.

Jučer oko 17,10 sati na magistralnom putu M – 5, u mjestu Željeznička stanica – Novaci, općina Vitez dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali:

 

1. E.L. rođen 1997.godine iz Travnika, koji je upravljao motornim vozilom marke Ford Focus, registarskih oznaka 014 –T – 042,
2. P.B. rođen 1990.godine iz Splita, koji je upravljao motornim vozilom Golf, registrarskih oznaka ST- 600- TD i
3. M.M. rođen 2006.godine iz Viteza koji je upravljao biciklom.

Teže tjelesne povrede tom prilikom je zadobio biciklista koji je , nakon što su mu konstatovane teže tjelesne povrede u bolnici Nova Bila, prebačen u bolnicu u Sarajevo.

 

/vitez.info/

Sinoć je u sportskoj dvorani u Novom Travniku održana manifestacija "Noć Hrvat Središnje Bosne" koja je imala za cilj okupiti hrvatski narod iz Središnje Bosne i dijaspore. Organizator koncerta je Udruga "PRONT" iz Novog Travnika.

U organizaciji udruge “Pront” iz Novog Travnika večeras će se održati manifestacija pod nazivom “Noć Hrvata Središnje Bosne”. Manifestacija će početi u 20.00 sati u Gradskoj sportskoj dvorani u Novom Travniku. - Cilj manifestacije je povezivanje Hrvata Središnje Bosne s našom dijasporom, s ljudima koji vuku korijene ne samo iz Novog Travnika, nego iz cijele Središnje Bosne. Udruga “Pront” kao organizator dodijelit će par priznanja, točnije plaketu fra Marijana Šunjića i to ljudima zaslužnima za razvoj Središnje Bosne, te ljudima koji uspješno rade na povezivanju dijaspore i Središnje Bosne, kazao je Ivica Džambas, predsjednik udruge “Pront”.

Dolazak brojnih gostiju

Džambas ističe da će središnji događaj večeri biti koncert velikog hrvatskog glazbenika Miroslava Škore, a nastupiti će i KUD Stari Hrast iz Novog Travnika, kao i Novotravničke mažoretkinje, te Marija Šimić i Monika Čavara. - Dolaze nam brojni ugledni ljudi poput gostiju iz Vlade Republike Hrvatske, ureda predsjednice Republike Hrvatske, dolazi predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragan Čović, brojne braniteljske udruge i kao što sam spomenuo, biti će uručena plaketa, govori za Večernji list Džambas. Sve nazočne na koncert je pozvao i legendarni pjevač Miroslav Škoro. - Dragi moji Novotravničani, dragi moji Hrvati Središnje Bosne, nakon gotovo punih deset godina ponovno sam u Novom Travniku i zato vas pozivam da dođete na ovaj veliki koncert pod nazivom “Noć Hrvata Središnje Bosne”, budite dio ove lijepe priče, provedimo ovu noć zajedno, kazao je legendarni glazbenik.

Škoro najavio spektakl

“Reci sine tko sad budi te, kao nekad ja, jel’ ti život kazna ili je nagrada, je li ovo sveta zemlja ta, koju smo snili tako dugo vremena...”, glase stihovi pjesme “Putujem sam” Miroslava Škore. Ovim povodom Škoro će predstaviti ovu, ali i druge pjesme s istoimenog albuma. Publika nestrpljivo isčekuje koncert i ne sumnja da će u ovom gradu legendarni glazbenik kao i drugi sudionici programa napraviti spektakl.


/vecernji.ba/

Dvije osobe su ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se dogodila na planinskom prijevoju Komar u općini Donji Vakuf jutros oko 6:30 sati. U prometnoj nesreći su sudjelovala dva automobila.

U Novom Travniku se u petak održava veliki koncertni spektakl pod nazivom “Večer Hrvata Središnje Bosne” u organizaciji Udruge PRONT, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, hrvatskog člana predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika FBiH Marinka Čavare.

Cilj manifestacije je povezivanje Hrvata Središnje Bosne sa našom dijasporom, sa ljudima koji vuku korijene ne samo iz Novog Travnika, nego i iz cijele Središnje Bosne. Udruga PRONT kao organizator dodijelit će par priznanja, točnije plaketu fra Marijana Šunjića i to ljudima zaslužnim za razvoj Središnje Bosne, te ljudima koji uspješno rade na povezivanju dijaspore i Središnje Bosne.

Kako poručuju organizatori, velika je zainteresiranost za ovaj događaj, a svoj dolazak su najavili obožavatelji iz cijele srednje Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Koncert se održava u petak u Gradskoj sportskoj dvorani u Novom travniku s početkom u 20 sati.

 

/drukciji.ba/

S porukom “Ne damo svoj trud ispod tri KM”, grupa uzgajivača malina, koja je sinoć prenoćila ispred otkupne stanice u Vitezu, i danas je nastavila s mirnim prosvjedom zbog najavljenih otkupnih cijena malina.

Na inicijativu ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB, u znak sjećanja na hrvatske žrtve Bugojna, 27. srpnja u svim općinama ŽSB ispred središnjih spomen obilježja i trgova su zapaljene svijeće.

U Bugojnu je danas obilježena 24. obljetnica stradanja i progona hrvatskog stanovništva. Ni nakon 24 godine Tužiteljstvo BiH nije procesuiralo organizatore i nalogodavce zločina nad Hrvatima u Bugojnu. Iz Bugojna je protjerano gotovo 15 tisuća Hrvata, kroz 58 logora prošlo gotovo 2 tisuće Hrvata, od kojih je 470 pripadnika HVO-a. Logore za Hrvate bošnjačka politička vrhuška smatra "sabirnim centrima", a etničko čišćenje naziva "sporadičnim incidentom slavne i časne Armije BiH". 24 godine obitelji stradalih čekaju pravdu i procesuiranje odgovornih za zločine u Tužiteljstvu BiH, a HDZ-ovi zastupnici, Ljilja Zovko, Zdenka Džambas i Bariša Čolak, neki su dan odborili Izvještaj o radu Tužiteljstva BiH. Između Izetbegovićevih "sporadičnih incidenata" i HDZ-ovog "ZA" danas su bugojanski Hrvati. Bugojno je danas, što se Hrvata tiče, starački dom pod otvorenim nebom. Kada umru posljednji svjedoci zločina, umrijet će i potraga za istinom, ali i odgovornost legitimnih hrvatskih predstavnika.

Paljenje svijeća u znak sjećanja na hrvatske žrtve Bugojna bit će danas 27. srpnja u 20 sati u svim općinama ŽSB ispred središnjih spomen obilježja i trgova.

Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH progon i stranja bugojanskih Hrvata obilježit će u svim općinama Županije Središnja Bosna paljenjem svijeća na središnjim spomen obilježjima poginulim pripadnicima HVO-a.

Iz Bugojna je 27. srpnja 1993. tzv. Armija BiH protjerala gotovo 15 tisuća Hrvata, kroz više od 50 logora prošlo je više od 1500 Hrvata od kojih je 470 pripadnika HVO-a. Za 19 nestalih Bugojanaca se još uvijek traga,a organizatori i nalogodavci zločina nad bugojanskim Hrvatima još uvijek nisu procesuirani, a mnogi su i politički nagrađivani.

 

 

Stranica 1 od 69

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška