Ispiši ovu stranicu

22. godišnjica zločina u Križančevom selu

21 Prosinac 2015

Pokolj u Križančevom selu se desio 22. i 23. prosinca 1993. i isti spada u jedan od najvećih pokolja u Središnjoj Bosni. U ta dva dana u Križančevom selu su ubijena 64 Hrvata.

 

Stravičan zločin u Križančevom selu su izvršile snage Armije BiH, pri čemu su ubijeni i branitelji, ali i civili, a selo spaljeno do temelja, nakon što je opljačkano. Veliki broj ubojica i zločinaca koji su počinili masakr u Križančevom selu slobodno hodaju Vitezom i drugim mjestima. Više od dva desetljeća od svojih zlodjela još uvijek su na slobodi. To pokazuje da se nad žrtvama monstruoznog zločina i njihovim obiteljima i danas vrši zločin, ne oružjem, već drugim sredstvima, nečinjenjem da se zločinci privedu pred lice pravde.

Križančevo selo je jedno veliko stratište. Zločinci se nisu zadovoljili time što su pogubili branitelje i civile, već su izmasakrirana tijela, tek na inzistiranje UNPROFOR-a, predali nakon više od mjesec dana u Vitez. Na tijelima je jedva izvršena identifikacija od strane obitelji. Dakle, činom ubojstva za žrtve u Križančevom selu ne prestaje zločin, već se nastavlja. Međutim, ni to nije dovoljno da oni koji su naredili i izvršili masakr u Križančevom selu za to i odgovaraju.

U takvom ambijentu sutra će udruge proistekle iz Domovinskog rata obilježiti još jednu godišnjicu zločina u Križančevom selu. Protokolom je predviđeno slijedeće:
- 11.00 sati (Sveta misa u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravici)
- 12.00 sati (Komemorativna sjednica u OŠ „Dubravica“)
- 12.30 sati (Mimohod prema spomen obilježju Križančevo selo)
-12.45 sati (Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju Križančevo selo)

 

/o.t./

Galerija slika