.

Danas je Dan neovisnosti BiH, 27 godina od referenduma za državu ravnopravnih građana i naroda

01 Ožujak 2019

Bosna i Hercegovina danas obilježava 27. godišnjicu od referenduma o neovisnosti, kada je 2.073.568 Bosanaca i Hercegovaca izašlo na referendum i odgovorilo na pitanje koje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Rezultat glasanja bio je da se 99,44 posto građana pozitivno izjasnilo o ovom pitanju i izglasalo nezavisnost domovine, a samo njih 6.073 od ukupnog broja izašlih bilo je protiv.

Predsjednik FBiH uputio čestitku u povodu Dana neovisnosti BiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u svoje osobno te u ime Federacije BiH uputio je čestitku svim građanima u povodu Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine.

U svojoj čestitki Čavara podsjeća da su narodi i građani BiH prije 27 godina na referendumu o neovisnosti BiH odlučili kako su za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, odnosno Muslimana, Srba, Hrvata te pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

„U ime Federacije BiH i svoje osobno, svim stanovnicima Federacije BiH i BiH čestitam Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine!

Prije dvadeset i sedam godina, narodi i građani Bosne i Hercegovine na referendumu o neovisnosti BiH, potvrdnim odgovorom na referendumsko pitanje: „Jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“, odlučili su da Bosna i Hercegovina bude neovisna, slobodna i međunarodno priznata država ravnopravnih konstitutivnih naroda i građana koji u njoj žive.

Danas, na svima nama je odgovornost da zajedno, u duhu međusobnog uvažavanja i sukladno referendumskom pitanju, nastavimo graditi BiH kao demokratsku, naprednu i sigurnu državu, kroz jačanje institucija vlasti, gospodarskog i ekonomskog razvoja, te kroz promicanje vladavine prava i društvenog osjećaja za pravednost i solidarnost.

Svjesni smo da je europski put BiH pravi put, ali svjesni smo i brojnih izazova s kojima se susrećemo u ispunjavanju uvjeta za članstvo u Europskoj uniji. Stoga, predano radimo na izgradnji uspješne i uređene BiH, buduće članice Europske unije, za bolji i kvalitetniji život svih stanovnika Federacije BiH i BiH.“, stoji u čestitki predsjednika FBiH.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa