.

U Saboru ŽSB pokrenuta inicijativa za uvođenjem dualnog obrazovanja u srednje škole

07 Veljača 2018

Na području ŽSB počele su pripreme za Program obveznog predškolskog odgoja i obrazovanja a na posljednjoj sjednici Saboru ŽSB podnesena je još jedna zanimljiva inicijativa iz područja obrazovanja.

Riječ je o  inicijativi za pokretanje pilot programa dualnog obrazovanja, koje bi dugoročno trebalo biti praksa nikako iznimka, na području Županije Središnja Bosna. Postojeći zakon omogućava uvođenje pilot projekta dualnog obrazovanja na način kako je regulirano člankom 37. Zakona o srednjoj školi, konkretno, zbog utvrđivanja novih oblika i sadržaja rada. Stoga, nadležno Ministarstvo može jednu ili više škola proglasiti eksperimentalnim ili osnovati eksperimentalnu srednju školu.

Inicijativa je došla od zastupnika HDZ-a BiH Ivana Sajevića jer je, kako je obrazložio, postojeće srednjoškolsko strukovno obrazovanje u Županiji Središnja Bosna, baš kao i na području cjelokupne BiH,  u velikoj mjeri prevaziđeno.

“Zastarjeli nastavni planovi i programi te stručna edukacija je na vrlo niskoj razini ne prate se potreba tržišta, kao i nova tehnološka dostignuća po strukama i zanimanjima te država nema dovoljno novca da bi financirala obrazovnu reformu, a očito nedostaje i političke volje za iskorak u ovoj oblasti”, kazao je Sajević.

“Jedan od problema je, nažalost, sustav vrijednosti u našem društvu i „zastarjela“ mišljenja kako je jedino dobro djecu usmjeravati ka općem obrazovanju (gimnazija, medicinska sestra/tehničar, informatika). Većina učenika/kadrova, završi na Zavodu za zapošljavanje te je u ovom trenutku u ŽSB više od 50% nezaposlenih, od čega dobar dio nalazi rješenje za osobnu egzistenciju u odlasku na rad izvan BiH” stoji u službenom obrazloženju Inicijative.

Dualno obrazovanje je proaktivno rješenje koje pruža radno iskustvo, znanje i potrebne radne vještine, a učenicima omogućava da budu i plaćeni za rad. U velikom broju zemalja Europske Unije ovaj model obrazovanja je pokazao odlične rezultate. Od zemalja u okruženju jedino je Srbija donijela prošle godine Zakon o dualnom obrazovanju, a Hrvatska ima pojačane aktivnosti upravo u ovoj godini i izvjesno je kako će već od sljedeće akademske godine i u RH zaživjeti ovaj model.

Na ovaj način bi se određena deficitarna zanimanja u našoj županiji (drvni tehničar, keramičar, zidar, zavarivač, tehničar CNC strojeva, kuhar, mesar….) učenicima i roditeljima učinila privlačnijima, jer bi učenik tijekom školovanja uz kvalitetnu izobrazbu dobivao i solidnu naknadu, a i prilično jamstvo da će se i zaposliti u istoj tvrtki gdje izučava određenu struku, odnosno zanimanje.

Premda zvuči idealno, riječ je u dugotrajnom procesu koji podrazumijeva ispunjenje određenih preduvjeta, od onih političkih, financijskih te izmjene zakonske regulative i promjene strukovnog kurikuluma.

“Zato bi dualni sustav obrazovanja trebalo uvesti postupno/sukcesivno, uz prethodno pokretanje pilot projekta s određenim brojem škola, struka i zanimanja” mišljenja je Sajević.

Naravno, ovdje se nameće i pitanje koliko će biti zainteresiranih učenika, kao i koliko će biti poslodavci biti spremni za uvođenje ovoga modela i imati spremnosti preuzeti odgovornost za edukaciju učenika.

“Odličan primjer imamo u Travniku, gdje se već drugu godinu u projektu s njemačkom organizacijom GIZ, tvrtkom TMT – Tvornica mašina Travnik i četiri srednje škole iz naše županije, na sličan način školuju CNC operateri i zavarivači, s izvanrednim rezultatima” naveo je Sajević.

 

 

/artinfo.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa