.

Vlada SBŽ: 447.000,00 KM za financiranje visokog školstva i stipendiranja studenata

27 Travanj 2018

Vlada SBK održala je 26. travnja 2018. godine 86. sjednicu u Travniku.

Na prijedlog Kantonalne uprave za branioce, Vlada SBK je dala saglasnost na Mišljenje na federalni Prednacrt Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih porodica, koji je iz oblasti podijeljene nadležnosti Kantona i F BiH, uz napomene da se određene obaveze kantona i općina razrade svojim propisima.

Ministarstvo pravosuđa i uprave je predložilo, a Vlada SBK dala saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave SBK.

Služba za zajedničke poslove je predložila, a Vlada SBK donijela Odluku o prenosu vlasništva zgrade Vlade (pritvor) ulica Školska b.b. Travnik, odlukom se vrši prenos prava vlasništva zemljišta (poslovni objekat i dvorište) sa Vlade Srednjobosanskog kantona na Zavod za javno zdravstvo Travnik, bez naknade.

Na prijedlog Ministarstva finansija, Vlada SBK je donijela slijedeće odluke:
- Odluka o izdvajanju sredstava iz Budžeta SBK za 2018. godinu, odlukom se izdvaja iznos od 11.031,75 KM, sredstva su namijenjena za nabavku računarske opreme (server) za potrebe Ministarstva finansija SBK, sredstva će se doznačiti dobavljaču „OCEAN“ d.o.o. Travnik.
- Odluka o izdvajanja i prenosu sredstava na račune općina SBK, u skladu sa usvojenim Programom raspodjele i prenosa sredstava, sa pozicije „Poticaji vodoprivredi“ utvrđenih Budžetom SBK za 2018. godinu, odlukom se izdvaja iznos od 325.000,00 KM u svrhu realizacije projekata iz oblasti vodoprivrede po općinama.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je predložilo, a Vlada SBK donijela slijedeće odluke:
- Odluka o akontativnoj raspodjeli sredstava za visoko školstvo planiranih Budžetom SBK za 2018. godinu, odlukom se izdvaja iznos 447.000,00 KM u svrhu finansiranja visokog školstva i stipendiranja studenata, sredstva će se doznačiti Sveučilištu u Mostaru.
- Odluka o izdvajanju sredstava sa stavke „nabavka opreme“ planiranih Budžetom SBK za 2018. godinu, odlukom se izdvaja iznos od 19.084,26 KM za nabavku 10 računara i multifunkcijskog printera za potrebe istog ministarstva.

Vlada SBK je na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dala saglasnost na pokretanje postupka javne nabavke 5 motornih vozila za potrebe Kantonalne uprave za šumarstvo u vrijednosti 120.000,00 KM.

Vlada SBK je primila k znanju Informaciju u vezi pregovora sa Nezavisnim strukovnim sindikatom poslodavaca i radnika u zdravstvu SBK, i zaključila slijedeće:
1. Vlada Srednjobosanskog kantona smatra da pregovori sa Nezavisnim strukovnim sindikatom poslodavaca i radnika u zdravstvu SBK nisu završeni, te poziva na nastavak pregovora.
2. Vlada Srednjobosanskog kantona smatra da nema razloga za održavanje Generalnog štrajka jer se na vrijeme ispunjavaju sve obaveze iz Kolektivnog ugovora prema zaposlenicima.
3. Vlada Srednjobosanskog kantona ostaje pri svom ranijem stavu o visini koeficijenata za obračun plaća i fonda sati rada.
4. Vlada Srednjobosanskog kantona podržava svoj pregovarački tim za nastavak pregovora koji će se zasnivati na ranije zauzetim stavovima.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa