.

Čavara: Nije dobro da se pozicija u vlasti koristi za provedbu inat politike

30 Prosinac 2015

Dunović se u zahtjevu upućenom Ustavnom sudu FBiH poziva na nedavni zaključak Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa tog suda kojim se dovelo u pitanje tumačenje većine u Domu naroda Parlamenta FBiH. Čavara ističe da sve upućuje na pokušaj oporbe da dokaže kako vlast ne može funkcionirati i da radi nešto što nije sukladno ustavu i zakonu.

 

Zahtjev dopredsjednika Milana Dunovića jasno pokazuje da on ne prepoznaje osjetljivost situacije u kojoj se nalazi Federacija BiH i nije dobro da svoju poziciju predstavnika srpskog naroda u vlasti FBiH koristi za provedbu inat politike oporbene Demokratske fronte. Nije mi jasno što uopće želi postići takvim zahtjevom – kazao je u intervjuu za Fenu predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, komentirajući Dunovićev zahtjev za ocjenu ustavnosti svih zakona i odluka u Domu naroda Parlamenta FBiH koje su usvojene s manje od 30 glasova.

Dunović se u zahtjevu upućenom Ustavnom sudu FBiH poziva na nedavni zaključak Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa tog suda kojim se dovelo u pitanje tumačenje većine u Domu naroda Parlamenta FBiH. Čavara ističe da sve upućuje na pokušaj oporbe da dokaže kako vlast ne može funkcionirati i da radi nešto što nije sukladno ustavu i zakonu.

-Ista ta oporba je prije četiri godine napravila nelegitimnu i nelegalnu, a sad po zadnjoj odluci Ustavnog suda FBiH, na koju se poziva i Dunović, dokazano i neustavnu vlast. Sad se jasno pokazalo da tada vlast nije bilo moguće formirati na način kako su to stranke „platforme“ uradile. S druge strane, ova odluka Ustavnog suda pokazuje i da imamo značajne manjkavosti unutar postojećeg Ustava Federacije, a posebno zbog ustavnih izmjena koje je svojedobno nametnuo visoki predstavnik. U situacijama sličnoj ovoj, kada se sukladno Ustavu i Izbornom zakonu BiH ne može popuniti jedan od nacionalnih klubova u Domu naroda, visoki predstavnik je odlučio da se s tim postojećim brojem može kvalificirano odlučivati. Taj nedostatak treba popraviti prvim ustavnim izmjenama. Naravno, još mnogo toga treba popraviti u Ustavu, a za takvu sveobuhvatnu reformu je prvo potrebno stvoriti odgovarajući ambijent – naglašava Čavara.

Predsjednik Federacije očekuje da se u idućoj godini počne rješavati problem smještaja federalnih institucija.

-Za početak bio bih zadovoljan da Vlada, predsjednik i dopredsjednici Federacije budu u federalnim objektima ili u državnim objektima s pravom korištenja. Nedopustivo je da bilo koja vlada bude u stranačkim ili privatnim prostorijama. To je neozbiljno – kaže Čavara.

Podsjeća da je odmah nakon preuzimanja dužnosti zatražio od Vlade da iznađe način za umanjenje enormnih iznosa koje federalne institucije plaćaju za zakup prostora. Godišnji iznos zakupnina za smještaj federalnih institucija je, ističe Čavara, 2010. godine iznosio 1,2 milijuna maraka, a zaključno s ovom godinom troškovi iznose gotovo 4,1 milijun maraka.

-Zabrinjavajuće je da je za vrijeme „platformaške“ vlasti potpisano ugovora za zakup prostora za dodatnih 2,8 milijuna maraka. Trend povećanja troškova za zakup prostora je neprihvatljiv. S tim novcem možemo podići kredit i izgraditi vlastiti objekt za smještaj federalnih institucija i da više ne plaćamo zakupninu. Najbolji primjer je Vlada Federacije BiH koja je od uspostave ovog entiteta u stranačkim prostorijama SDP-a. Možete zamisliti kako bi se komentiralo da predsjednik Federacije svoj ured izmjesti u stranačke prostorije HDZ-a. To nikome ne bi bilo normalno, a normalno je što je Vlada Federacije do sada podstanar SDP-a. Ne treba Vlada biti u bilo čijim stranačkim prostorijama,već u vlastitim – ističe.

Kaže da je postojalo više rješenja ovog problema, počevši od toga da su u procesu privatizacije mogli biti izuzeti objekti koji su bili pogodni za smještaj federalnih institucija pa do toga da se kreditnim sredstvima izgradi zgrada federalnih institucija. Kada je u pitanju preseljenje njegovog ureda u vilu Braun, koju je do prije nekoliko godina koristilo američko veleposlanstvo, Čavara kaže kako ima uvjeravanja Vlade Federacije da će radovi na adaptaciji objekta biti okončane do sredine iduće godine. Osvrćući se na godinu iza nas predsjednik Federacije kaže kako većina građana danas ne živi bolje nego na početku 2015. godine, ali da su stvoreni preduvjeti da bi se u idućoj godini mogle provesti značajnije reforme. Podsjeća da je Vlada FBiH radila u složenim okolnostima.

-Vlada je radila u teškim okolnostima i ambijentu koji je stvoren u BiH, ali i krizama u cijelom svijetu. Naravno, najveći utjecaj je imala činjenica da je DF nakon kratkog vremena izišao iz vlasti i nastojao dokazati kako ta vlast ne može funkcionirati. U takvim okolnostima premijer i ministri su pokazali značajnu dimenziju odgovornosti i sposobnost da ostvare napredak. Vjerujem da će početkom naredne godine još više doći do izražaja ta spremnost cijele vlade da se provode reforme – smatra Čavara.

Glavni zadatak u 2016. godini, ističe entitetski predsjednik, bit će očuvanje ustavnopravnog poretka. Kako kaže, prošla godina je pokazala kako postoji interes da se ustavnopravni poredak naruši i stvori stanje anarhije.

-Svi trebamo raditi na tome kako bi se to spriječilo. S druge strane, neophodno nam je odlučnije krenuti u reforme, stvarati nova radna mjesta i uvjete za gospodarstvenike da dobiju poticaje. Zabrinjavajuće je koliko nam mladih ljudi odlazi iz zemlje i ako ne budemo stvarali uvjete za njihovu egzistenciju ovdje, bojim se da 2017. godine nećemo imati za koga provoditi reforme. Vjerujem da su stvoreni preduvjeti i da postoji ambijent za istinski reformski iskorak u idućoj godini – zaključuje u razgovoru za Fenu predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. /dnevnik.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa