.

Sabor SBŽ podržao donošenje federalnog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji

29 Svibanj 2018

Sabor Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je zaključak, koji je ranije donijela i županijska Vlada, kojim podržava donošenje federalnog zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, ali uz upozorenje da on ne smije opterećivati niže razine vlasti, bez osiguravanja potrebnih sredstava.

Nakon očitovanja Sabora o nacrtu federalnog zakona, premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je kako se tekstom ovog zakona daju obaveze svim razinama vlasti, ali se ne predviđaju sredstva za njihovo financiranje.

- Vlada SBŽ-a je ranije razmatrala ovaj tekst i usvojila zaključak da nijedna razina vlasti ne može opterećivati niže razine vlasti, bez osiguravanja sredstava za dopunske aktivnosti koje predviđa ovaj zakon. Naveli smo da imamo svoj zakon o posebnim pravima branitelja i da se mora voditi računa da za svako novo pravo postoji i izvor financiranja - kazao je Lendo.

Zastupnica u Sboru SBŽ-a i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara kazala je novinarima da je Nacrt zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji nastao kao odgovor na opravdane zahtjeve branitelja koji su tražili objavu braniteljskog registra, braniteljski dodatak, te ukidanje financiranja boračkih udruga, ali je naglasila da neke obveze koje on predviđa opterećuju županije i općine.

- Moja obveza, kao nekoga tko vodi Dom naroda Parlamenta FBiH, bila je da danas upozorim zastupnike što bi to moglo značiti za našu županiju. Jer ukoliko ćete nekoga oslobađati određenih obaveza, netko mora namiriti ta sredstva općinama i županijama - istaknula je Bradara, dodavši da se tekst ovog zakona koristi i u predizborne svrhe.

Bradara je tijekom rasprave istaknula kako je nacrtom spomenutog federalnog zakona, među ostalim, predviđeno da osobama na koje se on odnosi bude omogućen besplatan priključak za vodu, električnu energiju i plin, te dodatna tri dana godišnjeg odmora.

/FENA/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa