.

FOTO: Velike poplave u Kiseljaku, Fojnici i Kreševu

03 Veljača 2018

Uslijed velikih padalina tijekom noći i današnjeg dana općine Kiseljak, Fojnica i Kreševo bore se s velikim poplavama koje su prouzročile tamošnje rijeke.

Proglašeno stanje prirodne nesreće: Padaline uzrokovale poplave u Fojnici, ugroženo 20 objekata

Općina Fojnica proglasila je stanje prirodne nesreće u Gojevićima, Dusini i Bakovićima nakon što su obilne padaline uzrokovale poplave. Kako nam je rečeno u Službi civilne zaštite Općine Fojnica, službenici su se vratili s terena na kojem stanje nije idealno.

"Rijeka Gvožđanka se izlila iz korita i ugroženo je oko 20 objekata. Putni pravci su osigurani na svim dionicama. U stanju smo pripravnosti", rekao nam je dežurni operativni. Službenici su raspoređeni širom općine, a telekomunikacione veze su u funkciji. Razina rijeka je u blagom padu, ali kiša i dalje pada.

Tijekom noći će biti organizirane i dežure, a Službi za civilnu zaštitu i inspekcijski nadzor, JKP "Ščoni", VD Fojnica kao i svim privredinim licima se naređuje da na zahtjev Općinskog štaba civilne zaštite stave na raspolaganje ljudstvo i potrebna materijalno-tehnička sredstva za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara na ugroženim područjima općine Fojnica.

Izlila se rijeka Željeznica

Kako izvještava portal Mahalla.ba, u fojničkom selu Gojevići je došlo do izlijevanja rijeke Željeznice na više lokaliteta. Voda je ušla u veći broj kuća koje se nalaze uz rijeku. Situacija je alarmantna i voda sve više nadire prema ostalim kućama. Obaviješteni su vatrogasci i Služba civilne zaštite, ali još uvijek nisu stigli na teren.

I u MZ Dusina je došlo do poplava, te je voda doprla do kuća uz rijeku. Posebno je loša situacija u mjestima Praje i Luke. Predsjednik MZ Dusina, Hazim Salčinović, je za Mahalla.ba kazao da je situacija loša te da se mještani na terenu bore protiv vodene stihije. Kazao je da je put prema Dusini zatvoren u oba pravca te da se koristi alternativni put Dusina-Crnički Kamenik-Kreševo-Kiseljak-Fojnica.

Cesta prema Kreševu prohodna, sve ekipe na terenu 

Problemi uzrokovani kišom u Kiseljaku polako se smiruju barem kada je riječ o prometu. Cesta prema Kreševu kao i ostale prometnice na području općine Kiseljak je sada prohodna.

Djelatnici Cesta Kiseljak su na terenu i čiste kritične dijelove, vatrogasci dežuraju nad branom u središtu grada kao i na ostalim dijelovima, dok u Komunalnom prate eventualno zamućenost vode. Dežurni operativni u Upravi civilne zašite ŽSB Miroslav Štrbac je naglasio da se, zbog smanjenog intenziteta padalina, stanje u Kiseljaku i Fojnici stabilizira, ali da su sve ekipe na terenu.

U općini Kiseljak je došlo do izlijevanja rijeke Lepenice na cestu u naselju Gormiljak kojom se, kako je kazao Štrbac, prometuje otežano, dok je voda došla do četiri kuće u ovoj općini.

Poplave u Kiseljaku

Uslijed obilnih padalina u Kiseljaku je došlo do poplava koje je prouzročila nabujala rijeka Lepenica koja protječe kroz grad. Poplava je uzrokovala velike poteškoće u prometu i kretanju pješaka, jer se voda zadržava na prometnicama i u pojedinim naseljima.

Na terenu se nalaze kiseljački vatrogasci, a situaciju prate iz JP Vodovod i komunalno kao i tvrtke Ceste company. Policija osigurava najkritičnije dijelove a trenutno je stanje najozbiljnije prema Kreševu, u Višnjici, Potkraju, Jehovcu.... /artiinfo.ba/

Pogledajte u galeriji ostale slike iz Fojnice, Kiseljaka i Kreševa:

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa