.

Stiže prvi pravi hladni val u BiH

27 Studeni 2018

Snijeg u regiji – na planinarskom skloništu Pume na Dinari u Hrvatskoj već je zabijelilo. A danas bi moglo i kod nas. I to tijekom noći. Meteorolozi predviđaju neće se dugo zadržati, ali će temperature značajno pasti.

Na današnji dan prije godinu dana, na bosanskohercegovačkim ulicama snijeg i temperature ispod nule.

Danas, nešto drukčija slika. Smog, magla – bez snijega u bosanskohercegovačkim gradovima. Još poneki zeleni list na granama, prosječna temperatura tijekom dana oko deset stupnjeva, ali prognoza već danas donosi promjene.

Tijekom dana padom temperature zraka, kiša će u zapadnim i sjeveropazadnim područjima Bosne postupno prelaziti u susnježicu i snijeg, a krajem dana i u večernjim satima susnježica i snijeg se očekuje i u centralnim i istočnim dijelovima Bosne, kaže Ismira Ahmović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Snježna idila ipak neće potrajati dugo – prestanak padalina prognozira se za srijedu poslijepodne.

Praktično možemo reći da se u naredna dva dana očekuje uglavnom nestabilno vrijeme sa padalinama, osjetan pad temperature će biti u tijeku dana, međutim opet od četvrtka stabilizacija vremena, dodaje Ahmović.

Banjalučki meteorolog Nebojša Kuštrinović kaže da bi ono što slijedi do kraja tjedna moglo ipak biti zubato sunce – varka koja nas često izvede iz domova u nedovoljno toploj odjeći.

Još uvijek vidimo u prirodi da se lišće ponegdje drži, a narodni meteorolog kaže – što se lišće duže drži to se zima kasnije pruži. Naravno pustimo narodnu meteorologiju na kraj, svjedoci smo da nam se približava hladna zračna masa i vrijeme je da opomenemo i domaćice koje imaju cvijeće na balkonima da ga smaknu i sve one kojima zima može ugroziti bilo što da stiže prvi pravi hladni val, kaže Kuštrinović.

A do prvog snijega, uz prizore od prije godinu dana – podsjetnik; u narednim danima nužne su zimske gume na automobilima, topla odjeća i nada da komunalne službe neće biti iznenađene snijegom na bosanskohercegovačkim ulicama.

izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa