Ispiši ovu stranicu

U županijskom proračunu ŽSB 6,7 milijuna KM suficita

29 Svibanj 2018

Sabor ŽSB danas je usvojila Izvješće o izvršenju proračuna ŽSB za 2017. godinu u kojem je navedeno kako je u prošloj godini ostvaren suficit od oko 6,7 milijuna maraka.

Ministar financija Zoran Marković pojasnio je kako je višak novca utrošen na saniranje deficita iz prethodnih godina.

- Iznimno sam zadovoljan prošlom godinom, sve naše obveze su plaćene, doprinosi na plaće idu redovno. Zbog povećanja priljeva prošle godine, što je nastavljeno i u ovoj godini, nadamo se poboljšanju standarda naših uposlenika i već ovog mjeseca ide isplata cijelog regresa - kazao je Marković.

Tijekom rasprave, zastupnici SDP-a u istaknuli su kako ostvareni suficit nije rezultat dobrog rada Vlade, nego povećanja prihoda od PDV-a.

Na njihovu primjedbu odgovorio je predsjedatelj Sabora Josip Kvasina (HDZ BiH) koji je kazao da su prihodi od PDV-a u prošloj godini bili za dva milijuna maraka manji nego 2016. godine te da je do suficita doveo rast drugih prihoda.

Županijski Sabor usvojio je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o šumama kojim je, kako je potvrdio premijer Tahir Lendo, među ostalim, predviđeno uvećanje plaća šumarima za 20 posto, što će proračun koštati oko 200.000 maraka godišnje.

Lendo je novinarima kazao da ŽSB  ima novac za tu namjenu, dodavši kako su oni koji čuvaju šume do sada bili diskriminirani.

- Radnici Uprave za šumarstvo imali su pravo na posebne uvjete rada, ali oni do sada, za razliku od drugih županija, nikada nisu bili priznati. Stoga je Vlada željela ispraviti tu grešku prema njima te trajno riješiti pitanje naknade za posebne uvjete rada - kazao je Lendo a prenosi Fena.