.

Policija ŽSB zadovoljna novim sistemom: Pametne kamere pomažu i u pronalasku nestalih

14 Prosinac 2017

Iako pametne kamere još nisu instalirane u svim gradovima županije Središnja Bosna (ŽSB), one koje rade policiji su izuzetno olakšale posao u nekoliko navrata.

Naime, kako kaže Hasan Hodžić, glasnogovornik policijskog komesara MUP-a ŽSB-a, do kraja godine sve bi trebale biti uvezane i osposobljene da same detektiraju neregistrirana vozila, ali i ona za kojima je raspisana potraga.

Sada smo u testnom periodu i koristili smo ih u nekoliko navrata. Posljednji put prilikom nestanka Travničanina Ive Domića. Putanju njegovog automobila znali smo jer su ga registrirale pametne kamere, pa smo tako znali i približan pravac kretanja. To nam je veoma pomoglo u istrazi, rekao je Hodžić.

U sjedištu MUP-a ŽSB u Travniku instalirana je i glavna centrala, a planirano je da vlastite centrale ima i svaka policijska stanica.

U ovoj fazi pametne kamere još ne mogu same očitavati tablice, ali ih zabilježe. Zaista su efikasne, a sve će biti još bolje kad, do kraja godine, kako je planirano, sve uvežemo u jedan sistem i kad automatski budu prepoznavale tablice, kazao je Hodžić.

Ovaj projekt je u najvećem dijelu financirala Vlada ŽSB, i to s pola milijuna KM, a odobrena sredstva bit će utrošena na nabavku i instalaciju centralnog servera i mrežne opreme, koja će omogućiti objedinjavanje videonadzora u jedinstven sistem.

Kako su kazali iz policije, sistem se može nadograđivati u budućnosti, a za početak će u svakom gradu biti instalirana po najmanje jedna.

Upotrebom takvih kamera bit će omogućeni automatski upiti centralnom serveru o registarskim oznakama automobila, a na taj način policijske patrole će dobiti podatke o vozilu, vlasniku, eventualnom kaznenom djelu te radi li se o ukradenom ili neregistriranom vozilu.

/drukciji.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa