojeg je objavio Reuters 23. svibnja 1993. godine, obišao je cijeli svijet i pretvorio ovu ljubav u svjetsku legendu. Koliko je bio vezan za priču o sarajevskim ljubavnicima pokazuje to što je, nakon pogibije tijekom izvještavanje iz Sierra Leonea, Schork kremiran, a njegov je pepeo podijeljen na dva dijela. Jedan je dio pokopan pored njegove majke u Washingtonu, dok se druga polovica nalazi pored groba Boška i Admire u Sarajevu.

Boško i Admira i danas su inspiracija za mnoge priče i pjesme. Jedna od njih je i pjesma Zabranjenog pušenja Boško i Admira.

 

 

/index.hr/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa