Ispiši ovu stranicu

Stiže veliko zahlađenje, pripremite se!

05 Siječanj 2019

Servis Severe Weather Europe najavljuje kako će se pravo zimsko vrijeme nad Europom, pa tako i nad našim krajevima, zadržati sve do druge polovine siječnja.

Kada je prognoza za siječanj 2019. godine u pitanju, meteorolog amater Nedim Sladić, je najavio dolazak hladnog vala koji se veže za Sibir i spuštanje temperatura na -18 stupnjeva u planinskim područjima, prenosi N1. 

"Prognoze govore da nam dolazi jedan hladniji val čije porijeklo hladne zračne mase vežemo za Sibir. To je uobičajena slika za ovo doba godine, ali ono što je neobično je temperaturno odstupanje od novijeg višegodišnjeg prosjeka, mislim na 1981.- 2010., negativne anomalije do oko 10 stupnjeva ispod prosjeka. Ta hladna zračna masa će se uspostaviti na našem području već od trećeg siječnja usljed povišenog zračnog tlaka iznad Velike Britanije koja potiskuje tu hladnu zračnu masu ka sjeveroistoku Europe, da se neometano prelije preko naših krajeva istočnijom putanjom. Mi nećemo biti zemlja koje će biti najviše pogođena tom hladnoćom. Bugarska, Turska i Makedonija će osjetiti jači val hladnoće dok ćemo se mi naći po tom perifernom dijelu. Bit će padavina, ali one neće biti obilne s tim da će hladnije razdoblje u našim krajevima biti izraženije od 4. siječnja do 6. siječnja kada nas očekuju temperature koje će se u jutarnjim satima spuštati do -18. stupnjeva, u planinama u brdsko-planinskim područjima od -15 do - 12 stupnjeva, u nizinama Bosne od -11 do -6 stupnjeva, sjeverna Hercegovina od -5 do -2 stupnja, a središnja i južna Hercegovina od -2 do 3 stupnja.", naglasio je Sladić krajem prošle godine.

Zbog niskih temperatura u Bosni i Hercegovini su na snazi žuti i narandžasti meteoalarmi. Žuti meteoalarm upaljen je za područja Bihaća, Prijedora, Banja Luke, Mostara i Trebinja dok je narandžasti meteoalarm upaljen za područja Tuzle, Sarajeva, Livna, Foče i Višegrada.

U nedjelju će u Bosni preovladavati pretežito oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne umjereno do pretežno oblačno, a poslije podne pretežito sunčano vrijeme. U većem dijelu Bosne se očekuje slab snijeg. U večernjim satima u Posavini je moguća slaba kiša. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura. Prije podne povremeno jaki udari vjetra na sjeverozapadu Bosne. Jutarnje temperature od -6 do 0, na jugu od -2 do 2, a dnevne od -3 do 3, na jugu od 4 do 8 °C.

U ponedjeljak u Hercegovini i na jugozapadu Bosne će preovladavati pretežito vedro, a u ostatku naše zemlje pretežito oblačno vrijeme. Povremeno i ponegdje u Bosni je moguć slab snijeg. Jutarnje temperature od -10 do -4, na planinama do -15, na jugu od -3 do 2, a dnevne od -5 do 0, na jugu od 0 do 4 °C.

U utorak jutro u većem dijelu zemlje preovladavat će pretežito sunčano s maglom po kotlinama i uz riječne tokove. Tijekom dana porast naoblake sa sjeverozapada. U večernjim satima snijeg se očekuje u većini područja. Jutarnje temperature od -12 do -5, na planinama do -16, na jugu od -3 do 1, a dnevne od -3 do 3, na jugu od 2 do 7 °C. U srijedu oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa snijegom ili susnježicom, a u Hercegovni sa susnježicom i kišom. U većem dijelu Posavine i Krajine uglavnom bez padavina. Jutarnje temperature od -5 do 1, na jugu od 0 do 4, a dnevne od -1 do 5, na jugu od 3 do 8 °C.

vecernji.ba