.

Središnja Bosna nije prostor preko kojeg će Izetbegović doći do nacionalne države Bošnjaka

26 Srpanj 2017

Općinski odbor HDZ-a BiH Travnik priopćenjem za medije reagirao je na izjave Bakira Izetbegovića o tome kako su šahovnice u Središnjoj Bosni neprihvatljive jer Bošnjaci u toj županiji čine dvotrećinsku većinu.  Travnički HDZ BiH navodi kako su Izetbegovićeve procjene zlonamjerne i netočne, te da Središnja Bosna nije prostor preko kojeg će bošnjačka politička elita doći do BIH kao nacionalne države Bošnjaka.

 

"Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA u nedavnom je razgovoru za mostarski Dnevni list iznio uvrijedljive i zlonamjerne procjene glede Hrvata u Središnjoj Bosni, naših nacionalnih i drugih obilježja, te na koncu generalno zlonamjerne procjene stanja u Županiji Središnja Bosna.Izetbegović je kazao kako su “šahovnice u Središnjoj Bosni neprihvatljive. Podsjetit ćemo Bakira Izetbegovića kako sam termin “šahovnica” nije prikladan i nije točan, nego je riječ o zastavi, odnosno, grbu hrvatskog naroda u BiH. Ovim ga putem pitamo, ako je zastava hrvatskog naroda u BiH, neprihvatljiva, znači li to da mu je hrvatski narod u Središnjoj Bosni neprihvatljiv?", navedeno je u priopćenju. 

Dodaju i je Izetbegović, kao čelnik SDA, sudjelovao u procesima dekonstituriranja Hrvata u Bih. 

"Izetbegovićeve tvrdnje kako se  djeca u Županiji Središnja Bosna obrazuju po nastavnom planu i program Republike Hrvatske nije točna i zlonamjerna je.U Federaciji BiH, odnosno, Županiji Središnja Bosna, ne postoji nastavni plan i program Republike Hrvatske  nego dva nastavna plana i programa – nastavni plan i program na bosanskom i hrvatskom jeziku, što oslikava Daytonsko ustrojstvo BiH, odnosno, činjenicu kako su i Hrvati konstitutivan narod u BiH, FBiH, pa tako i Županiji Središnja, što Izetbegoviću očito predstavlja bolnu činjenicu s kojom se već više od 15 godina nije pomirio te je svesredno sudjelovao, kao čelnik SDA, u procesima dekonstituiranja Hrvata u BIH", smatraju. 

Navode i kako su Hrvati u BiH konstitutivan narod te da se načelo konstitutivnosti kao natkrovljujuće načelo Ustava BiH ne može povezivati s brojem jednog naroda. 

"Budući da mu je to, kako je kazao, neprihvatljivo u Županiji Središnja Bosna, gdje skoro dvotrećinsku većinu čine Bošnjaci, podsjetit ćemo ga, na načelo konstitutivnosti, odnosno činjenicu kako su, ma kako to Vama, bilo teško prihvatiti, i Hrvati tvorbeni narod u BIH te da se načelo konstitutivnosti ne može povezivati s brojem jednog naroda", priopćeno je. 

Dodaju i kako su Hrvati Središnje Bosne od izloženi sustavnom političkom, ali i fizičkom nasilju te ubojstvima. 

"Vaše tvrdnje o “dvotrećinskoj većini” su krajnje zlonamjerne, i po tko zna koji put, dokazuju kako politike bošnjačkih elita na čijem ste čelu, već godinama odnose u BiH vide kroz “mišiće” i “zakon jačeg”.  Od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas, Hrvati u Središnjoj Bosni, izloženi su  sustavnom institucionalnom i političkom nasilju s jedne strane, te fizičkom nasilju i ubojstvima s druge strane.Podsjetit ćemo Vas, 27. sprnja obilježava se  24. obljetnica stradanja i progona bugojanskih Hrvata kojih je gotovo 2 tisuće bilo u logorima pod nazdorom tzv. Armije BiH, više od 15 tisuća ljudi istjerano, a za 19 nestalih Bugojanaca se još uvijek traga. Savjetnici u Vašem kabinetu, Selmo Cikotić bi kao zapovjendnik Operativne grupe Krajina morao znati nešto više o njihovim sudbinama, kao i Dževad Mlaćo, nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva SDA u Bugojnu, a danas savjetnik u Razvojnoj banci FBiH", navode. 

Napominju Izetbegovića kako su travnički Hrvati s devet života platili povratak u svoj grad. 

"Zlonamjerne ocjene i procjene “o dvotrećinskog većini” i “neprihvatljivim šahovnicima” u Središnjoj Bosni, dokaz su kako nekadašnja agresija tzv. Armija BIH na Središnju Bosnu iz koje ste raselili Hrvate iz Bugojna, Travnika i Fojnice, gdje su počinjeni gnusni zločini nad civilnim stanovništvom u Bikošima, Križančevom selu, Višnjica Gaju i brojnim drugim stratištima, potom nakon 1995. samo u Travniku devetoro Hrvata životom platilo povratak, dokazuje kako agresija bošnjačke političke elite na čijem ste čelu, ne jenjava nego je promijenila oblik", navedeno je. 

Dodaju i kako Središnja Bosna nije prostor preko kojeg će bošnjačka politička elita doći do BIH kao nacionalne države Bošnjaka. 

"Ako još uvijek Središnju Bosnu promatrate kao “jedno veliko Bugojno” gdje će ostati Hrvata “za uzorak”, a vi nagrađivati funkcijama one koji su zapovjedno ili individualno odgovorni za progone i nestanak, pozivajući se na “dvotrećinsku većinu”, napominjemo kako Središnja Bosna nije bila niti će biti prostor preko kojeg ćete ostvarivati  svoje velikobošnjačke težnje o BiH kao nacionalnoj državi Bošnjaka, koju su, podsjećamo, Hrvati tri puta spasili",  navedeno je u priopćenju Općinskog odbora HDZ-a BiH Travnik.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa