.

Priopćenje o održanoj Konvenciji Hrvatskih branitelja Županije Središnje Bosne – „Invaziji ljubavi, dobra, mira, zajedništva i opstanka Hrvata“

27 Rujan 2017

Želimo Vas informirati o održanoj Konvenciji Branitelja ŽSB koja se održala 25. rujna 2017. g. u Busovači. Nakon polaganja vijenaca centralnom spomen obilježju, Nadbiskup Kardinal Vinko Puljić je govorio sv. misu u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog. 

 

Prelijepe poruke je poslao u propovijedi gdje podržava rad svih na opstanku Hrvata na svojim ognjištima. Da trebamo vrednovati i poštovati svoje žrtve.Vjera naših otaca, koja je bila bez dvojbi,treba nam i danas. Da šaljemo poruke zajedništva i ohrabrenja. Nikoga ne smijemo zaboraviti, niti odbaciti. U zajedništvu je snaga. Ne smije se sebično ponašati. Treba opstati i sačuvati svoj identitet. Također je podržao ovaj skup i blagoslovio.

Na Konvenciji sam, kao predstavnik USP DR Munje-Središnja Bosna i inicijativnog odbora za osnivanje Braniteljske Zadruge Središnje Bosne,pojasnio teško stanje braniteljske populacije, vojničkih i policijskih djelatnika, koji, kao i neuposleni, napuštaju svoja radna mjesta zbog niskih dohodaka i odlaze u inozemstvo. Također sam upozorio da lokalnih rješenja ima i da je neobjašnjiva nezainteresiranost institucija za takvo što. Novaca ima. Trebamo presložiti prioritete. Usmjeriti novac na ljude. Pozvao sam na osnivanje braniteljske zadruge i njeno uvezivanje s lokalnim institucijama kao i prekograničnu suradnju sa R. Hrvatskom. Oni su već imali ovakve probleme i mogu nam pomoći svojim iskustvom, edukacijom i plasmanom na svoje tržište.

Veliku podršku i ohrabrenje ovoj ideji su podržale institucije čiji su izaslanici nazočili Konvenciji. Pojasnili su koje konkretne projekte imaju i razvijaju i obećali skore inicijative novih sastanaka, seminara, financijske pomoći. Naglasili su da je ova inicijativa odavno očekivana iz R Hrvatske.

Govorili su:
– g-đa Nevenka Benić, državna tajnica, Min. Branitelja RH,
– g-din Stipe Efendić, dir. Referalnog centra zadruga RH,
– g-dična Danijela Petrović, dekanica Agrarnog fakulteta u Mostaru, predstavnica Hrvatskog Narodnog Sabora,
– g-din Ivan Zeba, predstavnik Vlade RH, Središnjeg Ureda za Hrvate izvan RH,
– g-din Nenad Ivanković, novinar i publicist,
– general Željko Glasnović, Saborski zastupnik RH, je naglasio da snage i volje za investicije ima kod 3 milijuna Hrvata u dijaspori koji imaju bogatstva od 45 mlrd. dolara po procjenama i da moramo iznaći načina da taj kapital investiramo u R Hrvatsku i BiH.
– g-din Ante Deur, izaslanik Predsjednice RH je prenio pozdrave i podršku Predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, u svakoj inicijativi i programu koji će zadržati Hrvate na svojoj zemlji.
– g-din Dario Kordić, koji je detaljno raščlanio probleme braniteljske populacije BiH, posebice Busovače i Središnje Bosne, upozorio na progone branitelja kroz nejednake tretmane pravosuđa, gubljenja ili smanjivanja trajnih prava vojnika, te pozvao odgovorne na brigu o braniteljima i generalima, HVO-a, pobjedničke vojske. Vojske koja je obranila svoj narod s krunicom na vratu. Čudio se je da naši generali nisu uposleni kao savjetnici kod naših funkcionera, dok je obrnuto kod drugih naroda. Pozvao je na ostanak na svome uz vjeru jaku kao kamen.Da trebamo sanjati bolje sutra. A uz nadu i Božju milost neće biti očaja. Osvrnuo se je i na neke dezinformacije koje su se pojavile pred sami skup.Umjesto najavljivanih invazija militanata, ovaj skup je invazija ljubavi, dobra,mira, zajedništva i opstanka Hrvata na ovim prostorima. Također je to oprostio i pružio ruku mira svima koji rade na dobro Hrvatskom narodu.
Konvenciji je nazočilo blizu 400 branitelja, ratnih zapovjednika i utemeljitelja HDZ-a i HVO-a, iz raznih krajeva Federacije, BiH, R Hrvatske. Ozračje je bilo pozitivno, domoljubno, motivirajuće i očekivamo da ćemo uskoro ovu inicijativu vidjeti i u drugim županijama Federacije BiH.
Zaključci, koje je Konvencija sama nametnula, su da se žurno osnuje Braniteljska Zadruga ŽSB te da se uveže s institucijama i stručnim pojedincima, tako da čim prije pokrene lokalni razvoj i potakne ostanak i opstanak Hrvata u svojim domovima.

 

Predsjednik
Ilija Milić

Busovača, 26.09.2017.g.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa