.

Danas kiša u većem dijelu zemlje, pogledajte stanje na prometnicama

15 Travanj 2019

Prema izvješću Federalnog hidrometeorološkog zavoda jutros je u Bosni i sjeveru Hercegovine oblačno. Lokalno pada slaba kiša. U većem dijelu Hercegovine je mala do umjerena naoblaka. 

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica -3; Ivan Sedlo 4; Sokolac 6; Bihać, Bugojno, Jajce, Travnik i Sarajevo 7; Banja Luka, Bijeljina, Drvar, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zenica 8; Brčko, Doboj, Livno, Srebrenica i Zvornik 9; Grude 10; Trebinje 11; Neum 12; Široki Brijeg 13; Mostar 15°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 941hPa, za 2Pa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Lokalno će padati slaba kiša. U Hercegovini većinom umjerena naoblaka. Slaba kiša povremeno može padati na sjeveru Hercegovine. U poslijepodnevnim satima u Hercegovini rijetko može pasti kratkotrajan slab pljusak. Najizgledniji su na jugoistoku. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 14°C, na jugu zemlje do 20°C. 

BIHAMK: Stanje na cestama

Zbog izvođenja radova na redovnom održavanju u tunelu 1.mart na autoputu A-1 smjer Zenica jug- Lašva, promet je obustavljen i preusmjeren na lijevu kolovoznu traku u dvosmjernom režimu.

U tijeku su radovi na vijaduktu Bojnik na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, gdje se do kraja ovog mjeseca prometuje se usporeno, jednom trakom. Molimo sve sudionike u prometu da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je promet. Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila promet se jednom trakom-naizmjenično. Tijekom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima u tijeku je izgradnja kružnog toka, zbog čega se prometuje sporije, uz obvezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Usporeno, zbog radova, prometuje se i na putnim pravcima: M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-18 Kladanj-Podpaklenik, M-4 Teslić-Karuše i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac).

Na većini puteva u našoj zemlji prometuje se po vlažnom ili mokrom kolovozu. Na planinskim prevojima skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apeliramona vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelazak pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse na prometnim prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa