Ispiši ovu stranicu

BOBOVAC: Osamnaesti Molitveni dan za Domovinu

20 Listopad 2018

Danas, 20. listopada 2018. godine organiziran je Osamnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Petnaesto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga.

Molitveni pohod na Bobovac organizira se kao spomendan posljednje bosanske kraljice Katarine, koja je umrla u Rimu, 25. listopada 1478. godine, a ove godine Bobovac je pohodio najveći bro vjernika do sad. Bili su tu vjernici iz raznih župa u BiH, članovi udruga i pokreta, bogoslovi sjemeništarci i časne sestre zajedno sa svojim svećenicima na čelu s gvardijanom i župnikom iz Kraljeve Sutjeske, potom predstavnici civilnih vlasti na čelu s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom i načelnikom općine Vareš Zdravkom Maroševićem, brojni pripadnici OS BiH predvođeni ministricom obrane BiH Marinom Pendeš i hrvatskim generalima, pripadnici snaga reda i sigurnosnih službi različitih razina i predstavnici povijesnih postrojbi.

Na Bobovac su ove godine stigli i gosti iz drugih država - delegacija i počasna postrojba OS RH koje je predvodio načelnik Glavnog stožera HV-a general zbora Mirko Šundov i svećenici vojnog ordinarijata iz Zagreba, vojni vikar Matej Jakopič iz Slovenije, trojica vojnih atašea pri Veleposlanstvima svojih država u BiH - vojni izaslanici Republike Hrvatske, Republike Slovenije i po prvi puta vojni izaslanik SAD-a.

Program molitvenog pohoda započeo je okupljanjem u mjestu Luke pored rijeke Bukovice u podnožju grada Bobovca, odakle su hodočasnici, predvođeni svećenicima i vojnicima u svečanim odorama sa stijegovima na čelu procesije, uz molitvu krunice u procesiji išli prema Bobovcu. Misno slavlje na kraljevskom gradu Bobovcu, koje je predvodio nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić, započelo je u 11 sati, a propovijed je održao vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić. Misno slavlje pjesmom je uveličao Zbor bogoslova Franjevačke bogoslovije iz Sarajeva, prenosi Radio Bobovac

"Zahvaljujem svima koji ste došli da zajedno molimo ovdje na našim povijesnim korjenima za mir i prosperitet ove zemlje i svih naroda u njoj, a to su sloga, suradnja i razumijevanje.Mira nema bez istine i pravde i jednakopravnosti. Na tu nakanu posebno i molimo. Također molimo za sve one koji na svoj način žele nam oprati pamet iskrivljujući povijest. Neka im Bog udijeli istinu i ljubav prema istini, da istinski poštujemo korijenje na kojem smo iznikli i na kojem želimo opstati. Također i sve one koji iskrivljuju naše stavove da ne volimo ovu zemlju molim neka nam je ne ogade. Mi je volimo i želimo ovdje opstati i biti ono što jesmo sa svim drugim ljudima", poručio je kardinal Puljić na početku misnog slavlja.

U izjavi za radio Bobovac kardinal Puljić je istaknuo:"Zaista smo bogu zahvalni za ovaj divan dan, a i za brojne vjernike, posebno vojsku i policiju, čuvare reda koji su se danas okupili na ovaj kraljevski grad da obilježimo - vojska i policija 15. puta, a mi kao Vrhbosanska nadbiskupija 18. puta. To je jedan lijepi događaj i drago mi je da to nastavljamo dalje. Na poseban način me raduje da je vojni biskup Tomo Vukšić tako lijepo progovorio i snažnu poruku dao utemeljenu na evanđelju i na današnjem trenutku. Onaj tko iskreno voli ovu domovinu i njezine ljude taj će poštivati korijenje iz kojeg smo nikli. I zato smo mi došli tu da na korijenima obnovimo ono povijesno pamćenje, jer jadan narod koji izgubi pamćenje, a i jadna država koja ne voli svoj narod. zato želim d aovo na neki način probudi svaku vlast da zna služiti narodu, a ne crpiti narod. Mi smo graditelji vremena služeći Bogu i ljudima".

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je putem valova radio Bobovca poručio:" Presretan sam da sam danas ponovno ovdje na oltaru domovine, da smo u ovako prelijepom ambijentu i uz veliku nazočnost oružanih snaga i policije i svih nadbiskupa i biskupa molili za našu domovinu, onakvu kakvu bi svi željeli da bude - zemlja za sretne narode i zaposlene stanovnike ove države i vjerujem da će i ovo biti poticaj svima onima koji žele BiH da bude ugodna domovina za sve na djela".

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš za naš radio je rekla:"Meni je drago da zajedno sa svim ljudima dobre volje smo sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio naš uzoriti kardinal Vinko Puljić i mislim da poruke koje su odaslane s ove mise su poruke ljubavi, zajedništva, ali isto tako i poruke upozorenja da morate voditi računa o svakom čovjeku, da se mora voditi računa o dostojanstvu čovjeka i mislim da je vojni ordinarij don Tomo Vulšić izvrsno kazao sve ono što je svakom čovjeku ili ono što bi svakom čovjeku trebalo biti bitno, a to je - ne čini drugom što ne želiš da tebi učini, čini drugom ono što želiš da ti učini. Vjerujem d ova poruka koju su poslali naši svećenici i kardinali i mi katolici s ovog mjesta gdje su stolovali posljednji bosanski kraljevi je poruka mira i zajedništva i poruka da je ovo naša domovina".

Nakon procesije i misnog slavlja upriličeno je prigodno druženje uz nezabilazni vojnički grah koji su pripremili pripadnici OS BiH.

Dnevnik.ba