.

BiH: Otežan promet zbog snijega, do kraja dana prestanak padavina

28 Studeni 2018

Prema izvješću Fedralnog hidrometeorloškog zavoda jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme sa kišom i snijegom u Bosni.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -11; Ivan Sedlo -4; Sokolac -3; Bihać, Bugojno, Gradačac, Jajce, Sarajevo, Tuzla -1; Bijeljina, Prijedor, Srebrenica 0; Brčko, Doboj, Livno, Zenica 1; Mostar, Široki Brijeg, Trebinje 7; Stolac 9; Neum 10

Danas će u Bosni preovladavati oblačno vrijeme sa snijegom i susnježicom. Poslije podne i u večernjim satima padavine postepeno slabe i prestaju. U Hercegovini oblačno, uz djelimično razvedravanje poslije podne. Vjetar u Bosni slab sjeverni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevne temperature od -3 do 3, na jugu od 7 do 11 °C. 

BIHAMK: Otežan promet zbog snijega

Zbog ugaženog snijega na kolovozu jutros se sporije vozi na dionicama u višim planinskim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Semizovac-Olovo-Kladanj, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno-Kupres, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać i Bosanski Petrovac-Drvar.

Na području Romanije na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica, trenutno je obvezna uporaba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na dionicama u južnim i jugozapadnim krajevima puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose. Na ostalim dionicama kolovoz je mokar, a zbog niske temperature upozoravamo na moguću poledicu. Posebno izdvajamo puteve u višim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su u usjecima, kao i na planinskim prevojima. Ekipe putne službe interveniraju na svim dionicama gdje je to neophodno. Vozačima na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uvjetima na putu. Podsjećamo da je na snazi zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme.

Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim prometa na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru vozi regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je promet teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila prometuju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor.

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa