Ispiši ovu stranicu

Vremenska prognoza za BiH i stanje na cestama

02 Lipanj 2018

Prema pisanju Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas nas u Hercegovini očekuje pretežno sunčano. U Bosni pretežno sunčano prije podne.

Po kotlinama u Bosni u jutarnjim satima će biti niske naoblake. U drugoj polovini dana u Bosni se očekuje razvoj oblačnosti koji će usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Uz grmljavinske oblake će biti jačih udara vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 11 i 16°C, na jugu zemlje od 16 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 32°C.

BIHAMK: Stanje na cestama

Kolovoz je jutros pretežno suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Pojačan intenzitet prometa tijekom dana očekuje se ka lokalnim izletištima, kao i na graničnim prelazima.

Zbog održavanja rafting takmičenja Europskog kupa “Memorijal Branka Štulić 2018”, na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Rijeka, danas (02.06.) i sutra (03.06.), u vremenu od 09 do 14 sati na lokalitetu “Tijesno”, vozila će prometovati naizmjenično, jednom trakom.

Na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu vozi se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h. Na dionici A-1 Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, promet je u tunelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporena vožnja.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je promet i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, zbog radova na saniranju škarpi i kosina vozi se jednom trakom uz povremene kratke obustave.

Jednom trakom vozi se i na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona, kao i na putnim pravcima: Banja Luka-Crna Rijeka, Banja Luka-Turbe i Lopare-Čelić, zbog aktivnih klizišta.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.